Smart Life

Ο Γκουίντο Ντανιέλε ξανά στην Ελλάδα

«Χωράει» μια καμηλοπάρδαλη σε ένα εμπορικό κέντρο;

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα έργα «Handimals» του Ιταλού διεθνούς φήμης ζωγράφου Γκουίντο Ντανιέλε επιστρέφουν στο AVENUE

Τους τελευταίους μήνες καμηλοπαρδάλεις, λιοντάρια, ιπποπόταμοι, πουλιά του Αμαζονίου και άλλα άγρια ζώα έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία του AVENUE, χάρη στον διεθνούς φήμης ζωγράφο Γκουίντο Ντανιέλε και στη μαγεία του hand painting που μετέτρεψε το Εμπορικό Κέντρο σε μια συναρπαστική γκαλερί τέχνης. Ο υπερρεαλιστής ζωγράφος μας μύησε στον μαγικό κόσμο των Handimals και επιστρέφει στην Ελλάδα για να μας μαγέψει ξανά μέσα από τη ζωγραφική του.

Γκουίντο Ντανιέλε

Δύο live hand-painting events από τον Γκουίντο Ντανιέλε στα χέρια ενηλίκων επισκεπτών του Εμπορικού Κέντρου, μάς περιμένουν στο AVENUE στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 5 Οκτωβρίου, μαζί με παιδικές δραστηριότητες και face-handpainting, που θα συναρπάσουν τους μικρούς επισκέπτες. Όποιος θέλει να δηλώσει συμμετοχή για να ζωγραφίσει το δικό του χέρι ο ίδιος ο καλλιτέχνης μπορεί να δηλώσει συμμετοχή εδώ.

Γκουίντο Ντανιέλε: Handimals

Ο Ιταλός καλλιτέχνης θα κάνει και πάλι τα μαγικά του, δημιουργώντας live μερικές άκρως ρεαλιστικές φιγούρες ζώων με την τεχνική του hand painting. Ο Γκουίντο Ντανιέλε δημιούργησε τo 2000 τα περίφημα «Handimals», μια συλλογή που περιλαμβάνει φιγούρες ζώων, ζωγραφισμένες πάνω σε χέρια με εξαιρετικά λεπτομερή και ρεαλιστικό τρόπο. Όπως εξηγεί και ο ίδιος, μέσα από τη ζωγραφική του προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο να σέβεται και να προστατεύει τα ζώα και τη φύση.

Ο Γκουίντο Ντανιέλε μας μιλά για την μαγεία του Hand Painting και για το πώς ασχολήθηκε με αυτή την τέχνη

— Τι σας ενέπνευσε να αρχίσετε να ασχολείστε με το body painting;

Οι αρχαιότερες μορφές τέχνης που εφάρμοζαν οι πρωτόγονοι άνθρωποι ήταν η διακόσμηση των τοίχων των σπηλαίων μέσα στα οποία ζούσαν και η ζωγραφική του σώματός τους με φυσικά χρώματα. Στη σύγχρονη εποχή αυτές οι μορφές τέχνης έγιναν «τοιχογραφίες» και «body painting» (ζωγραφική σώματος). Το 1990 άρχισα να χρησιμοποιώ το body painting και να το προτείνω για διαφημιστικές καμπάνιες, επιδείξεις μόδας, εγκαίνια και εκδηλώσεις.

Γκουίντο Ντανιέλε: Handimals

— Ποιες τεχνικές χρησιμοποιείτε περισσότερο;

Οι τεχνικές ζωγραφικής που χρησιμοποιώ ποικίλουν: Χρώματα λαδιού για ζωγραφική σε καμβά, ακρυλικά χρώματα με πινέλο ή σπρέι για ζωγραφική σε τοίχο, και ειδικά χρώματα προσώπου και σώματος για hand και body painting.

— Ποιο ήταν το πιο δύσκολο έργο body painting που έχετε δημιουργήσει;

Τα έργα που ολοκλήρωσα μετά από πολλές ώρες δουλειάς και με τη συμβολή δύο βοηθών μου, ήταν τα εξής:

Γκουίντο Ντανιέλε

— Έχετε συνεργαστεί με άλλους καλλιτέχνες ή οργανισμούς στα έργα σας;

Το 1986 βοήθησα τον Keith Haring να ζωγραφίσει έναν μεγάλο καμβά για την επέτειο από τη δημιουργία του Αγάλματος της Ελευθερίας, αλλά γενικά δουλεύω μόνος μου, έχοντας στο πλευρό μου από έναν μέχρι πέντε βοηθούς, ανάλογα με τη δυσκολία του κάθε έργου.

— Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον κόσμο μέσα από την τέχνη σας;

Το μήνυμά μου είναι ο σεβασμός προς τα ζώα (άγρια, οικόσιτα, εκτρεφόμενα), προς τη φύση σε όλες τις μορφές της, και προς τη ζωή στον πλανήτη Γη, που είναι το μοναδικό μας σπίτι στο σύμπαν που γνωρίζουμε.

Γκουίντο Ντανιέλε: Handimals

— Πιστεύετε ότι η τέχνη μπορεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία των ζώων και τη διατήρηση της άγριας ζωής;

Σίγουρα η τέχνη μπορεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τον σεβασμό και την προστασία όλων των ζώων, της άγριας ζωής και της φύσης γενικότερα. Κάθε εικόνα που παρατηρούμε μπορεί να μας ωθήσει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση και παρατηρώντας την «ομορφιά» στην τέχνη, αυτό σίγουρα μας ωθεί προς την αγάπη για τα ζώα και τη φύση γενικότερα.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα των Handimals και μπορεί να είστε εσείς οι τυχεροί που θα δουν τα χέρια τους να μεταμορφώνονται σε εκπληκτικά άγρια ζώα.

Δείτε παρακάτω τι συνέβη στο AVENUE όταν ο Γκουίντο Ντανιέλε επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα: