Αρχειο

Μπορείς να εξερευνήσεις ένα φτερό, ένα εισιτήριο, ή κάτι με βούλες;

Άλλα παιδιά ψάχνουν πόκεμον και άλλα πάνε για κανονική εξερεύνηση σε 125 βιβλιοθήκες

Ελίζα Συναδινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πάμε για μια εξερεύνηση; Η αγαπημένη ατάκα των παιδικών μας χρόνων φέτος παίρνει άλλη διάσταση για παιδιά και γονείς. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος έχει ήδη ξεκινήσει την Καλοκαιρινή Εκστρατεία για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας, κι αν αυτό λέει κάτι στους μικρούς συμμετέχοντες, σίγουρα είναι ότι πρόκειται για ένα πανελλήνιο παιχνίδι που τους προσκαλεί να γίνουν «εξερευνητές του κόσμου».

Η διαδικασία, απλή και δημιουργική. Γονείς και παιδιά αναλαμβάνουν καθημερινά μια αποστολή ξεκινώντας από την βιβλιοθήκη της γειτονιάς τους (125 βιβλιοθήκες συμμετέχουν). «Με οδηγό ένα προσωπικό ημερολόγιο εξερεύνησης, παρατηρούν, συγκρίνουν, καταγράφουν και δημιουργούν, γνωρίζοντας τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο».

Κάθε μέρα, οι βιβλιοθήκες έχουν μια κοινή αποστολή/θεματική, καθεμιά όμως επιλέγει άλλους τρόπους εξερεύνησης: θέατρο, μουσική, ραπτική κλπ.

Μέχρι τώρα, οι θεματικές περιλαμβάνουν πολλά και παράξενα, όπως ένα μανταλάκι, ο αριθμός πέντε, έξι τρίγωνα και διαφορετικά είδη φύλλων. Μπαίνοντας κανείς στο site της Εθνικής Βιβλιοθήκης βλέπει σε άλλες βιβλιοθήκες να χρησιμοποιούν το θέατρο, την αρχιτεκτονική, τη φιλοσοφία ή μια βόλτα στην πόλη ως οχήματα, σε περιοχές όπως οι Λειψοί, τα Τέμπη, η Φλώρινα.

Η δράση θα «τρέχει» μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε ευκαιρία είναι για τα παιδιά ν’αφήσουν λίγο τα ηλεκτρονικά και να εξερευνήσουν τον κόσμο, ξεκινώντας από έναν μαγικό τόπο- την βιβλιοθήκη της περιοχής τους.

Οι μικροί εξερευνητές ανεβάζουν στα social media στιγμιότυπα από τις περιπέτειες τους με hashtag #ΚΕ2016gr.

Αποστολή 14η:Μερικά χαλικάκια!!#ΚΕ2016gr #ΔημοτικήΒιβλιοθήκηΚατερινης #ΕθνικήΒιβλιοθήκηΕλλάδος #happymoments #happyfaces

A photo posted by @vasilikimv on Jul 13, 2016 at 3:01am PDT


Στην τελική ευθεία για την μετεγκατάστασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο ανάπτυξης του κοινού και αναβάθμισης των υπηρεσιών της, η ΕΒΕ αναπτύσσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών και αυτό το καλοκαίρι συντονίζει 3.200 δράσεις σε όλη την Ελλάδα! Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 υλοποιείται με τη συμμετοχή και τη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε 125 ελληνικές πόλεις. Αποκλειστικός δωρητής της διοργάνωσης για πέμπτη συνεχή χρονιά είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.