Smart Life

Εξοικονόμηση ενέργειας με Energy Tips από τη ZeniΘ

Συμβουλές που θα δροσίσουν τον λογαριασμό του σπιτιού σου
Χαρά Αλεξανδροπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ZeniΘ: Τα Energy Tips που χρειάζεσαι για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας στις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές σου 

Πώς θα εξοικονομήσεις ενέργεια φέτος το καλοκαίρι; Αφού εξόπλισες το σπίτι με τις ιδανικές ηλεκτρικές συσκευές, τώρα ψάχνεις τα tips που θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Μην πας μακριά, μόνο λίγες σειρές πιο κάτω.

Η ΖeniΘ συγκέντρωσε τα πιο βοηθητικά Energy Tips για να δεις το λογαριασμό σου να κάνει κατακόρυφη πτώση, φέτος το καλοκαίρι και για να κάνεις και καλή κίνηση προς το περιβάλλον.

Αφού η ζέστη έχει χτυπήσει κόκκινο και οι σόλες των παπουτσιών κολλούν σε δρόμους και πεζοδρόμια, η δροσερή ατμόσφαιρα του σπιτιού φαντάζει καθημερινή όαση. Όταν, όμως ο ήλιος διαπερνά τις τζαμαρίες και τις μπαλκονόπορτες, πόσα να κάνει κι αυτό το έρμο το κλιματιστικό; Θα χρειαστεί αναγκαστικά να χαμηλώσεις αρκετά τη θερμοκρασία και να αυξήσεις τη δύναμή του. Έχεις σκεφτεί πως αν η ακτινοβολία στο χώρο σου περιοριστεί και δημιουργήσεις ένα πιο σκιερό περιβάλλον, τότε η δροσιά του κλιματιστικού θα διαρκεί για πολύ περισσότερη ώρα και θα χρειάζεται πολύ λιγότερη ισχύ για να κάνεις το σπίτι σου πιο cool; Η τοποθέτηση τέντας, το σκουρόχρωμο φιλμ στα παράθυρα και το κλείσιμο των ρολών και των πατζουριών εμποδίζει τον ήλιο να εισβάλει στο σπίτι με αποτέλεσμα το σπίτι να δροσίζεται πολύ πιο εύκολα. Με τον τρόπο αυτό τα έξοδα του κλιματισμού μειώνονται κατά πολύ και απολαμβάνεις και πιο φρέσκο αέρα που σε αναζωογονεί μετά από μια καυτή ημέρα στο τρέξιμο μέσα στη ζέστη.

Για να διατηρηθεί στον χώρο σου η θερμοκρασία που επιθυμείς, χρειάζεται να θωρακίσεις καλά τα παράθυρα και τις πόρτες, έτσι ώστε να μην εισέλθει ζέστη στη δροσερή σου ατμόσφαιρα. Μια έξτρα συμβουλή είναι να αερίζεις τον χώρο σου μόνο όταν έχεις κλειστό το κλιματιστικό σου. Το καλοκαίρι, ο αερισμός πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή τις νυχτερινές ώρες. Έτσι θα καταφέρεις τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

Το ήξερες πως αν ο θερμοστάτης του κλιματιστικού σου είναι εκτεθειμένος στον ήλιο και σε υψηλές θερμότητες, τότε χρειάζεται να καταναλώσει πολύ μεγαλύτερη ισχύ ώστε να δουλέψει; Φρόντισε να προφυλάξεις την εξωτερική μονάδα κλιματισμού ώστε να μην την χτυπάει ο ήλιος, καθώς διαφορετικά μειώνεται η απόδοση του συστήματος κι αυξάνονται τα έξοδα στον καλοκαιρινό λογαριασμό του ρεύματος.

Άλλη μια συμβουλή που προτείνει η ZeniΘ για την εξοικονόμηση ενέργειας το καλοκαίρι είναι η αποφυγή της χρήση συσκευών που παράγουν θερμότητα κατά τη λειτουργία τους, τις μεσημεριανές κυρίως ώρες. Αυτές οι συσκευές είναι ο φούρνος, η κουζίνα, το ηλεκτρικό σίδερο αλλά και άλλες πολλές. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα εσωτερικά θερμικά φορτία και οι ανάγκες τους σε ψύξη ή σε κλιματισμό. Επιπλέον, ανάβοντας τον φούρνο μικροκυμάτων εξοικονομείς πολύ περισσότερη ενέργεια από ότι αν ανάψεις τον κανονικό φούρνο, οπότε, προτίμησε να ζεσταίνεις το φαγητό σου στον μικροκυμάτων και θα καταναλώσεις λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια!

Φέτος το καλοκαίρι, η ZeniΘ έχει σκοπό να σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις ενέργεια κατά τη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού σου. Εφάρμοσε τα έξυπνα Tips και κάνε μια καλή πράξη τόσο για το πορτοφόλι σου όσο και για το περιβάλλον.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου