Smart Life

Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας: Γνωρίστε την κληρονομιά ενός αρχαίου πολιτισμού

Από τις παραδοσιακές τέχνες και τη χειροτεχνία μέχρι τα γευστικά ταξίδια της Σαουδική Αραβία

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανακαλύψτε την πολιτιστική κληρονομιά της Σαουδικής Αραβίας 

Γνωστή για την πολυδιάστατη ιστορία και τον ζωντανό πολιτισμό της, η Σαουδική Αραβία εστιάζει πάντοτε στη διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Ακριβώς αυτή η αφοσίωση  αντανακλάται στο γεγονός ότι οκτώ από τις πολυάριθμoυς χώρους της με υψηλή αρχαιολογική και πολιτιστική αξία έχουν αναγνωριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Από αρχαίες εμπορικές οδούς μέχρι σύγχρονα αρχιτεκτονικά θαύματα, τα μνημεία αυτά αντικατοπτρίζουν την μεγάλη ιστορία της Αραβικής Χερσονήσου και προσφέρουν μια ματιά σε έναν σημαντικό πολιτισμό.

Η Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας φιλοξενείται στο Ζάππειο Μέγαρο, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, σε ένα πενθήμερο εκδηλώσεων γεμάτο τέχνη, γαστρονομία, μουσική και ιστορία. Πρόκειται για ένα ταξίδι μέσα από το οποίο κάτοικοι και επισκέπτες της ελληνικής πρωτεύουσας θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τη μοναδική κουλτούρα του Βασιλείου και να συναντήσουν έναν συναρπαστικό κόσμο που φέρνει κοντά τον σαουδαραβικό και τον ελληνικό πολιτισμό.

Ανακαλύψτε την πολιτιστική κληρονομιά της Σαουδικής Αραβίας

Εκθέσεις αρχαιολογικών αντικειμένων και προβολές μικρού μήκους ταινιών θα προσφέρουν μια βαθύτερη κατανόηση του πολιτιστικού τοπίου στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, μέσα από διαδραστικές οθόνες και εκθέσεις θα αναδειχθούν τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.  Από τις αρχαίες βραχογραφίες του Χέϊλ, έως τα αρχιτεκτονικά θαύματα της Χέργκα και του Αλ-Φάου, αυτοί οι πολιτιστικοί θησαυροί που στο παρελθόν λειτούργησαν ως σημαντικοί κόμβοι για το εμπόριο μεταξύ της Αραβικής χερσονήσου, της Μεσοποταμίας και της Μεσογείου, παραμένουν σήμερα ζωτικής σημασίας γέφυρες μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος.

Εξερευνώντας τις παραδοσιακές τέχνες και τη χειροτεχνία

Μια από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της Πολιτιστικής Εβδομάδας Σαουδικής Αραβίας είναι η παρουσίαση ορισμένων εκ των παραδοσιακών τεχνών και χειροτεχνιών του Βασιλείου. Τεχνίτες θα επιδείξουν έργα τους, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα παραδοσιακά αντικείμενα: η ύφανση του Σαντού, ενός παραδοσιακού χειροτεχνικού προϊόντος με γεωμετρικά σχέδια, καθώς και η κατασκευή του παραδοσιακού ανδρικού ενδύματος Μπιστ θα αποτελέσουν ενδιαφέροντα στοιχεία της εκδήλωσης. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν επίσης να συμμετάσχουν σε workshops, μαθαίνοντας τις παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής και επεξεργασίας υλικών από τους ίδιους τους τεχνίτες.

Γνωρίστε την κληρονομιά ενός αρχαίου πολιτισμού

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έκθεση με παραδοσιακά και σύγχρονα ρούχα και αντικείμενα μόδας. Επιπλέον, οι επισκέπτες του Ζαππείου θα απολαύσουν αρκετές παρουσιάσεις παραστατικών τεχνών από τις 13 περιφέρειες του Βασιλείου. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία το ελληνικό κοινό να αποκτήσει άμεση επαφή με τις παραδοσιακές τέχνες, τις χειροτεχνικές πρακτικές και τις ενδυμασίες της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και να εξερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους οι σύγχρονοι καλλιτέχνες, χειροτέχνες και σχεδιαστές συνομιλούν με την εκτενή πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους.

Ένα γευστικό ταξίδι στη Σαουδική Αραβία

Η γαστρονομία δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια πολιτιστική εκδήλωση. Οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν παραδοσιακά πιάτα όπως το Χενίτ, το Μπαλιλά, το Κλεϊτζά, το Μουταμπάκ και το – εθνικό πιάτο της Σαουδικής Αραβίας – Τζερίς. Θα απολαύσουν τον αρωματικό σαουδαραβικό καφέ, σύμβολο φιλοξενίας της χώρας και θα αφεθούν στη μαγευτική μοναδικότητα των αποξηραμένων ρόδων της Μεδίνας και των διάσημων χουρμάδων της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Πολιτιστική Εβδομάδα Σαουδικής Αραβίας μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ