Αρχειο

H Άννα-Κατερίνα Αντονάτσι στο Μέγαρο Μουσικής

Οι φίλοι της όπερας ξέρουν καλά την Άννα-Κατερίνα Αντονάτσι

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι φίλοι της όπερας ξέρουν καλά πως η Άννα-Κατερίνα Αντονάτσι είναι μια από τις πιο σημαντικές σοπράνο.  Οι υπόλοιποι όμως θα δουν πως είναι και μια από τις πιο ωραίες γυναίκες του λυρικού τραγουδιού.

Στο βίντεο (απόσπασμα από την Carmen),  θα δείτε πόσο σέξι είναι –και όπως και να το κάνουμε μια συναυλία λυρικής τραγουδίστριας με υπέροχη φωνή ακούγεται πιο ενδιαφέρουσα, όταν η σοπράνο είναι τόσο ωραία. Αν διαβάσετε δε κριτικές γι’ αυτήν («Χυμώδης αισθησιακή φωνή που υπηρετεί τη μουσική με ακρίβεια», «θεατρικά θελκτική και σκηνικά ενεργή παρουσία», «εντυπωσιακή έκταση, μουσικότητα, καλαισθησία»), καταλαβαίνετε πως πίσω από τις «σωστές για κριτική λυρικής τραγουδίστριας, εκφράσεις» κρύβονται οι λέξεις: φωνάρα και κουκλάρα.  

Στο Μέγαρο η συναυλία της έχει τίτλο «Ήχοι της Μπελ Επόκ». Η Αντονάτσι προτείνει ένα ταξίδι στην Μπελ Επόκ (τέλη 19ου αι. έως το 1914). Πρώτος σταθμός του ταξιδιού, οι «Πέντε μελωδίες της Βενετίας» του Γάλλου Γκαμπριέλ Φωρέ .Τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν το 1891 και βασίζονται στα ποιήματα του Πωλ Βερλαίν “Fêtes Galantes” (Ερωτικές Γιορτές) και “Ariettes oubliées” (Λησμονημένες σύντομες άριες). 

Δεύτερος σταθμός οι «Γαλλικές μελωδίες» του Βενεζουελάνου και πολιτογραφημένου Γάλλου δημιουργού Ρεϋνάλντο Αν (1874-1947.  Από αυτές ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για το ελληνικό κοινό ο «Καπνός» (Fumée) που έχει γραφτεί από τον Αν πάνω σε στίχους του Ζαν Μορεάς–κατά κόσμον Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου–, του περίφημου Έλληνα συμβολιστή ποιητή που σταδιοδρόμησε στο Παρίσι όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1880. 

Τρίτος σταθμός του ρεσιτάλ, το τραγούδι «Νύχτα αγαπημένη» του Αλφρέ Μπασλέ (1864-1944). 

Tο δεύτερο μέρος της βραδιάς, συνεχίζεται νοτιότερα με τέσσερις μελωδίες, τα «Τέσσερα τραγούδια» της Αμαράντα του Ιταλού Πάολο Τόστι  σε ποίηση Γκαμπριέλε Ντ’Ανούντσιο, τα τραγούδια του Φραντσέσκο Τσιλέα, του Αλφρέντο Καταλάνι, αλλά και Πιέτρο Μασκάνι. Επίσης θ’ ακουστούν τραγούδια του Οττορίνο Ρεσπίγκι, ενώ για επίλογο της βραδιάς η άρια “Paolo, datemi pace!” από το μάλλον παραγνωρισμένο λυρικό έργο του Ρικκάρντο Τσαντονάι (1883-1944) «Φραντσέσκα ντα Ρίμινι». 

Συνοδοιπόρος της Αντονάτσι στην περιήγησή της στον κόσμο του Lied θα είναι ο Ντόναλντ Σούλτσεν, ένας πιανίστας που έχει διακριθεί διεθνώς τόσο ως μουσικός συνοδός όσο και ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου (Munich Piano 

Info: Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 4/4, 20.30. Εισιτήρια: €10(Φ), 16, 30, 43, 60