- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
6 απαντήσεις από τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Στέφανο Γρ. Φούσα
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: 6 απαντήσεις από τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Στέφανο Γρ. Φούσα
Από ποια ηλικία θα πρέπει να αρχίζει ο καρδιολογικός έλεγχος;
Καταρχήν είναι απαραίτητος ο προγεννητικός έλεγχος που πραγματοποιείται στα έμβρυα. Όταν δεν υπάρχει κατά τη γέννηση κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, τότε στην ηλικία των 40+ είναι καλό να ξεκινά ο καρδιολογικός έλεγχος. Πριν την ηλικία των 40 ετών, αν υφίστανται συγκεκριμένα ενοχλήματα ή ενυπάρχουν αυξημένοι παράγοντες κινδύνου για καρδιοαγγειακά νοσήματα, επιβεβλημένο είναι τα συγκεκριμένα άτομα να συμβουλεύονται ένα γιατρό, ώστε να τους καθοδηγήσει για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και να πραγματοποιήσουν τυχόν εξετάσεις. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, συνήθως γίνεται καρδιολογικός έλεγχος μόνο όταν έχουν συγκεκριμένα ενοχλήματα ή όταν ξεκινούν κάποια αθλητική δραστηριότητα.
Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στον καρδιολόγο;
Ανάμεσα στις καρδιοαγγειακές παθήσεις, αναμφισβήτητα ο πλέον επικίνδυνος εχθρός της ζωής του ανθρώπου είναι το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επομένως, το να αναγνωρίζουμε τα κύρια συμπτώματα του εμφράγματος μπορεί να σώσει πραγματικά τη ζωή μας. Τα βασικά συμπτώματα του εμφράγματος είναι:
1) Πόνος πίσω από το στέρνο με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό χέρι.
2) Ο πόνος μοιάζει με σφίξιμο και έντονη πίεση στο στήθος.
3) Έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά.
4) Συνήθως υπάρχουν συνοδά ενοχλήματα, όπως τάση προς έμετο και εφίδρωση.
Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο χρόνος που θα καλέσουμε τις Πρώτες Βοήθειες και αυτό πρέπει να γίνει εντός πέντε (5) λεπτών. Ταυτόχρονα ο εμφραγματίας πρέπει να μασήσει μια ασπιρίνη μέχρι να λάβει ιατρική βοήθεια.
Το γνωστό ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι αρκετό για να δείξει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
To ηλεκτροκαρδιογράφημα έπεται ενός καλού ιστορικού και μιας προσεκτικής αντικειμενικής εξέτασης από τον καρδιολόγο, αποτελώντας βασική εξέταση που αποτυπώνει την κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος ενός ατόμου. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να καθοδηγήσει το γιατρό και τον ασθενή και να σώσει έναν άνθρωπο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επομένως, αποτελεί επιβεβλημένη εξέταση για κάθε άνθρωπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι από μόνο του αποκαλύπτει κάθε καρδιαγγειακό νόσημα.
Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου και από αυτούς ποιος είναι ο πιο σημαντικός; Είναι χειρότερη η παχυσαρκία ή το κάπνισμα;
Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπερλιπιδαιμία, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, ιδίως όταν συνοδεύονται με έλλειψη άσκησης και άγχος, αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς. Όλοι οι παράγοντες κινδύνου είναι επιβλαβείς για το καρδιαγγειακό σύστημα και πρέπει να αποφεύγονται. Όσοι περισσότεροι παράγοντες κινδύνου υπάρχουν τόσο το χειρότερο.
Κάπνισμα ή παχυσαρκία; Και οι δύο παράγοντες, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν, αποτελούν ωρολογιακή βόμβα γα τον οργανισμό και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα υγείας στο άτομο ή και στο καρδιαγγειακό του σύστημα. Το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας έχει αυξηθεί και αν μπορούμε να μην υφίστανται οι παράγοντες κινδύνου θα ζούμε περισσότερο και χωρίς προβλήματα υγείας. Για να έχουμε ποιότητα ζωής, πρέπει να μένουμε μακριά από τις εξαρτήσεις. Για το λόγο αυτό η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με ενημερωτικά έντυπα, ομιλίες, δράσεις και ανακοινώσεις στον Τύπο προσπαθεί να αφυπνίσει τους πολίτες με κάθε ευκαιρία.
Η συχνή αερόβια άσκηση μπορεί, έστω και σε ένα βαθμό, να μειώσει τις επιπτώσεις του τσιγάρου;
Η καθημερινή άσκηση ή έστω άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα, βοηθά κάθε άνθρωπο. Ένας καπνιστής που ασκείται κάνοντας κάποιας μορφής αερόβιας άσκησης ενδέχεται να μειώσει –σε ένα βαθμό– τις επιπτώσεις του καπνού. Το καλύτερο βέβαια είναι να μην καπνίζει καθόλου. Κάποιος που είναι πάνω από 40 ετών, που αθλείται ή που αποφασίζει να αθληθεί και ήδη καπνίζει, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και κάποιες ενοχλήσεις όπως αυτές που έχουμε περιγράψει παραπάνω, είναι επιβεβλημένο να προβαίνει σε έναν καρδιολογικό έλεγχο για να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενυπάρχει κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.
Ένας άνθρωπος που ήδη έχει κάποιο καρδιακό πρόβλημα, μπορεί να έχει μια φυσιολογική ζωή; Τι απαγορεύεται να κάνει;
Είναι ένα σύνθετο ερώτημα αυτό που θέτετε, καθώς εξαρτάται από τη φύση του καρδιαγγειακού νοσήματος και τη ζημιά που του έχει προκαλέσει στο καρδιαγγειακό του σύστημα. Σε κάποιες των περιπτώσεων –για παράδειγμα μετά από αγγειοπλαστική (στεντ)– αν ο ασθενής ακολουθήσει πιστά τις συμβουλές των ιατρών, προσέχει τη διατροφή του, δεν καπνίζει, έχει τις σωστές μετρήσεις σε εξετάσεις αίματος για το διαβήτη και τη χοληστερίνη, όπως επίσης καλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να έχει μια ποιότητα ζωής τόσο στην καθημερινότητά του αλλά και να ανταπεξέλθει στον επαγγελματικό τομέα. Επομένως η πρόληψη και η αποφυγή των καταχρήσεων σε κάθε τομέα, ο σεβασμός στο σώμα μας και η καθημερινή άσκηση, έτσι ώστε να μην έρθουμε ποτέ αντιμέτωποι με το έμφραγμα ή άλλο καρδιαγγειακό νόσημα, είναι το καλύτερο «φάρμακο».
Και αυτό είναι το μήνυμα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συνέργειες με την Πολιτεία, τους δήμους, τους φορείς και τους πολίτες για τη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.