Αρχειο

Με ποιον τρόπο μπορεί να κλέψει βαθμούς από την Άρσεναλ ο Ολυμπιακός

Και γιατί πρέπει να επικεντρωθεί στην αποφυγή της συντριβής

Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όσοι γνωρίζουν το ποδόσφαιρο και διατηρούν στοιχειώδη επαφή με το ρεαλισμό έχουν ήδη συμβιβαστεί με το αυτονόητο: ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να διεκδικήσει το παραμικρό απόψε στο Λονδίνο.

Είναι θέμα ταχυδύναμης και ρυθμού, χαρακτηριστικά ανήκουστα στο λεξιλόγιο του εγχώριου ποδοσφαιριστή. Φανταστείτε την Άρσεναλ σαν μια καλοκουρδισμένη μπασογραμμή του Mani, οι παίκτες να διατρέχουν την ταστιέρα του γηπέδου με αφιονισμένο καλπασμό, αδάμαστοι σαν το groove του «I Am the Resurrection», δυσοίωνοι σαν τη σκοτεινή απειλή του «Miss Lucifer», διάκονοι ενός τάχιστου τίκι τάκα δίχως κινήσεις στο πλάι ή προς τα πίσω, το οποίο έχει τελειοποιηθεί στο ξεδίπλωμα εμπροσθοβαρώς.

Απέναντι σε ένα τέτοιο τέμπο, το καλύτερο που μπορεί να αντιτάξει ο πρωταθλητής Ελλάδας είναι το ποδοσφαιρικό αντίστοιχο του γοερού τρέκλισματος ενός μεθυσμένου φάδο σε παγκάκι φοιτητικής σχολής. Με μια κουβέντα: παραείμαστε βραδυκίνητοι για να αναμετρηθούμε με μια εξέχουσα αγγλική ομάδα στο απόγειο των δυνάμεών της.

Σημείωση προς τους οπαδούς του ΟΣΦΠ που άντεξαν να διαβάσουν ως εδώ και τώρα βλαστημούν αυτόν εδώ το συντάκτη: Το Σάββατο στο στάδιο Κινγκ Πάουερ, η Άρσεναλ έδωσε μια παράσταση που υποχρέωσε το ακροατήριο της αήττητης έως τότε Λέστερ, να σηκωθεί από τις θέσεις του και να χειροκροτήσει τον αντίπαλο περισσότερες από μια φορές. Επρόκειτο για το ψυχαγωγικότερο ματς της φετινής πρέμιερ λιγκ, μια φρενήρης φιέστα με 7 γκολ, 19 τελικές προσπάθειες και 43 συνολικά ευκαιρίες που καθήλωσε κάθε φίλο του θεάματος.

Παρά την καθολική επικράτηση της ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ, το παιχνίδι θα μπορούσε κάλλιστα να κλίνει προς την άλλη πλευρά. Το 1-1 στο 18΄ είχε κάθε πιθανότητα να γίνει 2-0 αν δεν χανόταν ένα τετ α τετ μπροστά στην εστία του Τσεχ, το οποίο έβγαλε τον Ουόλκοτ στην αντεπίθεση και κατόπιν στον πίνακα των σκόρερ σε διάστημα εννέα δευτερολέπτων. Ομοίως και στο 1-2: Ράμσεϊ, Οζίλ, Μπέλεριν και Ουόλκοτ συνδυάζονται ταχύρρυθμα και ζογκλερικά για να χαρίσουν το πρώτο γκολ στο χατ τρικ του Αλέξις Σάντσες. Στο σημείο εκείνο, η Λέστερ είχε μαζέψει ξανά τη μπάλα από τα δίχτυα έχοντας προηγουμένως βρεθεί μια ανάσα μακριά από την εστία της Άρσεναλ.

Εδώ ακριβώς, στον ιλιγγιώδη ρυθμό και την εξέλιξη του 2-5 στο γήπεδο της Λέστερ, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε και την όποια αγωνιστική ανταπάντηση του Ολυμπιακού απόψε στο Έμιρεϊτς. Η Άρσεναλ ανθίζει στο γρήγορο παιχνίδι, αναδεικνύει παγκόσμια κλάση στους ανοιχτούς χώρους: τρία γκολ του Σαββάτου βγήκαν από ασίστ των φουλ μπακ, πρόκειται για ένα γκρουπ παικτών προσανατολισμένο αποκλειστικά στην επίθεση και το one-touch football.

image

Στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός οφείλει να παρκάρει το λεωφορείο. Σε δεύτερο επίπεδο, πρέπει να κλοτσήσει όσο περισσότερο ο διαιτητής θα του επιτρέψει. Χρονοτριβή, εκνευρισμός του αντιπάλου, εξερεύνηση του μαλθακού κέντρου της Άρσεναλ, (σε περίπτωση που λείπει ο Κοκλέν), ξεσκονίζοντας το σημειωματάριο με τα αμφιλεγόμενα αμυντικά τρικ του Μουρίνιο και ποντάροντας σε μια σπέσιαλ νύχτα του Ρομπέρτο, ο πρωταθλητής της χώρας μας θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι απόψε. Πιθανότατα τη διαχειρίσιμη ήττα, εφόσον η Άρσεναλ παίξει με γνώμονα τη διεκπεραίωση της υποχρέωσης και την ξεκούραση, καθώς το ντέρμπι κορυφής με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καραδοκεί στη γωνία. Καληνύχτα, και καλή τύχη.

photo © facebook.com/Arsenal