- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τετάρτη, 23/3, 12:00, οδός Αγίου Κωνσταντίνου.
«Ηρακλής Μαινόμενος» λοιπόν σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Και ποιος αναλαμβάνει την χορογραφία; Ο Κωνσταντίνος Ρήγος.
Με δύο λόγια: παράσταση «μαινόμενη» όνομα και πράγμα.
Βρίσκομαι στη Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου και ο πάντα εκκεντρικός Μιχαήλ Μαρμαρινός προσπαθεί να εγκλιματίσει δημοσιογράφους και ηθοποιούς του Εθνικού με την ανάγνωση που θα κάνει στον «Ηρακλή Μαινόμενο» του Ευριπίδη. «Αισθάνομαι ότι ο Ευριπίδης έχει ρίξει ένα μπουκάλι με ένα μήνυμα και σε κάθε εποχή πρέπει να αποκωδικοποιούμε τη λέξη ‘μαινόμενος’. Οι λέξεις- κλειδιά είναι μόχθος και πόνος » λέει δίνοντας τη σύνδεση του έργου με τη σημερινή εποχή. Αμέσως μετά συμπληρώνει: «η ιστορία έχει μόνο μια ελπίδα να ξανακερδηθεί στη συνείδηση όταν τα γεγονότα προσκρούουν στα βράχια: όταν μας συμμαζεύει για να μας αφηγηθεί τον εαυτό της».
Η ιστορία θέλει τον Ηρακλή να επιστρέφει από τον Κάτω Κόσμο, όπου έχει πάει για να φέρει τον Κέρβερο, και να ανακαλύπτει ότι η οικογένεια του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από το Λύκο, ο οποίος βασιλεύει παράνομα στη Θήβα. Ο Ηρακλής τον σκοτώνει, όμως η Ήρα στέλνει ένθεη μανία που τρελαίνει τον μυθικό ήρωα με αποτέλεσμα να σκοτώσει την γυναίκα του και τα παιδιά του.
Ο θίασος δεν υπολείπεται ενδιαφέροντος: Νίκος Καραθάνος (Ηρακλής), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θοδωρής Αθερίδης, Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιάννης Βογιατζής (ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γιάννης Χουβαρδάς τον ευχαριστεί ξεχωριστά που αποφάσισε να πάρει μέρος στην περιοδεία παρά την ηλικία του), Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλα Μπούνταλη κ.α
Παίρνοντας τον λόγο ο Σταμάτης Φασουλής αρχίζει να δίνει τις λεπτομέρειες για το δικό του έργο, τους «Σκηνοβάτες». Χρονικά το έργο θα μας μεταφέρει στο τέλος του δεύτερου μ.χ αιώνα όπου η ρωμαϊκή αυτοκρατορία καταρρέει. Μέσα σε αυτό το κλίμα της παρακμής τρεις θίασοι από τρεις άκρες της αυτοκρατορίας στήνουν τους δικούς τους αυτοσχέδιους αγώνες. Ουσιαστικά, ο Φασουλής επιλέγει να μιλήσει για την ιστορία του θεάτρου μέσα από αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες Ελλήνων και Ρωμαίων ποιητών τα οποία έχει μεταφράσει ο ίδιος. «Το κωμικό θα εναλλάσσεται διαρκώς με το τραγικό. Στο τέλος θα δημιουργείται το παζλ» εξηγεί. Από την περιγραφή καταλαβαίνουμε ότι στο μυαλό του έχει ήδη στήσει μια ετερόκλητη και πολύχρωμη παράσταση με κουστούμια από την Ντένη Βαχλιώτη, ύμνους και χορικά, μίμους, μονομαχίες, ακροβατικά και επιδείξεις με φωτιές. «Η Νένα Μεντή θα παίξει τη Φαίδρα αλλά και μια γυναίκα εξώλης και προώλης. Η Ελένη Κοκκίδου θα ηγείται του θιάσου των γυναικών, ο Μάκης Παπαδημήτριου των μίμων, είναι άλλωστε ιδανικός για το ρόλο, και η Σοφία Φιλιππίδου μαζί με το Νίκο Κουρή θα ερμηνεύουν εναλλάξ την Κλυταιμνήστρα». Μαζί τους και οι: Δημήτρης Λιγνάδης, Θανάσης Αλευράς, Τάνια Τρύπη, Ευαγγελία Μουμούρη κ.α.
Η τρίτη παραγωγή του Εθνικού που θα βγει σε καλοκαιρινή περιοδεία είναι το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, το οποίο όλο τον χρόνο γεμίζει ασφυκτικά την Παιδική Σκηνή «Κατίνα Παξινού». Τη διασκευή στο τρυφερό παραμύθι έχει κάνει ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος και ο Τάκης Τζαμαργιάς σε σκηνοθεσία του τελευταίου. Παίζουν: Αλεξάνδρα Αιδίνη, Δημήτρη Βέργαδος, Γρηγόρης Γαλάτης κ.α
Και μια εικόνα γεμάτη ευγένεια: λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης τύπου ο Γιάννης Βογιατζής αποχωρεί περπατώντας συνωμοτικά, σχεδόν στις μύτες των ποδιών και σκύβοντας λέει απολογητικά σε 2-3 δημοσιογράφους που καθόμαστε στις τελευταίες σειρές:
«Συγχωρέστε με αλλά πρέπει να φύγω, έχει γενέθλια το εγγονάκι μου και δεν μπορώ να μην είμαι εκεί».
Info: Σκηνοβάτες: 15 &16/7 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και μετά σε περιοδεία/ Ηρακλής Μαινόμενος: 5 & 6/ 8 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και μετά σε περιοδεία/ Το Παραμύθι Χωρίς Όνομα: σε περιοδεία από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.
Τετάρτη 23/3, 21:00
Ο δρόμος έξω από το Σινέ Φιλίπ στην οδό Θάσου στην Κυψέλη έχει καταληφθεί από ανυπόμονους θεατές που ήρθαν για παρακολουθήσουν το έργο «Ραντεβού με την ιστορία (Ή ο λάκκος με τα σκατά»). Η παράσταση συζητιέται έντονα και όσοι την βλέπουν τη περιγράφουν ως «η καλύτερη εναλλακτική- πολιτική επιθεώρηση στην πόλη». Οι Τσιριτσάντσουλες (θίασος- μπουλούκι με πείρα στο θέατρο δρόμου) έχουν καταφέρει σήμερα να γεμίσουν τη μισή (μεγάλη) αίθουσα του κινηματογράφου. «Πόσο κορόιδο είσαι;» μας ρωτάνε ξεκινώντας ευθύς αμέσως την καυστική τους σάτιρα και ύστερα το…πανηγύρι μέσα στην αίθουσα παίρνει φωτιά: γρήγορα εναλλασσόμενα σκετς (μάλιστα, κάθε Τετάρτη που ανεβαίνει το έργο εμφανίζονται και νέα σύμφωνα με την επικαιρότητα), μακροσκελής ανάλυση του «Μαζί τα φάγαμε», γερμανικές χορογραφίες με τίτλο «Πεινασμένος και Δαρμένος», ο Μουαμάρ Καντάφι ως σύγχρονος Ιούλιος Καίσαρας, τσολιάδες με ποδοσφαιρικές φανέλες, παπάδες με διαμαντένια δαχτυλίδια, αμετανόητοι ψηφοφόροι μεγάλων κομμάτων, αφηνιασμένοι δημοσιογράφοι των 20:00 και ένα κοινό που συμμετέχει με την ψυχή του, χειροκροτεί συνεχώς και ενίοτε φωνάζει «πες τα Χρυσόστομε!».
Το σκεπτικό της ομάδας; «Η ενασχόληση με ένα θέατρο που δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα των καιρών μας είναι αδιανόητη. Κουβεντιάζαμε στις πρόβες την επικαιρότητα και παρακολουθούσαμε τα γεγονότα άλλοτε να ξεπερνούν τη φαντασία μας, άλλοτε να επιβεβαιώνουν τις υπερβολές μας». Όσο για την χειροποίητη παράσταση τους σερβίρεται στο κοινό με τον πιο feelgood τρόπο: με χορούς, τραγούδια, τουμπερλέκια, ακορντέον και το πολυσυζητημένο «μουσικό πριόνι» του Νίκου Γιούσεφ.
Info: Κείμενα και σκηνοθεσία: Ελισσαίος Βλάχος, Μαρίνος Μουζάκης, Κωνσταντίνος Πουλής. Μαζί τους παίζουν οι: Ντίνα Μαυρίδου, Νίκος Γιούσεφ, Χρήστος Συρμακέζης, Χριστίνα Χριστοδούλου, Σόνια Περλέγκα, Παντελής Παντελόγλου. Κάθε Τετάρτη, Σινέ Φιλίπ, Θάσου 11, πλ. Αμερικής, 2108647444, 2108612476 € 10 & € 5