Αρχειο

Κάπου πήγα κάτι είδα

WAR IS WAR Η νέα παράσταση των Erasers στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11216-35817.jpg

« Βιολογικές κυβερνήσεις/ βιολογική πολιτική/ βιολογικοί κίνδυνοι/ παγκόσμιες οικονομίες/ επιθεώρησε με/ εκατομμύρια εικόνες- αυτή είναι η τροφή μου /Αν είσαι ορατός είσαι χαμένος- Become an Eraser/ σβήσε κάτι η μνήμη δεν χωράει άλλα/ γλύψε μωρό, γλύψε/ ο Χρόνος είναι Πόλεμος», τα μηνύματα εναλλάσσονται με ραγδαία ταχύτητα στις οθόνες των υπολογιστών και στη video-προβολή πάνω στα κλειστά παράθυρα.

Τρίτη βράδυ, 21 Δεκεμβρίου 2010, η πόλη με μαγκωμένη Χριστουγεννιάτικη διάθεση, οι άνθρωποι να σφάζονται στις ουρές των λεωφορείων και στον 3ο όροφο μια παλιάς πολυκατοικίας στην Πρωτογένους στου Ψυρρή οι Erasers να μας λένε: επίθεση δεν βιώνεις στην καθημερινότητά σου σε αυτή την πόλη; Να την λοιπόν, εδώ είναι- μην προσποιείσαι τον χαρούμενο.

Πόρτα κλειστή, παράθυρα κλειστά, σκληρά ηλεκτρονικά μπιτς και τα μέλη της ομάδας γύρω από το μακρόστενο τραπέζι. Στο πλάνο μας έχουμε έναν κουκουλοφόρο και έναν «χαρτογιακά» (Γιώργος Βαλαής ), τον Σύλλα Τζουμέρκα ο οποίος στρέφει την κάμερά του στη Θεοδώρα Τζήμου που με τη σειρά της την στρέφει στους υπόλοιπους «παίκτες» του τραπεζιού. Σαφή μηνύματα: κάμερα πάνω στην κάμερα- παρακολούθηση- αστυνομοκρατία.

Ύστερα η Τζήμου παθαίνει ντελίριο στην αγκαλιά του Γιώργου Κακανάκη ενώ λίγα λεπτά πριν τον έχει στριμώξει πάνω στο τραπέζι και τον έχει γεμίσει με σφραγίδες σε όλο του το πρόσωπο. Η σφραγίδα γράφει: «Διαγράφεται». Προς το τέλος βάζουν και μια κανονική φωτιά σε κάτι πλαστικά στρατιωτάκια και η μυρωδιά του καμένου πλαστικού αρχίζει να μας τρυπάει την μύτη. Όμως η μυρωδιά αυτή κάτι μας θυμίζει- προς στιγμήν νομίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά από τα Προπύλαια και τρως δακρυγόνα-.

Η σημειολογία λοιπόν του War Is War είναι αναγνωρίσιμη, η απόδοση; Η απόδοση είναι ατμοσφαιρική, ορμητική, αιχμηρή και συχνά οριακή- για τον θεατή-.

Το συμπέρασμα; Αυτό που γράφτηκε με μεγάλα μαύρα γράμματα στην οθόνη του υπολογιστή: TOTAL WAR,- βρισκόμαστε εν μέσω ενός ανελέητου πολέμου.

* Στο No Central, Πρωτογένους 8, 3ος όροφος, 27, 28, 29 Δεκεμβρίου, Ώρα έναρξης: 21.00, είσοδος: 10€. Λόγω περιορισμένων θέσεων και παραστάσεων επικοινωνήστε στα τηλ. 210 5069129 και 6979 970 297 για κρατήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες δες εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ