Αρχειο

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Ανοησίες τα περί χρήσης πιστωτικού γεγονότος στη διαπραγμάτευση

«Διασφαλίστε απόρρητο επικοινωνιών - προσωπική ασφάλεια των στελεχών του ΔΝΤ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
124973-280479.jpg

Απαντητική επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, την οποία ανάρτησε στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «για λόγους διαφάνειας», απέστειλε η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde.

Στην επιστολή αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από τένα σχέδιο που να μπορεί να το παρουσιάσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ενώ χαρακτηρίζει «ανοησίες» τα περί πιστωτικού γεγονότος το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από στελέχη του ΔΝΤ ως διαπραγματευτική τακτική.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρεται και στην ασφάλεια των στελεχών του Ταμείου, και ζητά από τον πρωθυπουργό να λάβει μέτρα που θα διασφαλίζουν όχι μόνο το απόρρητο των επικοινωνιών μεταξύ των στελεχών του Ταμείου, αλλά και την προσωπική τους ασφάλεια συνολικά.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ας Απριλίου, με την οποία ζητάτε να πληροφορηθείτε την θέση του ΔΝΤ για τη διαπραγμάτευση του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η άποψή μου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις είναι ότι απέχουμε ακόμα πολύ από το να έχουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα το οποίο να μπορώ να παρουσιάσω στο Εκτελεστικό Συμβούλιο. Έχω τονίσει σε πολλές περιπτώσεις ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε μόνο ένα αξιόπιστο και βασισμένο σε ρεαλιστικούς στόχους πρόγραμμα, το οποίο να επιτυγχάνει το στόχο της επιστροφής της Ελλάδας σε ένα μονοπάτι ισχυρής ανάπτυξης, ενώ σταδιακά θα αποκαθιστά την βιωσιμότητα του χρέους.

Σε διαφορετική περίπτωση θα αποτύχει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα να υποχρεωθεί ξανά σύντομα να λάθει νέα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε εικασία ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα χρησιμοποιούσε ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική, είναι απλά ανοησία.

Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας μας, έχω υπάρξει συνεπής στο να τονίζω ότι, αν έπρεπε να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου αυτοί να επιτευχθούν πλήρως, τότε θα προέκυπτε και η ανάγκη για επιπλέον ανακούφιση του χρέους. Για το συμφέρον του ελληνικού λαού, πρέπει να οδηγήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις σε μια γρήγορη συμφωνία.

Συμφωνώ μαζί σας ότι οι επιτυχημένες διαπραγματεύσεις χτίζονται πάνω σε αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το περιστατικό αυτού του Σαββατοκύριακου με έχει κάνει να ανησυχώ για το αν πραγματικά μπορούμε να πετύχουμε πρόοδο, μέσα σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας για τις εκατέρωθεν δηλώσεις.

Μετά από σκέψη, ωστόσο, αποφάσισα να επιτρέψω στην ομάδα μας να επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Η ομάδα αποτελείται από έμπειρο προσωπικό που έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη και προσωπική μου στήριξη. Για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως μας έχετε προσκαλέσει, είναι κρίσιμο οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα κλίμα το οποίο σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών τους συζητήσεων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που εγγυώνται την προσωπική τους ασφάλεια.

Τέλος, το ΔΝΤ διεξάγει τις συνομιλίες καλή τη πίστη, όχι μέσω απειλών, και δεν επικοινωνούμε με διαρροές. Προκειμένου να ενισχύσω περαιτέρω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να δημοσιεύσω το κείμενο αυτής της επιστολής στην ιστοσελίδα μας στο www.imf.org.

Ανυπομονώ επίσης για οποιαδήποτε προσωπική συζήτηση μαζί σας, για το πώς θα πάμε τις συζητήσεις μπροστά.

Ειλικρινά δική σας

Christine Lagarde».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ