Αρχειο

Εξομολογήσεις ενός gifομανούς

Το νέο viral του διαδικτύου μας συνεπαίρνει

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπορεί και να ξεκίνησε από τη γενικευμένη ανυπομονησία μας για περισσότερα, γρηγορότερα, εκμαυλιστικότερα τεχνολογικά αξεσουάρ, γεγονός είναι ωστόσο ότι το gif εξελίσσεται γοργά στο νέο trend της ψηφιακής επικοινωνίας.

Περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια αρχεία gif χρησιμοποιούνται κάθε μήνα, σύμφωνα με το Riffsy, ενώ η δημοφιλέστερη υπηρεσία του είδους, η ιστοσελίδα Giphy, διατείνεται πως διαθέτει περισσότερους από 50 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες. Αναντίρρητα το gif είναι το νέο emoticon, το οποίο προηγουμένως επισκιάστηκε από το sticker. Κάθε υποπροϊόν της εποχής του ινφοκομμουνισμού διακρίνεται από πεπερασμένη διάρκεια μαζικής επιρροής. Έστω και έτσι, τα κάνω πολύ κέφι τα gif.

Είναι ολωσδιόλου διαφορετικό, για παράδειγμα, να ανταποκριθείς γραπτά σε ένα τυπικό επαγγελματικό ή προσωπικό email, σε σχέση με το να διοχετεύσεις λίγη πνευματώδη ζωηράδα στο περιεχόμενο του μηνύματος. Ενδεικτικά:

Καλημέρα, εγώ είμαι

image

Μου έλειψες

image

Είμαι πολύ καλά, ευχαριστώ

image

Τι χρειάζεσαι; Είμαι στη διάθεσή σου

image

Μπορείς να κάνεις λίγη ησυχία;

image

Έχω πολλή δουλειά

image

Θα σου τηλεφωνήσω αργότερα

image

Μιλάμε

image

Τι ακριβώς σημαίνει όμως «gif» και γιατί αγγίζει τα ύψη της δημοτικότητάς του τώρα; Όντας ακρωνύμιο του graphics interchange format, υφίσταται από το 1987 και η ιδιαιτερότητά του έγκειται στην αενάως επαναλαμβανόμενη αλληλουχία συμπιεσμένων εικόνων bitmap, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από περίφημες ατάκες ταινιών και τηλεοπτικών σειρών ή από σύμβολα της ποπ κουλτούρας σε γκροτέσκες στιγμές.

Όσο για την επιταχυνόμενη έξαρση, ας σημειωθεί ότι το Facebook υποστηρίζει το διαμοιρασμό gif από τον περασμένο Μάρτιο –δοκιμάστε τα αποσιωπητικά στα δεξιά του πληκτρολογίου, στην εφαρμογή του Messenger στο έξυπνο κινητό σας. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από πέντε εκατομμύρια gif αλλάζουν χέρια μέσω της πλατφόρμας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ καθημερινά.

Παράλληλα, το iOS της Apple έχει ανοίξει το λειτουργικό του σε προγραμματιστές που προσφέρουν εναλλακτικά πληκτρολόγια για την αποστολή των κινούμενων εικόνων. Πλέον, το gif αναδύεται από τις καλτ επικράτειες του Tumblr για να κατακτήσει το οικοσύστημα των smartphones.

Προφέρεται «τζιφ» και είναι μια χαρωπή λούπα που μας φτιάχνει τη μέρα. Τι παραπάνω να ζητήσεις;