Αρχειο

ARTVOICE: Μία πασαρέλα στο Εθνικό

Η Δήμητρα Τριανταφύλλου με τα εβδομαδιαία νέα της Τέχνης

Δήμητρα Τριανταφύλλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι μια από τις πιο απολαυστικές εικόνες που μπορείς να δεις αυτή τη στιγμή στην τεράστια θεατρική σκηνή της πόλης: τον Δημήτρη Πιατά ντυμένο με ένα βαρύ, μακρύ, γυαλιστερό και… βυζαντινοεμπνευσμένο ρούχο σε βασιλικό μπλε να διασχίζει με ύφος 100 καρδιναλίων –ταυτοχρόνως άκρως ξεκαρδιστικό-  μια πασαρέλα η οποία κόβει στα δύο την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.  

Στην «Τριλογία του Παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη το έξυπνο εύρημα της πασαρέλας σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα κουστούμια –την επιμέλεια των οποίων έκανε ο ίδιος ο σκηνοθέτης- είναι η ιδέα πάνω στην οποία ξεδιπλώνεται όλη η προβληματική του έργου: η ανέφελη αλλά κενή νοήματος ζωή, η αυτοπροβολή και η μανία για επίδειξη και πλουτισμό κάνουν τους ανθρώπους…καραγκιόζηδες. 

Πρωταγωνιστές σε αυτή την πικρή κωμωδία είναι ο Λεονάρντο και η αδελφή του Βιτόρια κάτοικοι στο Λιβόρνο της Ιταλίας οι οποίοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον καλοκαιρινό τους παραθερισμό αν και τα χρέη από παλιότερα δάνεια τους έχουν ήδη πνίξει. Στο διπλανό σπίτι ο γείτονάς τους, Φίλιππο προετοιμάζεται και αυτός για την εξοχή μαζί με την κόρη του Τζακίντα. Ο Λεονάρντο πρέπει οπωσδήποτε να είναι εκεί όχι μόνο γιατί η αγαπημένη του Τζιακίντα αναχωρεί έχοντας συντροφιά ένα νεαρό και όμορφο αντεραστή αλλά και γιατί ο Λεονάρντο θεωρεί ότι νεαρή κοπέλα διαθέτει και μια γενναία προίκα.

Σε αυτό σημείο η πασαρέλα παίρνει φωτιά. 

Η Εύη Σαουλίδου (Τζιακίντα) πηγαινοέρχεται στο catwalk ως άλλη Ζιζέλ με την εξωφρενική της κόμμωση -μια πολύ ψηλή «κοκαλωμένη» αλογοουρά- ενώ οι νεαροί ξεπεσμένοι αριστοκράτες τους οποίους ερμηνεύουν οι Γιάννος Περλέγκας, Νίκος Ψαρράς και Προμηθέας Αλειφερόπουλος πηγαινοέρχονται με μαλλιά που κυματίζουν, με λαμέ φανταχτερά παντελόνια και μαύρα γυαλιά ηλίου. 

Η Έμιλυ Κολιανδρή (Βιττόρια, αδερφή του Λεονάρντο) κλαίει, οδύρεται και απειλεί με αποχώρηση αν ο (απλήρωτος) ράφτης δεν της παραδώσει το «μαριάζ» της –το φόρεμα το οποίο ήταν τη μόδας εκείνη την εποχή. 

Όταν φτάσει στην εξοχή θα ξαναοδηγηθεί στην υστερία όταν διαπιστώσει ότι το ίδιο ακριβώς «μαριάζ» φοράει και η Τζιακίντα.

Κάπως έτσι τα τρία μέρη του έργου (Η μανία του παραθερισμού, Οι περιπέτειες του παραθερισμού και Το τέλος του παραθερισμού) περνάνε μπροστά από τα μάτια του κοινού σαν ένα ζωηρόχρωμο οπτικό παζλ ενώ παράλληλα φωτίζονται οι επίκαιρες αναφορές του έργου (όταν το παρακολουθείς σου προκαλεί εντύπωση πόσα λίγα έχουν αλλάξει από τα μέσα του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα).

Η μουσική της παράστασης – πάλι σε επιμέλεια του σκηνοθέτη- είναι έξοχη ενώ η μοναδική  ίσως ένσταση είναι η διάρκεια της παράστασης (τρεις ώρες με ένα διάλειμμα).  

Info: Παίζουν ακόμα: Μάγια Λυμπεροπούλου, Γιωργιάννα Νταλάρα Γιωργής Τσουρής, Λένα Παπαληγούρα, Νίκος Χατζόπουλος, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη.  Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης. Έως 15/5, 210 5288170, 210 5288171


Και ακόμα:

Πάρτι, ταινίες και ένα διήμερο φεστιβάλ μόδας

TELL A STORY

image

 Στο 8ο Tell A Story στο Bios  30 φρέσκοι και εναλλακτικοί σχεδιαστές από όλη την Ευρώπη ( AkiraMushi, FuturisticSilence, HysteriaAsteria, GeorginaSkalidi, Psarokokalo, TeeterTotter κ.α) θα δείξουν τις συλλογές τους για  τη σεζόν ‘Φθινόπωρο – Χειμώνας 2011-12’. Για σήμερα Παρασκευή έχει προγραμματιστεί  ένα μεγάλο πάρτι με πρωτότυπες επιδείξεις στο χώρο του bar και ιστορίες – happenings από τους: Euangelia, MeettheCat, Αθηνά Κόρδα ενώ από τις 23:00 και μετά τη μουσική θα αναλάβουν οι djs Pavlov & Mishkin.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό την Κυριακή 27/2 , 12:00-21:00.  Πειραιώς 84, 210 3425335


ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ 

image

Ξεσήκωσε θύελλα συζητήσεων για τις σεξουαλικές σκηνές της όμως αυτό που υπερίσχυσε στην ταινία με θέμα δύο αγόρια κι ένα κορίτσι σ’ ένα παγανιστικό ταξίδι μέσα στη φύση ήταν ο ανατρεπτικός τρόπος κινηματογράφησης του σκηνοθέτη Άγγελου Φραντζή με την απουσία διαλόγων και το γύρισμα ολόκληρου του φιλμ με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Αν δεν την έχετε δει, το TAF την προβάλλει παρουσία του σκηνοθέτη σε high definition και με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 20:00. Νορμανού 5, Μοναστηράκι


ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ

image 

Προβολές ταινιών διοργανώνει το Ινστιτούτο Goethe σε συνεργασία με Ίδρυμα Ευγενίδου στο Θέατρο Κωφών Ελλάδας. Οι ταινίες έχουν υπότιτλους για κωφούς ενώ υπάρχει και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα ενώ ο χώρος είναι προσβάσιμος για άτομα με αναπηρία.  Ώρα έναρξης στις 20:30 και είσοδος € 7 με ποτό. Στις 26/2: Μαύρο Γάλα του Νίκου Τριανταφυλλίδη, 5/3: Όνειρα σε άλλη γλώσσα της Λουκίας Ρικάκη, 12/3: See what I’m saying: The Deaf Entertainers Documentary της Hilary Scarl, 19/3: Στρέλλα του Πάνου Χ. Κούτρα. Σαχτούρη 8-10, Πλ. Κουμουνδούρου, κρατήσεις με sms: 698 5765550


PUT YOUR MASK ON

image 

Οι Salata και ο Tonis Sfinos έχουν γίνει η πιο feel good μπάντα της πόλης και πραγματική πηγή γέλιου (ανεκτίμητο στις μέρες μας). Τώρα μας ετοίμασαν ένα αποκριάτικο πάρτι με τα γνωστά συστατικά: τραγούδια –δικά τους αλλά και ευφάνταστες διασκευές–, χορός, ζογκλερικά και πρόζα με κερασάκι στην τούρτα τα σουρεαλιστικά κουστούμια. 27/2, 22.00, Eleven Bar Restaurant, Αγ. Κωνσταντίνου 59 & Κηφισίας, Μαρούσι, 210 6147.192, είσοδος ελεύθερη.


ΜΑΣΚΕ ΜΕ ΘΕΜΑ ΦΕΤΙΧ

Ντύσου το φετίχ σου (να μια ωραία πρόταση για αποκριάτικη στολή). Με αφορμή το νέο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μπέκα, «Φετίχ» (εκδ.  Μπαρτζουλιάνος) το διοργανώνει μασκέ πάρτι καλώντας μας να ντυθούμε το φετίχ μας. Τη μουσική θα αναλάβουν οι μουσικοί παραγωγοί του acidart.gr: Ελένη Μητσιάκη, Δημήτρης Κοτσέλης, Παναγιώτης Ιωαννίδης25/2, 22.30, Bios, Πειραιώς 84


ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΑΤΣΟΣ

image 

Είναι γνωστός για την ενότητά του “Independent Landscapes” –  επιτοίχιες εγκαταστάσεις με χρωματιστές αυτοκόλλητες ταινίες. Τα νέα «τοπία» έγιναν με βάση τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης γκαλερί. Αυτή τη φορά οι αυτοκόλλητες ταινίες διακρίνονται για τη συγκρατημένη μονοχρωμία ή ακόμα και την αχρωμία τους, ενώ οι εγκαταστάσεις αρχίζουν να «φιλοξενούν» πάνω τους ζωγραφικά έργα.

24/2 - 2/4, The Apartment, Ιθάκης 29, Κυψέλη, 210 3215.469