- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εκατό χρόνια Λεόντειος Σχολή Αθηνών: «Ένας Αιώνας Εκπαιδευτικής Παράδοσης»
Λεόντειος Σχολή Αθηνών: Εκδήλωση για τα 100 χρόνια λειτουργίας
Εκατό χρόνια είναι αρκετά για να αποδείξουν την διαχρονική αξία μια Σχολής; Ένας αιώνας επιτυχίας ολοκληρώνεται φέτος για τη Λεόντειο Σχολή Αθηνών η οποία φαίνεται πως έχει βρει την κατάλληλη συνταγή για να παραμένει στην κορυφή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και το γιορτάζει με μια εκδήλωση-αφιέρωμα στα 100 χρόνια λειτουργίας της.
Κατά τη φετινή χρονιά η Λεόντειος Σχολή Αθηνών γιορτάζει εκατό χρόνια κορυφαίας εκπαιδευτικής πορείας. Ένας αιώνας γεμάτος με αξίες που οικοδομούν το μέλλον, εμπνέουν, διδάσκουν και καλλιεργούν δεσμούς. Ένα από τα πιο ιστορικά και αναγνωρισμένα ιδρύματα της Ελλάδας, συνεχίζει δυναμικά την πορεία του παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και στηρίζοντας ταυτόχρονα τον αθλητισμό, τον πολιτισμό αλλά και τις κοινωνικές δράσεις αλληλεγγύης.
Οι πρώτοι Μαριανοί Αδελφοί (4 Frères) έφτασαν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1907, προερχόμενοι από τη Μαριανή Κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, και εργάστηκαν στο Λεόντειο Λύκειο της οδού Σίνα ως διδάσκοντες και παιδονόμοι, ενώ από το 1909 ανέλαβαν και τη διεύθυνση του σχολείου. Ο αριθμός των μαθητών αυξανόταν με γοργούς ρυθμούς και γρήγορα διαπιστώθηκε ότι οι σχολικοί χώροι δεν ήταν επαρκείς, για να στεγάσουν ικανοποιητικά τους μαθητές και τους οικοτρόφους. Η σκέψη για μετακόμιση σε πιο άνετο χώρο και σε καταλληλότερο κτήριο έγινε γρήγορα επείγον αίτημα. Το 1914 εγκρίθηκε η αγορά οικοπέδου 25 στρεμμάτων στην περιοχή «Αλυσίδα», το σημερινό Τέρμα Πατησίων, σε μια περιοχή ακατοίκητη, καλυμμένη με ελαιώνες, περιβόλια και κάποιες διάσπαρτες βίλες. Μετά από αναμονή μιας δεκαετίας, λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και αργότερα της Μικρασιατικής Καταστροφής, τον Μάρτιο του 1923 άρχισε η προετοιμασία για το μεγάλο έργο. Στις 25 Νοεμβρίου 1923 τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος και άρχισαν οι εργασίες για την ανέγερση του νέου εκπαιδευτηρίου. Στις 22 Οκτωβρίου 1924 έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης πτέρυγας του σχολείου.
Ήταν Σεπτέμβρης του 1924, όταν το πρώτο κτήριο του σχολικού συγκροτήματος της Λεοντείου Σχολής ξεκίνησε τη λειτουργία του στα Πατήσια στην οδό Νεϊγύ. Βασική φιλοσοφία της Μαριανής Παιδαγωγικής που εφαρμόζει, είναι η αλληλεγγύη, για αυτό το λόγο, από το ξεκίνημά της κιόλας, η Λεόντειος Σχολή άρχισε να προσφέρει Γεύματα Αγάπης σε πρόσφυγες από την Μ. Ασία αλλά και καθιέρωσε τον γνωστό έρανο του Φιλόπτωχου Μαθητή.
Ο αθλητισμός αποτελούσε ανέκαθεν βασική προτεραιότητα του ιστορικού Ιδρύματος. Το 1957, πραγματοποιείται η κατασκευή του ανοιχτού γηπέδου καλαθοσφαίρισης ενώ το 1967 εγκαινιάζεται στο σχολείο, το πρώτο κλειστό γυμναστήριο της χώρας, το καινοτόμο κτήριο που αλλάζει το εκπαιδευτικό τοπίο και αναδεικνύει τη Λεόντειο Σχολή Αθηνών ως ένα πρωτοπόρο Ίδρυμα στο χώρο της εκπαίδευσης.
Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας αυτών των εκατό χρόνων, η καινοτομία έγινε μια έννοια συνώνυμη με τις δράσεις της της Λεοντείου Σχολής Αθηνών. Η υλοποίηση ενεργειών σχετικών με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την ψυχική υγεία, την επιμόρφωση των καθηγητών, τη δημιουργία της πρώτης δανειστικής βιβλιοθήκης στην Ελλάδα, την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών καθώς και πρωτοποριακών διδακτικών μεθόδων είναι μόνο λίγα από τα όσα αποδεικνύουν τη φιλοσοφία της υπέρ της αναζήτησης της καινοτομίας.
Το 2004, η κατασκευή ενός σύγχρονου θεάτρου στις εγκαταστάσεις τις Λεοντείου, ήταν μία από τις αποδείξεις της αφοσίωσής της στην τέχνη και την αγάπη προς τον πολιτισμό. Το θέατρο αποτελεί για τη Λεόντειο Σχολή Αθηνών αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και για αυτό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των μαθητών στις παραστάσεις που ανεβάζει.
Το 2024, η Λεόντειος Σχολή εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα σημαντικότερα σχολικά Ιδρύματα της χώρας και δε σταματά να καινοτομεί στον τομέα της εκπαίδευσης. Με τη δημιουργία του νέου Νηπιαγωγείου, δίνει την υπόσχεση να κάνει το καλύτερο δυνατό για να παρέχει ολοκληρωμένη παιδεία για όλες τις ηλικίες.
Εκδήλωση-αφιέρωμα στη Λεόντειο Σχολή, «Ένας αιώνας Εκπαιδευτικής Παράδοσης»
Το απόγευμα της 12ης Οκτωβρίου και ώρα 18.30, οι πόρτες του σχολείου της οδού Νεϊγύ 17, θα ανοίξουν για να υποδεχτούν όλους τους επισκέπτες της επετειακής εκδήλωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση της Λεοντείου Σχολής Αθηνών. Με τους διαδρόμους καθοδηγητές και τις αίθουσες διδασκαλίας να φιλοξενούν αξιομνημόνευτα σημεία της ιστορίας του εκπαιδευτικού Ιδρύματος, οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να περιηγηθούν μέσα από μνημειώδη highlights από το 1924 έως και σήμερα μέσω φωτογραφιών, λευκωμάτων και οθονών προβολής. Οι εικόνες θα συνεχίζουν τόσο στον προαύλιο χώρο όσο και σε άλλους κύριους και βοηθητικούς χώρους του κτηρίου, μετατρέποντας ολόκληρο το σχολείο σε μια ολοκληρωμένη αφήγηση της ιστορικής διαδρομής. Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του σχολείου αποτελεί και η Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου που αφηγείται την ιστορία μέσα από τις δράσεις της.
Ξεναγήσεις με χρήση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας δε θα λείπουν φυσικά από την εκδήλωση. Η ιστορία θα ζωντανέψει μέσα από γυαλιά VR και οι συμμετέχοντες θα κάνουν ένα ταξίδι στις μεγάλες στιγμές που γνώρισε η σχολή τον προηγούμενο αιώνα. Επιπλέον, όλοι θα μπορούν να συμμετάσχουν στο διαδραστικό παιχνίδι «Η Ιστορία επί τάπητος», περπατώντας επάνω στον επιδαπέδιο καμβά με τις δέκα σημαντικές ημερομηνίες παίρνοντας τον ρόλο του πρωταγωνιστή των ιστορικών γεγονότων.
Οι εισηγητές της εκδήλωσης, τρεις καταξιωμένοι επαγγελματίες, θα τιμήσουν με την παρουσία τους τη γιορτή των εκατό χρόνων της Λεοντείου Σχολής Αθηνών και θα μιλήσουν για την ιστορία του σχολείου. Ο Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας θα είναι ένας από αυτούς και η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη του σχολείου. Η ομιλία της Λουΐζας Καραπιδάκη, Ιστορικού Τέχνης-Μουσειολόγου, θα λάβει χώρα στην αίθουσα του Μουσείου, ενώ ο Ιωσήφ Δακορώνιας-Μαρίνα, Αρχιτέκτονας Μηχανικός και απόφοιτος της Λεοντείου Σχολής, θα παραθέσει τη δική του ομιλία, αφιερωμένη στην ιστορία της Λεοντείου, στο προαύλιο του εμβληματικού κτηρίου του Λυκείου.
Η Λεόντειος Σχολή, φυσικά, δεν ξεχνά τους μαθητές που έγιναν κομμάτι της ιστορίας της. Έτσι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρξουν κάποια ειδικά διαμορφωμένα σημεία στην αυλή του σχολείου, τα οποία θα αποτελούν σημεία συνάντησης των αποφοίτων, ώστε να ζήσουν ξανά την εμπειρία του διαλείμματος αλλά και να πουν την ιστορία μέσα από τα δικά τους μάτια.
Όχι μόνο οι απόφοιτοι, αλλά όλοι οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μοιραστούν τις ιστορίες και τις αναμνήσεις τους, να φωτογραφηθούν και να αποτυπώσουν την εμπειρία της επίσκεψης στο λεύκωμα της εκδήλωσης.
Το event θα ολοκληρωθεί στην αυλή του Γυμνασίου, με τη συνοδεία μουσικής και γεύματος, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να συνομιλήσουν για τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα που τους προκλήθηκαν από την ιστορική εκδήλωση. Παλιοί απόφοιτοι, εκπαιδευτές αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τα μυστικά της 100 χρόνων επιτυχίας της Λεοντείου Σχολής Αθηνών είναι όλοι προσκεκλημένοι σε μία ημέρα αφιέρωμα στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την εκπαιδευτική καινοτομία.
Βασική προτεραιότητα της Λεοντείου Σχολής Αθηνών είναι να διαμορφώνει ανθρώπους, με μόρφωση, παιδεία, ερεθίσματα και αυτοπεποίθηση να οικοδομήσουν τη ζωή και το μέλλον τους έτσι όπως ακριβώς ονειρεύονται. Η γιορτή των εκατό χρόνων της, είναι μια υπόσχεση για άλλα εκατό χρόνια επιτυχημένης εκπαίδευσης, παροχή κοινωνικής βοήθειας και πολιτισμικής μετάδοσης. Έτσι άλλωστε έχει κερδίσει μέσα στον περασμένο αιώνα τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη όλου αυτού του κόσμου που την επιλέγει. Η εκδήλωση αφιέρωμα στην πορεία της αυτή, παρουσιάζει όλο το σκηνικό των δράσεων που την ξεχώρισαν και την ανέδειξαν σε μία από τις κορυφαίες σχολές στην Ελλάδα.