Αρχειο

Ο Josef Kapa στέλνει γράμμα στον Γιάνη Βαρουφάκη

«Κανείς δεν αρνείται τα τυπικά προσόντα σου, Γιάνη... Η ρουφιάνα η επιστήμη όμως έχει κανόνες...»

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
103570-205741.jpg

Γιάνης Βαρουφάκης και Josef Kapa και το γράμμα που του έστειλε

O Josef Kappa, μέσα από τη σελίδα του στο Facebbok, μετά την απεύθυνσή του στον Γιάννη Μηλιό λίγες μέρες πριν (με αφορμή το τουίτ του «Δε φανταζόμουν να δω το λαό απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα. Συνεχίζουμε τον αγώνα. Πάντα στο πλευρό του λαού»), στέλνει μια ακόμη αιχμηρή επιστολή, απευθυνόμενος αυτή τη φορά στον πάντα «επίκαιρο» πρώην υπουργό των Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

 

Dear Gianis,

Αλήθεια νιώθω ότι σε έχω συναντήσει πολλές φορές. Είσαι εκείνος ο τυπάκος που μόλις βρίσκει καινούργια παρέα με ωραία κοριτσάκια, παπαρολογεί αδιαλείπτως για να αποδείξει πόσο ουάου ξερόλας είναι. Κουνάει χέρια και πόδια για να εντυπωσιάσει και πετάει τσιτάτα από τις εμπειρίες του στην έρημο Γκουανταλαχάρ, εμπειρίες που κανείς δεν ξέρει αν είναι αλήθεια ή ψέματα. Αυτοί οι τύποι σαν εσένα εντυπωσιάζουν τους αφελείς και στέλνουν τους σόφρωνες για εμετό ανά δεκάλεπτο.Έτσι είσαι και στην πολιτική. Για την πολιτική σου ανεπάρκεια ορκίζονται πια και οι κοντινότεροι συνεργάτες σου. Δεν το έχεις και αυτό οφείλεται σε αυτό που ο ψυχίατρος Χρήστος Λιάπης έγραψε εύστοχα «(Ο Γιάνης) διακατέχεται από αυτό που ο Όουεν αποκαλεί υβριστική αδυναμία («Hubristic incompetence»), όταν τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν άσχημα και οι εταίροι μας έδειξαν πως δεν θα κάνουν πίσω και είναι έτοιμοι να φτάσουν τη διαπραγμάτευση μέχρι τα ακρότατα του grexit και του graccident. Αυτό συνέβη εξαιτίας της υπερβολικής του αυτοπεποίθησης που τον κάνει να αδιαφορεί για τις λεπτομέρειες της πρακτικής εφαρμογής της (σε ορισμένα θεωρητικά σημεία σωστής) πολιτικής του».Μαλακάκο σε λέει ο γιατρός αλλά τι ξέρουν αυτοί...

Έξυπνο παιδί, ευρυμαθής, λίγο ιδιόρρυθμος αλλά καλός οικονομολόγος, επιστήμων με περγαμηνές. Κανείς δεν αρνείται τα τυπικά προσόντα σου, Γιάνη. Είσαι πράγματι ένας από τους εκατομμύρια επιστήμονες πια ανά τον κόσμο, που κουβαλάει έναν τόμο βιογραφικό, το πουλάει όπου αγοράζεται και πάει λέγοντας. Η ρουφιάνα η επιστήμη όμως έχει κανόνες. Δεν είναι σύνολο ασύντακτων σκέψεων και η επιστημοσύνη δεν κατακτάται εφάπαξ αλλά αποδεικνύεται δυναμικά. Αν έγραψες μια μαλακία σε μια εφημερίδα ή ένα μπλογκ και τυχαίνει να είσαι επιστήμονας δεν σημαίνει αυτόματα πως αυτό που έγραψες έχει επιστημονική βάση. Η επιστημονική μέθοδος είναι μια διαδικασία με κανόνες που απαιτείται να ακολουθούνται είτε σε λένε Αινστάιν είτε Γιάνη.

- Develop one or more hypotheses, or educated guesses, to explain this phenomenon. The hypotheses should be predictive - given a set of circumstances, the hypothesis should predict an outcome.

- Devise experiments to test the hypotheses.

- All valid scientific hypotheses must be testable.

- Analyze the experimental results and determine to what degree do the results fit the predictions of the hypothesis.

- Further modify and repeat the experiments.

Όπως λέει και το βιβλίο, Γιάνη, για να βγει ένα επιστημονικό συμπέρασμα χρειάζονται υποθέσεις που οδηγούν σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ συμπεράσματα. Αυτά στην επιστήμη τα λένε, δεν τα κρατάνε κρυφά. Αν θες ας πούμε να εξετάσεις τις επιπτώσεις ενός grexit, ως επιστήμονας το λες και σε αυτούς που ξέρουν και κρίνουν αν είπες μαλακία η έβγαλες λαβράκι. Δεν το λες στον Γαβριήλ Σακελαρίδη. Δεν ξέρει ο Γαβριήλ. Και δεν το παίζεις στην πόκα με τα φιλαράκια σου, ψηφίζοντας αν έχεις δίκιο σαν σε πενταμελές Γυμνασίου. Δεν παίρνεις ένα λαό στο λαιμό σου. Όλοι κρίνονται ξέρεις Γιάνη στην επιστήμη. Στο σπίτι σου μπορεί όχι,σ την πολιτική επίσης, στην επιστήμη όμως κρίνονται.

Μια καλή λύση, αν μπλέκεσαι με αυτά και δεν μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα, είναι και η θεωριούλα που διάβαζες μικρός, «Το ξυράφι του Όκαμ». Βγήκε για κάτι ανερμάτιστους υπερόπτες σαν εσένα και λέει: «Pluralitas non est ponenda sine necessitate». Σπασμένο σε ταληράκια εννοεί: «Κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απαραίτητες» ή, καλλίτερα, όταν δύο θεωρίες παρέχουν εξίσου ακριβείς προβλέψεις, πάντα επιλέγουμε την απλούστερη.

Δεν θέλουμε να σε ταλαιπωρούμε με σχέδια grexit, σκέψου απλά, ρε φίλε. Ξέρεις καλά ότι στο παιχνιδάκι όπως στήθηκε, ένα απλό άντε γαμήσου που σκεφτόμαστε πολλοί δεν θα πιάσει στον πολύ κόσμο που σε θεωρούν συμπαντικό μάγκα. Ότι για να αντιμετωπιστούν λογικά, όπως θα έπρεπε, οι αμετροεπείς μπουρδολογίες σου θα πρέπει να πέσει πολύ μελάνι και ο κόσμος πεινάει για να μπορέσει να βάλει το μυαλό του να σκεφτεί τόσα δύσκολα. Αλλά να ξέρεις ότι όσα λες είναι μπούρδες. Μπούρδες ανυπόστατες και αντιεπιστημονικές. Μπούρδες, μπούρδες, μπούρδες... Και θα στο πω όπως μου έρχεται. Ούτε για πολιτικός κάνεις ούτε για επιστήμονας. Έτσι αυθαιρέτως και ασαφώς. Όπως κάνεις και συ πολιτική και επιστήμη...

Cheers Gianis

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ