Αρχειο

ART VOICE: Σώμα μου φτιαγμένο από πηλό

Η Δήμητρα Τριανταφύλλου μιλάει με τον Sam

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13081-38369.JPG

  n

Ο Ισπανός Sam (Samuel Orti Marti) είναι ο επίσημος προσκεκλημένος του «6ου AnimFest 2011» μέχρι τις 23/3 στην «Ταινιοθήκη της Ελλάδος» με εκατόν σαράντα έξι ταινίες animation της νέας γενιάς καλλιτεχνών στο διαγωνιστικό τμήμα και περισσότερες από πενήντα ταινίες στα μη διαγωνιστικά προγράμματα, συλλογή κινούμενων σχεδίων παραγωγής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επιλογή βραβευμένων ταινιών από το «6ο China International Cartoon and Animation Festival 2010» και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα.

Ο Sam λοιπόν, ξεκίνησε να δουλεύει με τον πηλό και τις τεχνικές εμψύχωσής του πριν από 12 χρόνια. Η καριέρα του ξεκίνησε από το στούντιο του Pamplo Llorens και συνέχισε τη σταδιοδρομία του, αλλά και τη μαθητεία του στην Αγγλία, στο Aardman Studio και τον γκουρού του είδους Nick Park (βλ. διάσημος Βρετανός κινηματογραφιστής animation και δημιουργός του διδύμου Wallace and Gromit). Ως ανεξάρτητος παραγωγός δημιούργησε δικές του μικρού μήκους ταινίες animation οι οποίες απέσπασαν μέχρι τώρα πλήθος βραβείων και διακρίσεων. Στην πρώτη του ταινία ‘Encarna΄ μια «δραματική κωμωδία δράσης» όπως την χαρακτηρίζει πρωταγωνίστρια είναι μια νοικοκυρά που έχασε την ψυχραιμία της βλέποντας τις άξιες της ζωής της να καταρρέουν. Στην τελευταία με τίτλο ‘Vicenta’ μια χήρα με το παραπάνω όνομα προσπαθεί να αναστήσει τον μόλις νεκρό άντρα της ο οποίος δεν της αποκάλυψε πριν πεθάνει πού έχει κρύψει το μυθικό ποσό που κέρδισε στο λαχείο. Αύριο Σάββατο, 19/3 ο Sam θα προλογίσει στο φεστιβάλ και τις έξι ταινίες του σε μια μεταμεσονύχτια προβολή. Μέχρι να δούμε τα πανέμορφα, τρυφερά φιλμάκια του δείτε τι είπε στην Athens Voice.

n

Πως αποφασίσατε να χρίσετε πρωταγωνιστή των ταινιών σας τον πηλό;

Εύκολα, γιατί οι ηθοποιοί από πηλό είναι απείρως πιο συνεργάσιμοι στη δουλειά από ότι οι αληθινοί. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που επέλεξα αυτό το μέσο.

Πόσο καιρό απαιτεί αυτή η διαδικασία;

Μερικοί λένε: πολύ, άλλοι: αρκετό αλλά η αλήθεια είναι πάρα πολύ. Όμως την αγαπώ αυτή τη μακροχρόνια διαδικασία.

Ποια είναι η ανησυχία σας όταν φτιάχνετε μια ταινία;

Να διασκεδάσω τους ανθρώπους. Οι ταινίες μου είναι αρκετά διδακτικές αλλά αυτό που με ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα είναι να προσφέρω στο κοινό τουλάχιστον μια καλή στιγμή, κάτι που να θυμούνται.

Τι σας εμπνέει;

Από τις κλασικές ταινίες και την γειτονιά μου μέχρι τα κόμικς και οι τηλεοπτικές σειρές.

Πως θα χαρακτηρίζατε τις ταινίες σας;

Νομίζω ότι είναι σαν τις κλασικές ταινίες τρόμου με τον τρόπο που ο Αλμοδοβάρ θα σκηνοθετούσε τον Νικ Παρκ … περίπου

Οι πήλινοι χαρακτήρες έχουν καρδιά;

Μμμμμμμ…..ΟΧΙ, αλλά έχω εγώ.

Ποια είναι η μεγαλύτερη παρεξήγηση σχετικά με τις ταινίες animation;

Ότι είναι κατάλληλες μόνο για παιδιά.

Πόση πραγματικότητα «περιλαμβάνει» ένα φιλμ animation;

Για εμένα το animation είναι απλά ο τρόπος για να πεις την ιστορία σου. Στην ουσία είναι μια παράλληλη πραγματικότητα.

Μια αγαπημένη σας σκηνή ή ήρωας από τις μέχρι τώρα ταινίες σας;

Ο αγαπημένος μου ήρωας μας θα είναι πάντα η ‘Encarna’ από το πρώτο μου φιλμ και η αγαπημένη μου σκηνή εο διάλογος ανάμεσα στην Vicenta και τον σύζυγό της Alfredo από το τελευταίο μου φιλμ Vicenta.

n

Info: Ιεράς Οδού 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μετρό: Κεραμεικός. Ώρες προβολών:18:00-24:00, € 5 ανά προβολή


Τσεκάρετε ακόμα:

• Την τελική ψηφοφορία για το νικητή του διαγωνισμού «Τι μου αρέσει στην κρίση». Το κοινό καλείται να ψηφίσει ποιος θα είναι τυχερός που θα κερδίσει τα € 592 . Οι 8 επικρατέστερες περφόρμανς θα παρουσιαστούν στον «Κινητήρα» στις 18, 19 και 24-26/3 στις 21:30. Το κοινό θα ψηφίζει την επιλογή του γράφοντας την πάνω στο εισιτήριο της εισόδου ( 10 το ένα άτομο, € 15 τα δύο). Ερεχθείου 22 , Μετρό Φιξ ή Ακρόπολη, 210 9248328


• Την έκθεση του αγγλο-κύπριου George Georgiou στο Athens House of Photography. Ο Georgiou έζησε στην Τουρκία επί τέσσερα χρόνια και τώρα μας καλεί να κοιτάξουμε τις λεπτομέρειες στο πρόσωπο της τεράστιας χώρας η οποία αναζητεί τη σύγχρονή ταυτότητα της. Ο φωτογράφος εξηγεί: «υπάρχει μία πάλη μεταξύ μοντερνισμού και παραδόσεων συχνά σε απρόσμενους συνδυασμούς». 17/3-22/4, Κεραμέων & Ελευσινίων, Μεταξουργείο, 210-6007925

n


• Τα ζουμερά pin up girls στην έκθεση κόμικς του Ηλία Χατζούδη. «Από το γυμνάσιο σχεδίαζα γυναίκες. Μου αρέσει πολύ να σχεδιάζω καμπύλες, ενδεχομένως αυτός να είναι και ο κύριος λόγος». Ο Ηλίας Χατζούδης με το μεγάλο πάθος στα πληθωρικά κορίτσια γεννήθηκε το 1982 και εδώ κάποια χρόνια κυκλοφορεί και στη διεθνή αγορά. Ως τις 10/4 στη Λέσχη Φίλων Κόμικς, Αγ. Ειρήνης 5, Μοναστηράκι.

n


• Τα νέα έργα του Τζουλιάνο Καγκλή ο οποίος με εξπρεσιονιστικά μέσα δημιούργησε μια ζωγραφική ενότητα γεμάτη από το αίσθημα της νοσταλγίας. 22/3-30/4, Γκαλερί Έκφραση- Γιάννα Γραμματοπούλου, Βαλαωρίτου 9, 210 3607598

n


 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ