Αρχειο

ART VOICE: Τα ωραία της Άνοιξης

Πέντε επιλογές από τη Δήμητρα Τριανταφύλλου

Δήμητρα Τριανταφύλλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τερατόμορφη μόδα, οι πρωτόπλαστοι ως σύγχρονο ζευγάρι στην ιλιγγιώδη Νέα Υόρκη, μια θεατρική ομάδα με ολόφρεσκους πιτσιρικάδες και καταιγισμός ψηφιακών εικόνων. Και αυτά είναι μόνο πέντε από τα πολλά που θα συμβούν τον μήνα Μάιο.

Την άνοιξη ντύσου Τέρας

Αν είχε επίτιμο καλεσμένο αυτή θα ήταν σίγουρα η Lady Gaga. Η έκθεση «ARRRGH! Τέρατα και Σημεία στη Μόδα» από τον πολιτιστικό οργανισμό Atopos είναι μια από τις πιο παιχνιδιάρες εκθέσεις της άνοιξης. Το αφιέρωμα στους παράδοξους, αλλόκοτους και τερατόμορφους χαρακτήρες είναι ένα οπτικό πάρτι βασισμένο στη νέα καταιγιστική τάση: σχεδιαστές και καλλιτέχνες δημιουργούν υβριδικά πλάσματα παρουσιάζοντας το ανθρώπινο σώμα ως υπερφυσική φιγούρα. Η έκθεση (με ρούχα και σύγχρονα έργα τέχνης από την αφρόκρεμα των αιχμηρών δημιουργών) ρωτάει: ποια είναι η σχέση σώματος και ενδύματος, οι δυνατότητες της ανθρώπινης μορφής και οι νέοι ενδυματολογικοί κώδικες επικοινωνίας; Καθρέφτη καθρεφτάκι μου είμαι όμορφη η τερατόμορφη;

* 14/5-31/7, Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς

Συμμετέχουν: Gareth Pugh, Issey Miyake, Jean-Charles De Castelbajac, Maison Martin Margiela, Bernhard Willhelm κ.α

image


Mandarinen de Griechenland

Η αρχή της ελληνογερμανικής «φιλίας» έγινε με κρασιά του Ρήνου και μπύρες του Μονάχου στα καλά εστιατόρια της Αθήνας του 1870 και φούντωσε με τις οικιακές συσκευές, τα φάρμακα, τα αυτοκίνητα, τα ελληνικά τσιγάρα (και τις μίζες). Η έκθεση με τα νεωτεριστικά διαφημιστικά πόστερ της περιόδου 1870-1970 στο Ινστιτούτο Goethe ισοδυναμεί με ένα τριπάκι αισθητικής στην τέχνη της καταναλωτικής αποπλάνησης. * «Ένας αιώνας ελληνογερμανικού εμπορίου στον καθρέφτη της διαφήμισης» σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

*Από 4/5, Ομήρου 14-16

n


Ένα Συνεργείο για το Μεταξουργείο

Βρίσκεται στην Κολωνού στο Μεταξουργείο και μέσα σε δύο χρόνια έχει να επιδείξει ασταμάτητες δράσεις που (μαζί με το γειτονικό Άττις του Θ. Τερζόπουλου) έβαλαν μια «δύσκολη» περιοχή στο χάρτη συνάντησης των Αθηναίων. Ο Μάιος βρίσκει το θέατρο Συνεργείο με πέντε (!) νέες παραστάσεις στους ισάριθμους ορόφους του. Ξεχωρίζει το «Ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας» γιατί είναι κείμενο του Μάρκ Τουέιν και γιατί πρωταγωνιστές του είναι η νεανική τριάδα των ηθοποιών: Βασίλης Ανδρέου, Άννα Κουτσαφτίκη και Δημήτρης Μυλωνάς. Θέμα οι πρωτόπλαστοι από την ζωή τους στον Κήπο της Εδέμ ως τη μετακόμιση στη σύγχρονη Νέα Υόρκη.

* Από 2/5 , Κολωνού 31, Μεταξουργείο


Rage Against The Machine

Μοιάζει με «χρυσό συνασπισμό νέων ταλέντων». Οι πιο ζωντανές και ελπιδοφόρες νέες φάτσες της πόλης, έξω ακόμα από το στενό θεατρικό κύκλωμα, δίνουν ραντεβού για το ανέβασμα ενός ιδανικού έργου για τη ηλικία τους. Το «Λεόντιος και Λένα» του Γκέοργκ Μπίχνερ είναι η ιστορία ενός έρωτα ανάμεσα σε έναν πρίγκιπα και μια πριγκίπισσα αλλά αυτό όμως είναι μόνο η αφορμή για ένα καυστικό σχόλιο στην εξουσία, την επανάσταση και το σύστημα. Η σκηνοθεσία είναι της Χλόης Μάντζαρη και παίζουν: Κώστας Ζαχαράκης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Γιώργος Νούσης, Βένια Σταματιάδη κ.α

* 6-29/5, Θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι

nn


The Future Is Now…

Είπε ο Nam June Paik, ο Κορεάτης πατέρας της video art και αυτό είναι το μότο του φετινού, 7ου κατά σειρά, Athens Video Art Festival. Το ταξίδι προς το μέλλον θα γίνει με όχημα καταιγιστικές εικόνες από επτά κατηγορίες (video art, video installations, installation art, animation, digital image, performance art, web art), έντεκα συγγενή φεστιβάλ από την Ευρώπη, ένα αφιέρωμα στο ρηξικέλευθο κίνημα Fluxus και άλλο ένα στη μουσική μέσα από ντοκιμαντέρ για τυπάδες όπως ο Albert Aylen, ο Σουηδός ανανεωτής της jazz.

* 20 – 22 /5, Τεχνόπολις με χορηγό επικοινωνίας την Athens Voice.

n