«18 μήνες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση» γράφει το banner στο site του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι από τους λίγους που –στην εποχή που η λέξη μεταρρύθμιση μεταφράζεται σε νέους φόρους– έχει να επιδείξει μέτρα για μείωση κρατικών δαπανών και διοικητικές πράξεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Το σίγουρο είναι ότι το έχει πληρώσει, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που ήρθε σε κόντρα με επαγγελματικές ομάδες και συνδικαλιστές.
Γιατί κάποιος να ψηφίσει ΝΔ και να μη δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, τώρα που έχει απαλλαγεί από στελέχη που φλέρταραν με τη δραχμή ή που ήταν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις;
Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι διττό: από τη μία η πολιτική του φιλελεύθερου πραγματισμού που έχει ανάγκη η χώρα και επιτάσσει το πρόγραμμα είναι σε αντίθεση με την ιδεολογία του. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει ότι έχει ένα σημαντικό τεχνοκρατικό έλλειμμα κυβερνησιμότητας. Ακόμα κι αν πίστευε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε ιδεολογία μέσα σε 17 ώρες, είναι αδύνατο να δεχθεί ότι ξαφνικά κατέστη ικανός να κυβερνήσει. Επί 7 μήνες η κυβέρνηση –με ελάχιστες εξαιρέσεις– παρέπαιε. Κρυμμένοι πίσω από τη δήθεν διαπραγμάτευση έκρυβαν κραυγαλέες ανεπάρκειες κάτω από το χαλί. Τώρα βγήκαν όλα στη φόρα. Και ο λογαριασμός για τη χώρα μας από την κυβερνητική ανεπάρκεια είναι ήδη τεράστιος, δυστυχώς. Δεν τους αρμόζει δεύτερη ευκαιρία.
Αρκετά από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου είναι ίδια με αυτά των προηγούμενων. Ακόμα συζητάμε για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, τις πρόωρες, τα ευγενή ταμεία κ.ά. Γιατί να πιστέψει κάποιος ότι η ΝΔ αυτή τη φορά θα τα εφαρμόσει, αφού δεν το έκανε όταν ήταν κυβέρνηση;
Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το δείγμα γραφής της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ήταν εντελώς διαφορετικό. Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για παράδειγμα μέσα σε 18 μήνες δρομολογήσαμε όλες τις προβλεπόμενες δράσεις για την εξυγίανση του κράτους και ολοκληρώσαμε αρκετές από αυτές. Χρειαζόμασταν ακόμα 2 χρόνια δουλειάς –την οποία είχαμε προγραμματίσει στη λεπτομέρειά της– για να ολοκληρωθεί η δραστική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Μας ανέκοψαν οι εκλογές και μετά ήλθε ο κ. Κατρούγκαλος και τα σάρωσε όλα. Κάτι ανάλογο έγινε και στους άλλους τομείς. Θα μπορούσε ενδεχομένως κανείς να μας κατηγορήσει ότι δεν προχωρήσαμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα. Και αυτή είναι η αλήθεια. Υποκύψαμε και εμείς στις σειρήνες του λαϊκισμού μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές. Αλλά η μεταρρυθμιστική μας επίδοση δεν μπορεί να συγκριθεί με την οπισθοδρόμηση στο παλιό πελατειακό μοντέλο που ο ΣΥΡΙΖΑ λυσσαλέα προώθησε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναπροσέλαβε του 3.500 δημοσίους υπαλλήλους που ήταν σε διαθεσιμότητα, αφαιρώντας από τον αριθμό των 15.000 νέων προσλήψεων που μπορούσαν να γίνουν. Όσοι επαναπροσελήφθησαν θα παραμείνουν; Είναι ταμπού η λέξη απολύσεις για το Δημόσιο;
Οι δουλειές των ανθρώπων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι οι παράπλευρες απώλειες κομματικών αντιδικιών. Δεν θα πρέπει συνεπώς να απολυθούν όσοι (κακώς) επανήλθαν. Ο κ. Κατρούγκαλος προέταξε την ικανοποίηση «πελατών» του (με την πολιτική αλλά και την επαγγελματική έννοια του όρου) αντί να φροντίσει να συνεχίσει την προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει για να κάνουμε το κράτος πιο αποτελεσματικό. Υπάρχει ένα διετές πρόγραμμα δράσης που άφησα φεύγοντας από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει αμέσως την εφαρμογή του. Το Δημόσιο είναι ο μεγάλος ασθενής της χώρας. Ταυτόχρονα είναι το εργαλείο εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών. Με «κράτος Κατρούγκαλου», δυστυχώς, δεν πάμε πουθενά.
Η ΝΔ έκλεισε το μάτι στους αγρότες σχετικά με τη φορολογία. Έχετε μιλήσει για νέα αγροτική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικές καλλιέργειες, ωστόσο διαχρονικά οι αγρότες απαλλάσσονται από φόρους και πληρώνουν υποδεκαπλάσιες εισφορές, δεν είναι άδικο πάντα κάποιοι να τη γλιτώνουν και να πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια;
Όλοι πρέπει να συνδράμουμε την εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Όλα τα εισοδήματα πρέπει να φορολογηθούν και αυτά των αγροτών βεβαίως. Αυτό πρέπει να γίνει δίκαια όμως. Έχω προτείνει τη σύναψη ενός Συμφώνου Δίκαιης Κατανομής Βαρών το οποίο θα διασφαλίσει αφενός τη διαφάνεια, αφετέρου τη δικαιοσύνη στις σχέσεις κράτους-πολιτών. Δεν είναι δυνατό να καταβάλουμε 600.000.000 ευρώ το χρόνο στο ταμείο συντάξεων της ΔΕΗ και ταυτόχρονα να στερούμε πόρους από ιδρύματα που πασχίζουν να εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη ποιότητα ζωής σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Δεν μπορεί να καθορίζονται τα ισοδύναμα μέτρα ανάλογα με τη δύναμη και την πολιτική επιρροή συνδικαλιστών. Δεν μπορεί να «προστατεύονται» πληθυσμιακές ομάδες για ψηφοθηρικούς λόγους. Οι αγρότες θα φορολογηθούν, λοιπόν. Δίκαια, όμως. Όσον αφορά στους νέους αγρότες και στις μη επιδοτούμενες καλλιέργειες, η φορολογία τους πρέπει να είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζεται η διεθνής ανταγωνιστικότητα της παραγωγής.
Τι απαντάτε σε όσους κατηγορούν τη ΝΔ ως «παλιό»;
Ότι ο χαρακτηρισμός είναι κενός πολιτικού περιεχομένου. Αν εννοούν ότι η ΝΔ πάντα χρειάζεται ανανέωση και εκσυγχρονισμό, θα συμφωνήσω. Στην πολιτική μακροημερεύουν εκείνα τα κόμματα αρχών και αξιών που ακόμα και όταν δεν καθορίζουν τα ίδια τις εξελίξεις, καταφέρνουν να τις παρακολουθούν και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των καιρών. Έτσι άλλωστε η ΝΔ έφτασε ως εδώ!