Smart Life

ελίν: Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον

 Υποστηρίζει χορηγικά τον Μίλτο Τεντόγλου και τον Στέλιο Μαλακόπουλο

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ελίν: Στέλιος Μαλακόπουλος και Μίλτος Τεντόγλου
ελίν: Στέλιος Μαλακόπουλος και Μίλτος Τεντόγλου

ελίν: Ο ενεργειακός όμιλος που δίνει «ώθηση» σε ένα μέλλον πιο βιώσιμο

Με 70 χρόνια δυναμικής παρουσίας στον κλάδο της ενέργειας τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά, η ελίν δεν σταματάει να εξελίσσεται. Αυτό, μάλιστα φαίνεται κι από την μέχρι τώρα πορεία της. Από το 1954 έως σήμερα, δραστηριοποιείται στον χώρο των καυσίμων και των λιπαντικών, με 580 πρατήρια πανελλαδικώς και δραστηριοποίηση σε 45 χώρες σε 5 ηπείρους, ως η μακροβιότερη εταιρεία του χώρου αλλά και η 3η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία στην Ελλάδα.

Ωστόσο αναζητά διαρκώς νέους δρόμους, οραματιζόμενη το αύριο, ένα αύριο πιο βιώσιμο, ένα αύριο καλύτερο για όλους. Σε αυτή την κατεύθυνση, έχοντας διευρύνει το portfolio των δραστηριοτήτων της, σήμερα έχει μετεξελιχθεί από μια παραδοσιακή εταιρεία καυσίμων σε έναν σύγχρονο ολοκληρωμένο Όμιλο ενέργειας. Πιστή στις αξίες της αξιοπιστίας, του ήθους και της υπευθυνότητας που την χαρακτηρίζουν διαχρονικά, πορεύεται με πυξίδα της τις αρχές της βιωσιμότητας.

Έτσι, η ελίν, ήδη από το 2021, έχει εισέλθει στην εποχή των μετρήσιμων στόχων βιωσιμότητας, ενώ συμμετέχει και στον δείκτη ATHEX ESG. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο Συνοπτικό Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης ESG, η εταιρεία διαθέτει ισχυρό κύκλο εργασιών, ο οποίος το 2022ξεπέρασε τα €3.781 εκ., καθώς και μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα ύψους 310.072.000€.

Παράλληλα, από το 2023, έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητάς της, την «ώθηση» το οποίο εφαρμόζει πρακτικές πλήρως ευθυγραμμισμένες με τη φιλοσοφία του ESG, στηρίζοντας πρωτοβουλίες και δράσεις που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που ήδη από τον πρώτο χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας του, έχει δημιουργήσει θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Με σεβασμό προς το περιβάλλον

Στο πλαίσιο της «ώθησης», η ελίν, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων καθώς και τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν τα καύσιμα και τα λιπαντικά, εάν υπάρξουν διαρροές, υλοποιεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των κοινωνιών των ελληνικών νησιών κατά των ρυπάνσεων των θαλάσσιων υδάτων, σε συνεργασία με τον οργανισμό Aegean Rebreath.

Με βασικό μήνυμα: «Καμία πηγή ρύπανσης δεν είναι ασήμαντη», στελέχη της εταιρείας επισκέπτονται νησιά του Δικτύου Μπλε Δήμων, μαζί με ειδικούς από τον οργανισμό Aegean Rebreath και εκπαιδεύουν τους τοπικούς αλιείς και τα λιμενικά ταμεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης. Με στόχο, όχι μόνο την απόκτηση θεωρητικών γνώσεων αλλά και τη δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής τους σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, η ελίν προχωρά και στη δωρεά αντιρρυπαντικού εξοπλισμού, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να γίνουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες προστάτιδες του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Η εταιρεία έχει ήδη επισκεφθεί συνολικά 7 νησιά: τη Σαντορίνη, τη Λευκάδα, την Αλόννησο, τον Πόρο, την Πάρο, την Αντίπαρο και την Αμοργό.

Σαντορίνη, Λευκάδα, Αλόννησο, Πόρο, Πάρο, Αντίπαρο και Αμοργό
Σαντορίνη, Λευκάδα, Αλόννησο, Πόρο, Πάρο, Αντίπαρο και Αμοργό

Η πρωτοβουλία έτυχε μεγάλης αποδοχής και ήδη διανύει το δεύτερο χρόνο λειτουργίας της. Μάλιστα έχει αναβαθμιστεί με την εισαγωγή του προγράμματος «Marine Census» για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση σε λιμένες της χώρας. Η συλλογή των δεδομένων γίνεται μέσω ενός υποβρύχιου τηλεκατευθυνόμενου οχήματος (RoV), το οποίο μπορεί παράλληλα να βοηθήσει και την ανέλκυση εγκαταλελειμμένων διχτυών από το βυθό. Στη συνέχεια, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, αναλύει και αξιολογεί τα δείγματα, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις στις τοπικές κοινωνίες τόσο σχετικά με τις πηγές ρυπάνσεων όσο και με την ανάπτυξη εξειδικευμένων πολιτικών αντιμετώπισής τους.

Με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση

Έχοντας θέσει στο επίκεντρο της δράσης της την κοινωνική προσφορά, η ελίν συνδράμει στο κοινωφελές έργο των Humanity Greece και Emfasis Foundation, οργανισμοί που στηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας. Επιπλέον, έχει φορέσει τα χαρακτηριστικά κόκκινα γιλέκα υποστηρίζοντας το περιοδικό δρόμου «σχεδία», έχει πραγματοποιήσεις ευχές παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, συνεργαζόμενη με το Make a Wish, ενώ προσφέρει το πολυτιμότερο δώρο, αυτό της ζωής, μέσα από τακτικές εθελοντικές αιμοδοσίες των εργαζομένων της.

Humanity Greece και Emfasis Foundation
Humanity Greece και Emfasis Foundation

Παράλληλα, τιμώντας την αξία του αθλητικού ιδεώδους, η εταιρεία υποστηρίζει διαχρονικά το πολύτιμο έργο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Φέτος, δε, που είναι και μια Ολυμπιακή χρονιά η εταιρεία δεν θα μπορούσε να λείπει από το πλευρό της ΕΟΕ, προσφέροντας υψηλής ποιότητας καύσιμα σε όλο το ταξίδι των οχημάτων της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους. Ενώ ταυτόχρονα, αναγνωρίζοντας τον αθλητισμό ως καταλύτη ανάδειξης θετικών προτύπων για τη νέα γενιά μέσα από την καλλιέργεια των αξιών της άμιλλας, του έντιμου αγώνα και του σεβασμού, υποστηρίζει χορηγικά τον Μίλτο Τεντόγλου, Χρυσό Ολυμπιονίκη στο άλμα εις μήκος, καθώς και τον Στέλιο Μαλακόπουλο, Παραολυμπιονίκη στίβου και Παγκόσμιο Πρωταθλητή με διπλό ακρωτηριασμό. Η ελίν, βρίσκεται δίπλα στους σπουδαίους αθλητές, δίνοντάς τους ώθηση εν όψει των επικείμενων αγωνισμάτων τους στο Παρίσι.

Humanity Greece και Emfasis Foundation
Humanity Greece και Emfasis Foundation

Με σταθερά και υπεύθυνα βήματα, η ελίν μέσα από τις δράσεις της «ώθησης» ανοίγει διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, κατανοώντας καλύτερα τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνει να συμβάλλει έμπρακτα και ουσιαστικά στην πρόοδο και την ευημερία τους, δημιουργεί αξία και ενισχύει την ενεργειακή της μετεξέλιξη, προωθώντας τη βιωσιμότητα και δημιουργώντας ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ