Smart Life

Τα 6 βήματα για έναν καλύτερο ύπνο

Η καλή μέρα, από τον βραδινό ύπνο φαίνεται

Χαρά Αλεξανδροπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

6 αποτελεσματικά μυστικά για έναν ύπνο που σε αναζωογονεί 

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας κρατούν σε μια εγρήγορση από την οποία δύσκολα αποφορτιζόμαστε. Το τίμημα; Να μην κοιμόμαστε σωστά και να μην ξεκουραζόμαστε όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας. Έτσι, πολλές φορές δεν έχουμε την κατάλληλη ενέργεια ή διάθεση να ανταπεξέλθουμε στην απαιτητική καθημερινότητα. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η IKEA με την KANTAR, κορυφαία εταιρεία έρευνας αγοράς, δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί Έλληνες κοιμούνται αργά το βράδυ, δηλαδή μετά τα μεσάνυκτα, ξυπνούν νωρίς το πρωί και οι μισοί από αυτούς δεν ξεκουράζονται μέσα στην ημέρα με αποτέλεσμα να μην φτάνουν  τον μέσο όρο των 7 ωρών αναγκαίου ύπνου για τους ενήλικες. Αυτό το διάστημα χρειάζεται ώστε να προλάβουν να γίνουν όλες οι διαδικασίες συντήρησης και ανανέωσης που επηρεάζουν σχεδόν κάθε μέρος του σώματός μας.

Αναβάθμισε την ποιότητα του ύπνου σου με 6 απλά βήματα και ξύπνα πιο αναζωογονημένος κάθε πρωί.

Tips για να ξυπνήσεις πιο ξεκούραστος από ποτέ 

1) Χάρισε στον εαυτό σου ένα πραγματικά άνετο περιβάλλον

Ξεκίνα από το σημαντικότερο βήμα, τη διαμόρφωση του κρεβατιού σου. Βολικό στρώμα και ιδανικό μαξιλάρι, είναι τα πρώτα must, για αυτό δώσε ιδιαίτερη σημασία στη σωστή επιλογή τους. Το κάθε σώμα έχει τις δικές του ανάγκες και τη δική του προσωπική στάση ύπνου. Άλλοι κοιμούνται μπρούμυτα, άλλοι ανάσκελα, άλλοι στο πλάι, άλλοι πάλι δε βολεύονται σε μία μόνο στάση. Αν είσαι από αυτούς που στριφογυρίζουν στο κρεβάτι τους, τα μέτριας σκληρότητας στρώματα είναι αυτά που πιθανότατα θα σε βολέψουν περισσότερο. 

Ήξερες ότι τα στρώματα μέτριας σκληρότητας:

  • Είναι πιο άνετα για όσους βολεύονται σε διαφορετικές στάσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, καθώς προσφέρουν ισορροπημένη υποστήριξη.
  • Συνήθως, δεν εγκλωβίζουν πολλή θερμότητα, διασφαλίζοντας μια πιο δροσερή και άνετη εμπειρία ύπνου.
  • Είναι πιο ανθεκτικά στο χρόνο κι έτσι μπορείς να τα αλλάζεις πιο σπάνια.

2) Βρες την ιδανική θερμοκρασία για το σώμα σου

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας για έναν ύπνο που θα σε ξεκουράσει είναι να βρεις την ιδανική, για εσένα, θερμοκρασία. Με ένα ελαφρύ πάπλωμα το καλοκαίρι αλλά και με ένα πιο ζεστό τον χειμώνα, θα μπορείς να ρυθμίσεις τη θερμική σου κατάσταση ακριβώς εκεί που τη θες. Σε ενήλικα ή παιδικά κρεβάτια, ένα πάπλωμα μπορεί να φανεί πάντα χρήσιμο κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

3) Κράτα το δωμάτιο όσο γίνεται πιο σκοτεινό

Τα μάτια ξεκουράζονται περισσότερο στο σκοτάδι και οι πιθανότητες να μην ξυπνήσεις πρόωρα είναι περισσότερες σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Τα στόρια και οι κουρτίνες πλήρους συσκότισης είναι ιδανικές για να αποτρέψουν τις ακτίνες του ήλιου ή και τα φώτα του δρόμου να μπουν στον χώρο σου και να διαταράξουν τον ύπνο σου. Άσε που δίνουν και μια αίσθηση πολυτέλειας στο χώρο σου που τον αναβαθμίζει στη στιγμή. 

4) Κράτα τους ενοχλητικούς θορύβους έξω από το δωμάτιο

Δύο σε ένα και νοικοκυρεμένα. Πέρα από την λειτουργικότητά τους στη συσκότιση του χώρου, οι κουρτίνες πλήρους συσκότισης ενισχύουν και την απομόνωση ήχων, παρέχοντάς σου ένα πιο ήρεμο ύπνο χωρίς περισπασμούς, πράγμα που σε κάνει να ξυπνάς πιο φρέσκος κι ανανεωμένος. Απλό κι όμως τόσο αποτελεσματικό τρικ.

5) Λιγότερη υγρασία, καλύτερη ατμόσφαιρα

Πολύ βασικός παράγοντας για έναν ποιοτικό ύπνο είναι ο καθαρισμός του αέρα της ατμόσφαιρας μέσα στην οποία κοιμάσαι. Η πιθανή υγρασία μπορεί να δημιουργεί δυσκολίες στην αναπνοή αλλά και την αίσθηση της ενοχλητικής ζέστης η οποία δεν βοηθά στην απόλυτη χαλάρωση του οργανισμού. Δοκίμασε τους καθαριστές αέρα και δες αισθητή διαφορά στην ατμόσφαιρα του δωματίου. 

6) Τακτοποίησε τον χώρο σου πριν κοιμηθείς

Το clean and tidy δωμάτιο βοηθάει τόσο στο να κοιμηθείς πιο ήρεμος όσο και στο να ξυπνήσεις σε ένα περιβάλλον που θα σε γεμίσει γαλήνη κι όχι άγχη για δουλειές που έχουν μείνει στην μέση. Βρες τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο για να οργανώνεις το υπνοδωμάτιό σου, επιλέγοντας την κατάλληλη συρταριέρα ή ένα κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο που θα σου λύσει τα χέρια. 

Σε κρεβάτια μονά, σε κρεβάτια διπλά, ή σε ό, τι κρεβάτι κι αν βολεύεσαι, φρόντισε ο ύπνος σου να είναι πραγματικά αναζωογονητικός. Καθώς ο ύπνος αποτελεί μία από τις πιο βασικές λειτουργίες του οργανισμού, η ΙΚΕΑ αναλαμβάνει να αναβαθμίσει την ποιότητά του όσο το δυνατόν περισσότερο

Σχετικά με τα οφέλη του ύπνου, εκτός της σωματικής ξεκούρασης, οι ερωτηθέντες της έρευνας απάντησαν πως ο ποιοτικός ύπνος προσφέρει καλή ψυχική υγεία, ενέργεια, καλή σωματική υγεία, θετική διάθεση, παραγωγικότητα και καλή απόδοση καθώς και ωραία εξωτερική εμφάνιση. Ανακάλυψε όλα τα προϊόντα που θα χρειαστείς για να κάνεις τον πιο ξεκούραστο ύπνο και κοιμήσου όπως σου αξίζει μαζί με την ΙΚΕΑ. Μάθετε ακόμα περισσότερα στα καταστήματα IKEA και το IKEA.gr.