Smart Life

Εθνική Τράπεζα: 15ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας Business Seeds

Η νέα κατηγορία βραβείων του Business Seeds

Χαρά Αλεξανδροπούλου
Χαρά Αλεξανδροπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
NBG

Νέα Κατηγορία Βραβείων: Χρηματοοικονομικός Εγγραμματισμός & Χρηματοοικονομική Ενδυνάμωση στα Βραβεία Καινοτομίας Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας

Συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τον οικονομικό προϋπολογισμό μας, είτε αυτός έχει να κάνει με μακροπρόθεσμους προγραμματισμούς, είτε με καθημερινές ανάγκες. Σε μια εποχή που η υπεύθυνη διαχείριση των οικονομικών πόρων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των ατόμων και των επιχειρήσεων, η Εθνική Τράπεζα ενθαρρύνει τις καινοτόμες λύσεις, με σκοπό την ευκολότερη κατανόηση και εφαρμογή των χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων.

Στο πλαίσιο του 15ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας Business Seeds, η Εθνική Τράπεζα εισάγει φέτος μια νέα κατηγορία Ειδικών Βραβείων, που αφορά τον Χρηματοοικονομικό Εγγραμματισμό και τη Χρηματοοικονομική Ενδυνάμωση.

NBG

Ο Χρηματοοικονομικός Εγγραμματισμός είναι η ικανότητα κατανόησης και αποτελεσματικής εφαρμογής διαφόρων χρηματοοικονομικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής χρηματοοικονομικής διαχείρισης, του προϋπολογισμού και των επενδύσεων, μια ικανότητα που αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντική, ιδιαίτερα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και την ευμετάβλητη φύση της παγκόσμιας οικονομίας.

Καθώς τα άτομα λαμβάνουν αποφάσεις για θέματα που κυμαίνονται από τον καθημερινό προϋπολογισμό, έως τον μακροπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό, η έλλειψη επαρκών οικονομικών γνώσεων μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις και επιλογές που θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική τους ασφάλεια και το οικονομικό τους μέλλον. Παράλληλα, η ελλιπής γνώση βασικών οικονομικών αρχών και η αδυναμία εφαρμογής τους στην καθημερινή ζωή ενισχύουν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το επίπεδο του Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού στη χώρα μας, το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών με επαρκείς χρηματοοικονομικές γνώσεις (ή με επαρκή χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό) ανέρχεται σε 61%, ενώ στον ψηφιακό χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό το ποσοστό επαρκών γνώσεων και δεξιοτήτων φτάνει μόνο στο 54%. Μόλις το 30% των Ελλήνων έχει υιοθετήσει την αποταμίευση ως συνήθεια οικονομικής διαχείρισης, ενώ μονοψήφια είναι τα ποσοστά των πολιτών που επιλέγουν επενδύσεις σε ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές.

Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός στην χρηματοοικονομική ένταξη και στην προώθηση της ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας της οικονομίας, χωρίς αποκλεισμούς, η Εθνική Τράπεζα έχει επιλέξει να αναλάβει πρωτοβουλίες με σκοπό την χρηματοοικονομική ενδυνάμωση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μία από τις πρωτοβουλίες αυτές, είναι και η εισαγωγή νεών, Ειδικών Βραβείων Χρηματοοικονομικού Εγγραμματισμού και Χρηματοοικονομικής Ενδυνάμωσης στον ετήσιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας, που πραγματοποιείται για 15η συνεχή χρονιά από το Πρόγραμμα Business Seeds.

Μέσω της κίνησης αυτής, η Εθνική Τράπεζα αποσκοπεί στο να στηρίξει και να αναπτύξει ιδέες και επιχειρηματικές προτάσεις, που σχετίζονται με την ενδυνάμωση του επιπέδου των χρηματοοικονομικών γνώσεων και δεξιοτήτων του ευρύτερου κοινού, και ιδιαίτερα των νοικοκυριών, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές ψηφιακές εφαρμογές, ψηφιακά εργαλεία, ψηφιακά παιχνίδια (gamification), ψηφιακές λύσεις όπως e-learning κλπ. Ενδεικτικές περιοχές εκπαίδευσης θα μπορούσαν να είναι η αποταμίευση, οι επενδύσεις, η διαχείριση χρημάτων, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα, κλπ.

Τα Ειδικά Βραβεία που θα δοθούν θα είναι από 1 έως 5, συνολικού ποσού έως και €10.000. Η αξιολόγηση και απονομή των ειδικών βραβείων θα γίνει από ειδική επιτροπή που θα οριστεί για τον σκοπό αυτό, με συμμετοχή στελεχών της Τράπεζας, συνεργατών του προγράμματος Business Seeds και συνεργατών της Τράπεζας σε αυτή την πρωτοβουλία.

Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 15:00. Μάθε περισσότερα και δήλωσε συμμετοχή στο nbg.gr/competition.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ