Αρχειο

Οι γραφικοί, τα αουτσάιντερ και τα κόμματα που λατρέψαμε σε αυτές τις εκλογές (video)

Υπόσχονται τα πάντα, αυτοτρολάρονται και χαρίζουν άφθονο γέλιο

sgdi.jpg
Μαριάννα Μαρμαρά
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
107743-213675.jpg

Το εργάκι είναι η δεύτερη φορά που θα το δούμε φέτος. Ευτυχώς ή δυστυχώς το τέλος δεν το γνωρίζουμε από πριν κι έτσι το ενδιαφέρον διατηρείται ζωντανό (not).

Οι μνηστήρες που φλερτάρουν ασύστολα με την ψήφο μου είναι πολλοί. Πότε γελάω μαζί τους και πότε κλαίω με τη μαύρη μου τη μοίρα που οι επιλογές μου είναι μόνο αυτοί. Κάποιες φορές σκέφτομαι: Τέτοιοι που είμαστε, τέτοιοι μας αξίζουν και μελαγχολώ. Άλλες φορές συλλογίζομαι πως αν ήμουν η Πηνελόπη και είχα μια ελπίδα πως κάποτε θα έφτανε ο Οδυσσέας να με σώσει από όλους αυτούς –σημειωτέον ότι σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνουν συνολικά 19 κόμματα και 5 συνασπισμοί κομμάτων– δεν θα έβλεπε κανένας από δαύτους την ψήφο μου ούτε σε φωτοτυπία.

Δυστυχώς δεν είμαι η Πηνελόπη και σίγουρα δεν είμαι πρωταγωνίστρια σε ένα ομηρικό έπος. Είμαι μια ταπεινή ψηφοφόρος σε μια χώρα που συμπεριφέρεται στο εκλογικό σώμα σαν να είναι ο τελευταίος κομπάρσος στο σύγχρονο δράμα που διαδραματίζεται εδώ και έξι χρόνια.

Ευτυχώς όμως, για εμάς τις πτωχές πλην τίμιες κομπάρσες της ελληνικής πολιτικής σκηνής, η προεκλογική εκστρατεία χαρίζει στιγμές χαλάρωσης, γέλιου (το λες και κλαυσίγελο) και παραλόγου.

Κάποιοι, βέβαια, χαρίζουν και… οικόπεδα. Μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά και σε περίπτωση που σας έχουν τελειώσει τα ηρεμιστικά στο σπίτι, βάλτε youtube και απολαύστε αυτές τις τύπου μικρού μήκους ταινίες.

Αναφέρομαι στα προεκλογικά σποτ και τις συνεντεύξεις κάποιων κομμάτων που οι περισσότεροι τους χαρακτηρίζουμε γραφικούς, αλλά αρκετοί από εμάς φλερτάρουμε να ρίξουμε το ψηφοδέλτιο τους στην κάλπη, έτσι για να χαρίσουμε κι εμείς με τη σειρά μας γέλιο στους εκλογικούς αντιπροσώπους όταν κατά την καταμέτρηση θα ανοίγουν τους φακέλους με τα ψηφοδέλτια.

Ξεκινάω το προεκλογικό μου τουρ με το κόμμα που μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες, καθώς είναι ο πολιτικός σχηματισμός με τον μεγαλύτερο τίτλο: Ανεξάρτητη Ανανεωτική Αριστερά, Ανανεωτική Δεξιά, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Ανανεωτική Νέα Δημοκρατία, Όχι στον Πόλεμο, Κόμμα Επιχείρηση Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη, Σώζω Ζωές, Παναγροτικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδος - ΠΑ.Ε.Κ.Ε.

Από όλο αυτό να θυμάστε το «Χαρίζω Οικόπεδα, Χαρίζω Χρέη» και πως στις εκλογές του 2012 ο 87χρονος πρόεδρος Μιλτιάδης Τζαλαζίδης έλαβε μόλις μία ψήφο και δεν ήταν η δική του! Σημειωτέον ότι για να καταθέσεις ψηφοδέλτιο στον Άρειο Πάγο, πρέπει να διαθέτεις τουλάχιστον 12 υποψηφίους, κάτι που με την κοινή λογική σημαίνει ότι θα λάβεις τουλάχιστον και 12 ψήφους.

Το κόμμα μπορεί να μην έχει προεκλογικό σποτ, αλλά εμείς το στηρίζουμε. 

Αφήνω τον μάγο με τα… οικόπεδα και πάω σε κάτι πιο αλέγκρο.

Το Κίνημα ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. με έμβλημα τον Σωκράτη και τα διδάγματά του, «ξαναχτύπησε» με νέο προεκλογικό σποτ αλλά με το ίδιο φάλτσο τραγούδι.

Στο σποτ-βίντεο κλιπ πρωταγωνιστεί η γνωστή ξανθιά Τζέφη Ζαχαροπούλου, η οποία κρατά ως βάση την ίδια μουσική αλλά σε πιο beat ρυθμούς και δίνει… πόνο. Το βίντεο μάλιστα έχει και σενάριο, με το πρώτο σποτ του κινήματος, να παίζει στην οθόνη της τηλεόρασης, πριν ξεκινήσει το νέο… ξεσηκωτικό προεκλογικό τραγούδι.

«Ελάτε όλοι οι Έλληνες στο Κίνημα ΕΛΛΑΔΑ, Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατική Απελευθέρωση... Έμβλημά μας ο Σωκράτης με τα εξής διδάγματά του... πρώτον η αρετή είναι γνώση, δεύτερον κανένας δεν θέλει να είναι κακός... Το σύνθημά μας είναι να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλάζοντας τον εαυτό μας. Με βασικές αρχές τη δημοκρατία, την ανιδιοτέλεια και την οικολογία».

«Γεια σας, αναζητητές της υγείας, της οικολογίας και την ελευθερίας».

Οι στίχοι του τραγουδιού φέρουν την υπογραφή του επικεφαλής του κινήματος Κωνσταντίνου Παπανικόλα, ο οποίος πρωταγωνιστεί και σε αυτό το προεκλογικό σποτ. 

Από τον Σωκράτη περνάμε στον Καποδίστρια και το κόμμα «Κοινωνία - Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών Καποδίστρια». Πρόεδρός του ο εκπαιδευτικός Μιχαήλ Ηλιάδης. Το δεκάλεπτο διαφημιστικό σποτ τα έχει όλα: από δολοφονία Καποδίστρια μέχρι κάλεσμα σε συστράτευση όλων των Ελλήνων με ορθόδοξη ψυχή και πολλά, πολλά άλλα. 

Μερίδιο στην προεκλογική πίτα και τις… καρδιές μας έχουν πάντα οι Πειρατές οι οποίοι φέτος κατεβαίνουν στις εκλογές με τον συνασπισμό Δημοκρατικοί – Κοινωνία Αξιών – Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (Ευγένιος Καλαιτζόπουλος, Στυλιανός Φενέκος και Αθανάσιος Γούναρης). Το σποτάκι απλό, λιτό και περιεκτικό: 

Ο εκφραστής του δόγματος «επιστροφή στη δραχμή», Δημήτρης Καζάκης, καλεί τον λαό σε ψήφο στο ΕΠΑΜ, το κόμμα που ίδρυσε το 2011 λέγοντας πως «τούτη εδώ η χώρα, τούτος εδώ ο λαός δεν θα παραδοθεί». Σύνθημά του: «Σταματήστε τους!». 

Ο Βασίλης Λεβέντης, ο άνθρωπος που πριν από 20 και πλέον χρόνια μοίραζε καρκίνους μέσω τηλεοπτικής εκπομπής και έτρωγε πίτσες on air, διεκδικεί πλέον με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή. Το προεκλογικό σποτ της Ένωσης Κεντρώων τρολάρει τους τεμπέληδες δημοσίους υπαλλήλους που με το που βλέπουν τον Βασίλη Λεβέντη κάθονται σούζα. 

Πάντως, πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη σύντομη (thank God) προεκλογική εκστρατεία έχει σίγουρα το τρολάρισμα.

Πολιτικοί πρώτης γραμμής, στους οποίους ο λαός ξεδιάντροπα έχει πολλές φορές αφήσει την τύχη του στα χέρια τους επιδόθηκαν σε ένα ανηλεές αυτοτρολάρισμα.

Με αποκλειστικά προσωπικά κριτήρια, πρωταθλητές αυτοτρολαρίσματος αναδεικνύονται οι κ.κ. Καμμένος, Λαφαζάνης και Κωνσταντοπούλου.

Προσοχή! Η σειρά είναι τυχαία και όχι προτίμησης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ