Αρχειο

«Πάμε Σινεμά» με τη Μαρία Διακοδημητρίου

Η καλλιτέχνης που σχεδίασε το εξώφυλλο του τεύχους 539 μιλάει για τη ζωγραφική της

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Πάμε Σινεμά» με τη Μαρία Διακοδημητρίου

Μαρία Διακοδημητρίου: Η γνωστή καλλιτέχνης μας ταξιδεύει στην πόλη με τα σχέδιά της και μιλάει στην Athens Voice

Οι ζωγραφιές της Μαρίας Διακοδημητρίου έχουν την ικανότητα να μας ταξιδεύουν σε γνωστά και άγνωστα σημεία της πόλης, με έναν κάπως πιο ρομαντικό ύφος. Η ίδια δηλώνει παιδί της πόλης και πιστεύει ακράδαντα ότι παρά τις όποιες ασχήμιες, η πόλη έχει γωνιές με γοητεία. Με αφορμή το έργο της «Πάμε Σινεμά», από τη σειρά Χάρτινη πόλη (που αποτέλεσε το θέμα της ατομικής της έκθεσης που έγινε το Μάρτιο 2015 στη Γκαλερί Kaplanon5), το οποίο φιλοξενήσαμε στο εξώφυλλο του τεύχους μας 539, μιλήσαμε μαζί της για να μάθουμε περισσότερα για εκείνη και τα έργα της.


Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική;
Η ενασχόληση με τα εικαστικά είναι ένα παλιό όνειρο που κάπου περίμενε.Ενώ ήμουν για αρκετά χρόνια χωμένη στη εκπαίδευση( Αγγλική Φιλολογία, Μεταπτυχιακά Linguistics, Καθηγήτρια στα TEIΑθήνας και Πειραιά κλπ) περίπου το 2000 άρχισα να ασχολούμαι κάνοντας πραγματα μόνο για μένα. Μετά τις σπουδές Σκηνογραφίας, Μακέτας, Θεατρικού Κοστουμιού (2007-2009) άρχισα να παίρνω μέρος σε εκθέσεις και να έρχονται προτάσεις για ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

image

Θυμάστε το πρώτο σας έργο;
Το πρώτο έργο απο το 2000, τελικά μου έδωσε αμέσως τα κύρια χαρακτηριστικά της τεχνικής που χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα.

Από πού αντλείτε έμπνευση για όσα σχεδιάζετε;
Η έμπνευση έρχεται απο παντου, εικόνες έντυπες, εικόνες του δρόμου και θεάματος, κάποιο χρώμα, κάποιο άκουσμα και κυρίως το μπέρδεμα του φανταστικού με το πραγματικό.

image

image

Το πιο περίεργο υλικό που έχετε χρησιμοποιήσει σε έργο;
Εκτός απο ακρυλικά χρώματα και χαρτί έχει τύχει να χρησιμοποιήσω σύρμα και τζίβα των υδραυλικών απο το χρωματοπωλείο της γειτονιάς μου.

Με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο;
Από 9 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου παίρνω μέρος σε μια μεγάλη ομαδική έκθεση με τίτλο Μεγάλη Οθόνη που λειτουργεί λίγο σαν τριπλέτα. Στη Γκαλερί Ena (Βαλαωρίτου 9γ) η έκθεση Θερινά Σινεμά(αποτύπωση θερινών Αθήνας), στην Γκαλερί Kaplanon5 Σκηνές Ελληνικού Κινηματογράφου και στα θερινά Αθηναία, Βόξ, Ριβιέρα έκθεση Φωτογραφίας με κινηματογράφους.

image

Σε ποια γειτονιά της Αθήνας ζείτε και ποια είναι τα τρία πράγματα που αγαπάτε σε αυτήν;
Ζω σε προάστειο στο Χολαργό. Αγαπώ τις παιδικές μνήμες που έχω σε όποιο σημείο περπατήσω γιατί εδώ μεγάλωσα και πήγα σχολείο. Αγαπώ τις βραδινές βόλτες στους δρόμους της περιοχής μου με τη μυρωδιά του Υμηττού που βρίσκεται πολύ κοντά και τους καφέδες και τα τσίπουρα στο δασάκι απέναντι απο το Δημαρχείο και στα στέκια της λεωφόρου Μεσογείων. Εξακολουθώ πάντα να αγαπώ το ιστορικό κέντρο της Αθήνας γύρω απο την Ακρόπολη.

Πείτε μας δυο λόγια για το έργο που φιλοξενήσαμε στο εξώφυλλο της Athens Voice.
Είμαι σινεφίλ, ο κινηματογράφος παραμένει για μένα μια σιγουρα καλή επιλογή για έξοδο και η πόλη είναι ένα θέμα που επαναλαμβάνω στα έργα μου. Οι νέοι άνθρωποι με την ενέργεια, τη φρεσκάδα και την όρεξη τους να ψάχνουν καινούργια πράγματα αποτελούν πάντα στολίδι μιας πόλης. Αυτά νομίζω είναι τα τρία στοιχεία αυτού του έργου που βέβαια ελπίζω να συνεχίσουν να με τροφοδοτούν και για άλλα.

image

Τι σκέψεις κάνατε όταν είδατε το έργο σας τυπωμένο στο εξώφυλλο μιας εφημερίδας δρόμου σε όλη τη πόλη;
Μιας και είμαι αναγνώστρια της AthensVoice από το πρώτο τεύχος, εννοείται ότι είμαι ενθουσιασμένη που ένα αγαπημένο μου έργο κυκλοφορεί στο εξώφυλλο μιας αγαπημένης εφημερίδας. Είμαι παιδί της πόλης και παρά τις όποιες ασχήμιες πιστεύω ότι έχει γωνιές με γοητεία.

image


Μαρία Διακοδημητρίου - βιογραφικό

Η Μαρία Διακοδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας και ασχολείται με τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό εντύπων. Έκανε σπουδές Σκηνογραφίας, Τρισδιάστατης Μακέτας και Θεατρικού Κοστουμιού. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.Ως 10 /10 συμμετέχει στην έκθεση Μεγάλη Οθόνη και Σκηνές Ελληνικού Κινηματογράφου, στην Γκαλερί «Ena», και Γκαλερί «Kaplanon5».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ