Αρχειο

Τα αγάλματα που «λένε» καλημέρα

Η 3D διάσταση αφήνει τους κινηματογράφους και πάει μουσείο

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
126709-284947.jpg

Ακόμα και στον Λούβρο να βρίσκεσαι, υπάρχει περίπτωση να βαρεθείς. Γι' αυτό με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα μουσεία θα «κινούνται» μαζί σου, ενώ στο μέλλον δεν είναι απίθανο να κουβεντιάσεις με κάποιο άγαλμα. Τα 3D εκθέματα δεν είναι μακριά… και κάποτε μπορεί να δούμε την Μόνα Λίζα να μας κλείνει το μάτι.

Τα πρώτα βήματα προς τον ψηφιακό κόσμο των μουσείων έχουν ήδη ξεκινήσει σε μεγάλα ιδρύματα, όπως στο Smithsonian, Metropolitan Museum of Art και British Museum. Στις 23 Απριλίου ο τρισδιάστατος κόσμος έρχεται στο Μουσείο Μπουζιάνη, όπου φιλοξενείται ημερίδα με θέμα «Μουσεία και Τρισδιάστατη Εκτύπωση: Νέες δυνατότητες εκπαίδευσης».

image

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) αναπτύσσεται και δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα εκθεμάτων με την προσθήκη επάλληλων στρώσεων σε κάθε υλικό. Η μέθοδος προσφέρει τη δυνατότητα μιας αυθεντικής εμπειρίας μάθησης. Έτσι, η τεχνολογία γίνεται σύμμαχος όλο και περισσότερων πολιτιστικών οργανισμών που θέλουν να ενισχύσουν τον εκπαιδευτικό τους ρόλο.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης και ψάχνουν καινοτόμα εργαλεία εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα δοθούν δύο ενημερωτικές ομιλίες από τους Γιάννη Σκαλτσά (καθηγητής της ΑΣΚΤ) και Ραλλού Αβραμίδου (Σύμβουλος της Μουσειοτεχνικής Μ.Ε.Π.Ε.) σχετικά με τη νέα μέθοδο 3D priting.

Το πρόγραμμα περιέχει και βιωματικά προγράμματα για παιδιά. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, τα παιδιά θα εξερευνήσουν τα τρισδιάστατα αντικείμενα και τη μέθοδο δημιουργίας τους με εικόνες, σκίτσα και άλλα έργα τέχνης όπως χαρτονομίσματα και μεταγενέστερες αναγεννησιακές αναπαραστάσεις. Θα ακολουθήσει αφήγηση παραμυθιού σχετικά με την ιστορία των αντικειμένων από την αρχαιότητα έως σήμερα. Στο τέλος, τα παιδιά θα φτιάξουν έργα εμπνευσμένα από το κάθε αντικείμενο, με τις πιο σύγχρονες τεχνικές.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Δάφνης-Υμηττού, την ΕΔΡΑ «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων», την Μουσειοτεχνική Μ.Ε.Π.Ε. και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

image

Αναλυτικό πρόγραμμα

12.00-12.20: Ο Γιάννης Σκαλτσάς θα μιλήσει για τις δυνατότητες των τρισδιάστατων τεχνολογιών στην καλλιτεχνική παραγωγή αλλά και στο πεδίο της συντήρησης.

12.20-12.40: Η Ραλλού Αβραμίδου θα μιλήσει για δυνατότητες εφαρμογής της τρισδιάστατης εκτύπωσης στο χώρο του Πολιτισμού παρουσιάζοντας το museofabber.com, μια υπηρεσία που επιτρέπει σε μουσεία να παρέχουν διαδικτυακή πρόσβαση σε τρισδιάστατο πολιτιστικό περιεχόμενο και την δυνατότητα παραγγελίας τρισδιάστατων εκτυπώσεων αντικειμένων για εκπαιδευτικές και ερευνητικές εφαρμογές.

Πρόγραμμα εργαστηρίων

11.00-12.00: Πριγκίπισσα Χαλιφά της Συρίας - για παιδιά 6-9 ετών

12.00-13.00: Καρυάτιδες και Άτλαντες - για παιδιά 3-6 ετών

13.00-14.00: Ποσειδών - για παιδιά 9-12 ετών

Info: Σάββατο 23 Απριλίου 2016, 11.00. Μουσείο Μπουζιάνη (Γεωρ. Μπουζιάνη 27, Δάφνη, 2109028455). Η συμμετοχή στην ημερίδα και στα εργαστήρια είναι ελεύθερη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ