Αρχειο

Καλοκαίρι σφίγγει

Ψάχνουμε μέρη στην πόλη με δροσιά. Με μουσική, μία τραγουδίστρια με γκρουπ και μία σκέτη, (φθηνά) ποτά, ε τι άλλο;

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133838-304945.jpg

Μου φαίνεται αστείο που όλοι θάβανε το λάιφστάιλ με την κατάρρευση των περιοδικών και τώρα όλοι γράφουνε/ανεβάζουνε κομμάτια λάιφστάιλ με τρέλα: σοβαρές εφημερίδες/σάιτ δημοσιεύουνε κείμενα που θεωρούσαμε ξεπερασμένα στα περιοδικά πριν 15 χρόνια, αλλά τώρα, με το μπανεράκι της σοβαρότητας, περνάνε σαν κοινωνικές αναλύσεις. Που αυτό ακριβώς ήτανε από πάντα τα κομμάτια λάιφστάιλ – πλάγιες ματιές στην κοινωνία, παρατηρήσεις μερικές φορές με βάθος, μερικές φορές επιφανειακές, πάνω στη ζωή της πόλης. Συχνά τα κείμενα έχουν μια διάσταση διδακτική με τη διασκεδαστική της έννοια, σου λένε πώς να κάνεις διάφορα πράγματα που κάνεις μεν, δεν αποστασιοποιείσαι δε από αυτά επειδή βαριέσαι ή επειδή δεν είσαι δημοσιογράφος λάιφστάιλ. Διαβάζω δηλαδή ξανά τίτλους «Δέκα πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να έχεις κάνει μέχρι τα 30/40/50», «Τι δεν πρέπει να παραγγέλνεις στα εστιατόρια», «Τα must της παραλίας», ή «Οι τύποι λουόμενων στις ελληνικές πλάζ» και… τα έχουμε γράψει/διαβάσει όλα αυτά όταν ήταν φρέσκα, δεν είναι «κάπως» να τα ανακαλύπτουν τώρα οι εφημερίδες/τα σάιτ; Τώρα, που το λάιφστάιλ έχει πεθάνει, όπως λένε οι σοβαροί άνθρωποι; Το σιχαινόντουσαν όταν ήταν νέο, τώρα που έχει βγει στη σύνταξη το ξανασκέφτονται και αποφασίζουν, έτσι όπως είναι γερούντιο, να το υιοθετήσουν. Γιατί όχι, θα πείτε, εδώ μπορείς να υιοθετήσεις ιπποπόταμο στην Γκάμπια και κανένας δεν ρωτάει την ηλικία του…

Ένιγουεϊ. Ας συνεχίσουμε ακούγοντας “Wind of change” μια και οι Scorpions είναι επίκαιροι, φρέσκοι (τρόπος του λέγειν) στην Πλατεία Νερού μετά τους νεαρούς Editors και James - τη γλίτωσα, έτσι κι αλλιώς τον έχω ακούσει τον Klaus Meine στο Βερολίνο (’91; ) τότε που το λάιφστάιλ ήταν ακόμα γεμάτο τσαγανό. Μου αρέσει πολύ η Πλατεία Νερού, ακόμα και το όνομά της είναι γοητευτικό αλλά δεν λέει να ανεβάζω το όριο ηλικίας στις συναυλίες - το κάνουν και χωρίς εμένα οι Scorpions,ο Klaus είναι 68 και κοτσωνάτος.

image

Πήγαμε όμως στο «Τραίνο στο Ρουφ»: τα καλοκαίρια είναι υπέροχο μέρος, με δροσό που κατεβαίνει από κάπου απροσδιόριστα, με άπλα, τραπεζοκαρεκλάκια και ηρεμία σχεδόν εξοχική στο κέντρο της Αθήνας. Το σέρβις είναι ευγενικό, το μέρος λίγο μαγικό. Την βραδιά που πήγαμε, τραγουδούσαν η Εύα Σακελλάρη & The soulvibes, μια μπάντα που παίζει τραγούδια blues, jazz, funky-pop με μεγάλη επιτυχία. Η Εύα έχει ωραία γάργαρη φωνή (δεν θα της αρέσει η έκφραση αλλά εννοώ «δροσερή» φωνή, για καλό το λέω δηλαδή…) και οι Soulvibes είναι εξαιρετικοί μουσικοί: Άγγελος Κραβαρίτης κιθάρα, Γιάννης Βουτσινάς μπάσο, Αλεξ Παπαλεξίου στα ντραμς που επίσης τραγουδάει και τέλεια, Τάσος Κατσαρής σαξόφωνο… ακούστε το single τους “Maybe”, είναι όλοι πολύ καλοί και μπράβο τους.

Τραγουδιστάρα με φωνή-καμπάνα είναι η φίλη Κλεονίκη Δεμίρη που τραγουδάει τάνγκο, αργεντίνικο ή μεσογειακό λάτιν και (ελληνικές-ξένες) μπαλάντες, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όλο το καλοκαίρι – με τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο και άλλους επίσης πολύ καλούς μουσικούς στην Κω, Σάμο, Σίφνο, Νάξο, Πάρο, σε ένα σωρό μέρη, τσεκάρετέ την στο σάιτ της και αν δεν σας αρέσει να μας γράψετε.

Ωραία, και φθηνά καλοκαιρινά ποτά για φινάλε-με-σαγιονάρα: στο “AlcoHole sorry mom” στην Αγία Παρασκευή, ένα μπαρ που δεν είναι τόσο «μαγαζί» όσο ποτάδικο, στέκι, με παρέες να ξεχειλίζουν απέξω και παράξενα αριστουργηματικά κοκτέιλ, σερβιρισμένα όλα σε πλαστικά ποτήρια αλλά στολισμένα έτσι που να μη σου φαίνονται πρόχειρα καθόλου. Κι αυτό που μετράει είναι το vibe εδώ, η μετα-urban (ίιιου) ατμόσφαιρα κατασταλαγμένης εναλλακτικότητας (κι άλλο ίου)… μάλλον δεν υπάρχει αθλιότερος τρόπος να μιλήσει κανείς για ένα μπαράκι σχεδόν τέλειο. Εκτός κι αν γράψει κανείς μάνι μάνι σε σοβαρή εφημερίδα/σάιτ από αυτά με τα ΠΟΛΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ένα κομμάτι λάιφστάιλ για τα κατασταλαγμένα εναλλακτικά ΚΑΙ φθηνά ΚΑΙ ειλικρινή μαγαζιά της πόλης, οπότε θα λιθοβοληθεί και θα τελειώνει η υπόθεση.

image

• Πλατεία Νερού, διασταύρωση Συγγρού-Ποσειδώνος 2616 (ανάμεσα στο γήπεδο Τάε κβον ντο και στο γήπεδο μπιτς βόλεϊ) στάση Αγ. Σκέπη, sinavlia.gr/venue/plateia-nerou-2

• Το τρένο στο Ρουφ, Σιδηροδρομικός Πολιτιστικός Πολυχώρος, Κωνσταντινουπόλεως, μεταξύ Ιεράς Οδού & Γέφυρας Χαμοστέρνας, theater@totrenostorouf.gr

• Εύα Σακελλάρη & The Soulvibes, μαθαίνετε το πρόγραμμά τους πατώντας like στο facebook στην σελίδα Eva Sakellari. Για τις εμφανίσεις της Κλεονίκης Δεμίρη δείτε εδώ.

• AlcoHole sorry mom, BeersN’Poisons, Αγίου Ιωάννου & Ελβετίας 21, Αγία Παρασκευή, 2110125312. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ