Αρχειο

ART VOICE: Αισιοδοξία ρε 'συ!

Τα νέα της Τέχνης από τη Δήμητρα Τριανταφύλλου

Δήμητρα Τριανταφύλλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

n

«Μη φτύνετε κάτω υπάρχουν πολλοί από πάνω σας» γράφει ένα έξυπνο σύνθημα στην οδό Σίνα.

Κάπου εκεί κάτω βρίσκονται οι δύο ήρωες που ερμηνεύουν οι Δημήτρης Πασσάς και Μιχάλης Κουμαριανός στην παράσταση «Τι θα κάνουμε τώρα;» Το έργο ξεκινάει με τον εξής διάλογο:

« - Που έχουμε πέσει ρε’ συ; - Πολύ χαμηλά ρε’ συ, τόσο που δεν φαίνεται το πάνω…..» και ο διάλογος συνεχίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς:

« - Εδώ κάτω είμαστε μόνο εμείς ρε’ συ, δεν υπάρχει κανείς…

-Πρέπει να φύγουμε από εδώ ρε’ συ, ρήμαξαν όλα ρε’ συ, οφειλές, φυλές, ιερά και όσια, σε αυτή τη χώρα δεν έχει μείνει ούτε γωνιά χωρίς μαύρο σκοτάδι - Πότε θα φύγω και εγώ από το βάλτο της χώρας ρε’ συ, πότε; Πότε θα ανοίξω και εγώ τα φτερά μου;»

Ο βασικός προβληματισμός του έργου; Ολοένα και περισσότεροι νέοι σήμερα θέλουν να εγκαταλείψουν την χώρα…τρέχοντας. Πραγματικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα 48.811 νέοι Έλληνες στέλνουν βιογραφικά στο εξωτερικό κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των Ευρωπαίων που αναζητούν εξάσκηση ή εργασιακή εμπειρία έξω.

Η φυγή όμως δεν είναι το μοναδικό στοιχείο στο έργο του Δημήτρη Κουρουμπάλη ο οποίος έγραψε και παίζει σε αυτή τη νεανική παράσταση σε ένα υπέροχο παλιό αστικό σπίτι στο κέντρο της πόλης, στην οδό Χαβρίου 7. Σε αυτό το τριώροφο σπίτι με την εσωτερική αυλή σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας, την πλ. Κλαυθμώνος, στη μέση των καταστημάτων και των γραφείων δυο φίλοι (Πασσάς- Κουμαριανός) και ένα ζευγάρι (Κουρούμπαλης- Υβόννη Τζάθα) μας φέρνουν αντιμέτωπους με όλες τις τεράστιες αγωνίες των σημερινών νέων παιδιών: έρωτας, σχέσεις, ιδεολογία, εργασία (κάποια στιγμή η κοπέλα λέει: «Μπορεί να φύγεις για σπουδές στο εξωτερικό και όταν γυρίσεις πίσω η χώρα να μην έχει τι να σε κάνει»). Για κάθε θέμα η καταληκτική ερώτηση είναι πάντα η ίδια: «Τι θα κάνουμε τώρα;»

Κάποιες φορές η απάντηση στο κέντρο του σαλονιού λέει: θα ερωτευτούμε και μετά θα βαλτώσουμε και μετά θα ξαναερωτευτούμε. Κάποιες άλλες: θα κάνουμε επανάσταση, θα κατέβουμε στην πορεία, θα αντιδράσουμε, θα φάμε δακρυγόνα σαν άμαχοι σε βομβαρδισμό και οι διπλανοί μας θα πετάνε μολότοφ έτσι που στο τέλος να επικρατεί το χάος της βίας. ‘Οι απαντήσεις δεν είναι ποτέ άσπρο- μαύρο’ μας λένε οι ήρωες μέσα από γρήγορα εναλλασσόμενες σκηνές και ένα παζλ κειμένων σε στυλ ελεύθερης ποίησης. Κάπως έτσι κυλάνε οι δύο παράλληλες ιστορίες μαζί με μια συνεχή εναλλαγή από το φως στο σκοτάδι –το οποίο είναι βασικό στοιχείο της σκηνογραφίας για να τονίσει το αντιθετικό δίπολο «αισιοδοξία- μιζέρια».

Όμως στο τέλος εκεί δίπλα στη θαλπωρή του αναμμένου τζακιού η επίμονη ερώτηση βρίσκει την απάντησή της: Κάνε κάτι. Κάνε ένα βήμα. Προχώρα. Προσπάθησε. Μην εγκαταλείπεις.

«Ο, τι καταφέρουμε θα είναι μόνο δικό μας. Αν αποτύχουμε θα αποτύχουμε πάνω στην κίνηση. Εδώ θα μείνουμε. Το αλλού θα το φέρουμε εδώ. Έχουμε τον τόπο και έχουμε και τον τρόπο».

Με δύο λόγια: αισιοδοξία ρε’ συ. Τι άλλο να μας απομένει;

Info: Σκηνοθεσία: So7. Κίνηση – Χορογραφίες: Φρόσω Κορρού, Σκηνική επιμέλεια: Γκάυ Στεφάνου. Ως 28/3 , Χαβρίου 7, 210 2514927, 697 3809595.


Ακόμα, τσέκαρε και τα παρακάτω:

• Την Τρίτη 22 Μαρτίου στις 20.00 την καλλιτέχνη Θάλεια Μαρία Γεωργούλη να παρουσιάζει τις μοναδικές δημιουργίες της στην έκθεση με τίτλο ‘ag 925’. Πρόκειται για ασημένια χρηστικά αντικείμενα τέχνης που θα εκτεθούν στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, ως τις 17/4.

n

• Τον πιανίστα Γιώργο Κωνσταντίνου να ερμηνεύει ζωντανά έργα των Κουμεντάκη και Ligeti αντιπαραβάλλοντας τα με ηχογραφημένα ερωτικά ποιήματα των Καβάφη, Cummings, Olds, Bukowski. Στις 14 & 17/3 στο Beton 7, Πύδνας 7, Βοτανικός, 210 7512625

n

• Την έκθεση της Φανής Ρουμελιώτη- Μαργαρίτη «Ένας κόσμος που φεύγει- Τα Αρχοντικά της Αθήνας» με θέμα τα παλιά, αρχοντικά της Αθήνας, νεοκλασικά κτήρια του Δημοσίου, βυζαντινές εκκλησίες, σπίτια επωνύμων της παλιάς Αθήνας, πλακιώτικες ταβέρνες και δρομάκια. Έως 20/3 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, 210 36 21 601

• Την παράσταση «Φώναξε είμαι ζωντανός» του Γιάγκου Ανδρεάδη με ήρωες έναν αμετανόητο φονιά και ένα δημοσιογράφο με αδιευκρίνιστο κίνητρο να μονομαχούν μεταξύ τους. Στην ουσία το έργο είναι ένα δοξαστικό για τον Λόρκα. Αναφέρεται στη δολοφονία του, ιδωμένη από ην πλευρά των φασιστών εκτελεστών του και είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Η παράσταση ανεβαίνει υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου. 15-24/3, «Εύμαρος», Φωκίδος 26, Αμπελόκηποι, 210 6207824

• Τις δωρεάν ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση με έργα από τη συλλογή του Γιώργου Οικονόμου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο νέο της κτήριο στο Μεταξουργείο από Τρίτη ως Παρασκευή, 11:00-19:00. H συλλογή ξεδιπλώνει την Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης μέσα από έργα εμβληματικών εκπροσώπων της όπως οι: Picasso, Delacroix, Matisse, Miró, Warholl αλλά και Ελλήνων: Ιακωβίδης, Γύζης, Μπουζιάνης κ.α Λεωνίδου και Μυλλέρου (Μεταξουργείο), 210 3231841

n