Smart Life

Better Cotton: Η Pepco συμμετέχει στην πρωτοβουλία και δίνει ένα ηχηρό μήνυμα βιωσιμότητας για την προστασία του περιβάλλοντος

Στόχοι της Pepco, η προμήθεια βαμβακιού από πιο βιώσιμες πηγές τα επόμενα χρόνια

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η συμμετοχή της Pepco στην πρωτοβουλία «Better Cotton» αντιπροσωπεύει τη βιώσιμη καλλιέργεια βαμβακιού– χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό και μειώνοντας τη χρήση φυτοφαρμάκων

Το βαμβάκι γίνεται όλο και πιο σημαντικό στη βιομηχανία της μόδας τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευθύνη όσο και για την βιωσιμότητα. Μεγάλα brands εδώ και χρόνια υλοποιούν ενέργειες που προωθούν τις καλές πρακτικές για την χρήση του βαμβακιού στην μόδα, αλλά και σε προϊόντα οικιακής χρήσης. Με τον δικό της τρόπο, η Pepco κάνει ένα βήμα προς την βιωσιμότητα και τις καλές πρακτικές στην καλλιέργεια βαμβακιού.

Ποια είναι η αποστολή της πρωτοβουλίας Better Cotto;

Η Better Cotton είναι μία πρωτοβουλία που φέρνει κοντά αγρότες και εταιρείες, υποστηρίζοντας την πιο βιώσιμη παραγωγή βαμβακιού, επωφελή για το περιβάλλον και τους εργαζόμενους. Η αποστολή της Better Cotton είναι να βοηθήσει τις κοινότητες που επικεντρώνονται στην παραγωγή βαμβακιού να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν, προστατεύοντας και αποκαθιστώντας, ταυτόχρονα, το περιβάλλον. Με την υποστήριξη που παρέχεται από την πρωτοβουλία, οι αγρότες μπορούν να καλλιεργούν βαμβάκι πιο βιώσιμα – χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό και μειώνοντας τη χρήση φυτοφαρμάκων, κάτι που με τη σειρά του μεταφράζεται σε καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Better Cotton

Μέσω της πρωτοβουλίας Better Cotton, η Pepco συνέβαλε τον τελευταίο χρόνο στη διατήρηση 15.231.909.660 λίτρων νερού και κατά 9.301 kg στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στην παραγωγή βαμβακιού. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία μπορεί να προσφέρει μόδα και οικιακά είδη με γνώμονα την αξία.

Τέτοιες πρωτοβουλίες όχι μόνο μειώνουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά υποστηρίζουν επίσης τους αγρότες στη βιώσιμη διαχείριση των αγροκτημάτων και των φυτειών τους. Η Pepco ως μέλος της Better Cotton δεσμεύεται να βελτιώσει τις πρακτικές βαμβακοκαλλιέργειας παγκοσμίως. Το 2023, το 23% του βαμβακιού που χρησιμοποιήθηκε στα προϊόντα Pepco και Poundland προέρχεται από το πρόγραμμα της πρωτοβουλίας Better Cotton.

Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέλος της πρωτοβουλίας Better Cotton. Χαιρόμαστε που μπορούμε να υποστηρίξουμε αγρότες και εταιρείες που προσπαθούν να βελτιώσουν τις πρακτικές βαμβακοκαλλιέργειας. Μαζί δημιουργούμε ένα καλύτερο αύριο προωθώντας πιο υπεύθυνες πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα

— Agnieszka Wojdat, Head of Quality στην Pepco

Ποια η σύνδεση της Pepco με την Better Cotton;

Η Pepco είναι μέλος της Better Cotton από το 2022. Ήδη το 2023, η Pepco και η Poundland προμηθεύονταν το 23% του βαμβακιού τους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας. Η εταιρεία έχει επίσης δεσμευτεί να προμηθεύεται τουλάχιστον το 25% του βαμβακιού έως το 2025 που χρησιμοποιείται στα προϊόντα της από βιώσιμες φάρμες που υποστηρίζονται από την Better Cotton.

Η συμμετοχή της Pepco στην πρωτοβουλία Better Cotton αντιπροσωπεύει μια σημαντική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος. Υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες που προωθούν τη βιώσιμη βαμβακοκαλλιέργεια, η Pepco εργάζεται για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για τις μελλοντικές γενιές, ενισχύοντάς την δέσμευσή της να παρέχει κομψή και προσιτή ένδυση και προϊόντα οικιακής χρήσης για όλη την οικογένεια.

Better Cotton

Μιλήσαμε με την Agnieszka Wojdat, Head of Quality στην Pepco, η οποία θα μας δώσει πληροφορίες σχετικά με την συνεργασία της εταιρείας με την πρωτοβουλία Better Cotton και θα μας εξηγήσει τους τρόπους με τους οποίους η Pepco δεσμεύεται να βελτιώσει τις πρακτικές βαμβακοκαλλιέργειάς της παγκοσμίως, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

«Πριν ενταχθούμε στην Better Cotton, κάναμε διεξοδική έρευνα στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας όσον αφορά διάφορες πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν τη βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη. Και επειδή η ανάγκη μας για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα περιλαμβάνει κυρίως βαμβακερά είδη, αποφασίσαμε ότι το βαμβάκι πρέπει να είναι ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μας, σχετικά με την βιωσιμότητα. Η Better Cotton είναι ένα από τα μεγαλύτερα και κορυφαία προγράμματα βιώσιμης παραγωγής βαμβακιού παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας πάνω από 2.500 μέλη και υποστηρίζοντας 2,5 εκατομμύρια αγρότες. Με την ένταξη στην πρωτοβουλία, η Pepco μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, στην υποστήριξη της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης παραγωγής βαμβακιού παγκοσμίως», μας είπε η Agnieszka Wojdat.

Better Cotton

Επιλέγοντας προϊόντα με ετικέτα Better Cotton από τα ράφια των καταστημάτων Pepco, οι καταναλωτές μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας. Με αυτή τους την επιλογή, βοηθούν παραγωγούς βαμβακιού, ώστε να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν, προστατεύοντας και αποκαθιστώντας το περιβάλλον. Συμβάλλουν, επίσης, στην προώθηση μεθόδων βαμβακοκαλλιέργειας που είναι λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αμοιβής για τους εργάτες των αγροκτημάτων. Επιλέγοντας συνειδητά προϊόντα με ετικέτα Better Cotton, οι καταναλωτές υποστηρίζουν μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην εισαγωγή θετικών αλλαγών στην παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να βρεθούν σε διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων ρούχων και προϊόντων οικιακής χρήσης.

Better Cotton

Πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι η παρουσία του λογότυπου Better Cotton δεν σημαίνει ότι ένα συγκεκριμένο προϊόν είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από βαμβάκι που προέρχεται από το πρόγραμμα. Η πρωτοβουλία Better Cotton βασίζεται στο «Mass Balance System», που σημαίνει ότι το βαμβάκι από το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται σε προϊόντα, συχνά αναμιγνύεται με το συμβατικό.

Στην ερώτηση για το ποιοι είναι οι στόχοι της Pepco σχετικά με την προμήθεια βαμβακιού από πιο βιώσιμες πηγές τα επόμενα χρόνια, πήραμε την παρακάτω πολλά υποσχόμενη απάντηση:

«Η πολιτική μας για την βιώσιμη ανάπτυξη θέτει νέες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη νέων μεθόδων προμήθειας πρώτων υλών. Σκοπεύουμε να αυξήσουμε σταδιακά το βαμβάκι που προμηθευόμαστε από την πρωτοβουλία Better Cotton. Επιπλέον, σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε πιστοποιημένα υλικά, καθώς τότε θα είμαστε σίγουροι ότι παράγονται με σεβασμό προς το περιβάλλον. Εστιάζουμε σε υφάσματα πιστοποιημένα ως βιολογικά ή από ανακυκλωμένο βαμβάκι, γιατί θέλουμε να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε την υπεύθυνη προσέγγιση των προϊόντων μας».