Αρχειο

Η Ποίηση γιορτάζει

Δευτέρα 21/3, Παγκόσμια Μέρα Ποίησης, οι εραστές της ποίησης μπορούν να γιορτάσουν σε μια από τις πολλές εκδηλώσεις που διοργανώνονται. 

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά». 

Είναι ένας από τους στίχους του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στις αφίσες του ΕΚΕΒΙ, που βλέπουμε στις στάσεις των ΜΜΜ, αφού η ελληνική συμμετοχή στην σημερινή Παγκόσμια Μέρα Ποίησης (καθιερώθηκε από την UNESCO το 1999), είναι αφιερωμένη στον νομπελίστα ποιητή. 

 «Θεέ μου, τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε!», «Κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα», είναι οι άλλοι στίχοι δίπλα στο πορτρέτο του ποιητή. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Ρόδος και Ζάκυνθος είναι οι πόλεις που θα φιλοξενούν τις αφίσες από σήμερα και για ένα μήνα.

Το ΕΚΕΒΙ επίσης διοργανώνει τη Δευτέρα ποιητικές βραδιές με τη συμμετοχή ποιητών (Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Κική Δημουλά, Γιάννης Κοντός, Τζίνα Πολίτη κ.ά.) στα βιβλιοπωλεία Public (19.00) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Ιωάννινα, ενώ στη Θεσσαλονίκη σε ειδικά γωνιές των δημοτικών βιβλιοθηκών οι πολίτες θα μπορούν να διαβάζουν βιβλία του Ελύτη.

Άλλες εκδηλώσεις

  • Στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και για μια εβδομάδα φιλοξενείται έκθεση αποφοίτων της ΑΣΚΤ με θέμα «Εικόνα - ποίηση».
  • Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανεβαίνει ένα ειδικό αφιέρωμα στην αρχαία ελληνική ερωτική ποίηση με τίτλο «Έρως ο λυσιμελής» με ερωτικά ποιήματα αρχαίων Ελλήνων ποιητών και μελωδίες των Χατζιδάκι, Καραϊνδρου κ.ά (20.00)  .  
  • Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση θέτονται θέματα ποίησης και γλώσσας σε μια συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Νάνου Βαλαωρίτη «Ο Όμηρος και το Αλφάβητο» (20.00).
  • Στις 20.00, στο Cafe Floral, η Κοινωνία των (δε)κάτων προσκάλεσε την Τιτίκα Δημητρούλια για να μιλήσει για το πως οι νέοι ποιητές διαμορφώνουν το τοπίο της νέας ποίησης (τίτλος: «30 με 30), ενώ στις 21.30 μέλη της εταιρείας συγγραφέων και της Κοινωνίας των (δε)κάτων διαβάζουν ποιήματά τους.   
  • Τέλος, η ομάδα καλλιτεχνών Sourliboom παρουσιάζει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην ποίηση, χωρισμένο σε 6 μέρη: «Νυχτερινό ονειρικό επεισόδιο», μια περφόρμανς με αποσπάσματα από ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη. «Γιάννης Βαρβέρης - Κ.Π. Καβάφης: μια συνάντηση». «Αν η ποίηση είναι ….. τότε ….» (διαδραστικό παιχνίδι). «Οδυσσέας Ελύτης: Η μαγεία του Παπαδιαμάντη». «10 λεπτά με τον Γιάννη Νεγρεπόντη» (δραματοποίηση ποιημάτων). Προβολή της ταινίας Il Postino. (Κλεισούρας 10, 2ος όροφος, έναρξη 18.30).