Smart Life

Deloitte: Πώς μια εταιρεία συμβάλλει έμπρακτα στη γυναίκεια εκπροσώπηση

Η Ανάλια Κόκκορη, Audit Partner και People & Purpose Leader της Deloitte Ελλάδoς, μιλάει για το τι σημαίνει να είσαι σήμερα εργαζόμενη γυναίκα

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Deloitte: Πώς μια εταιρεία συμβάλλει έμπρακτα στη γυναίκεια εκπροσώπηση

Στη Deloitte θέλουν να σπάσουν τα στερεότυπα των παραδοσιακών ρόλων μεταξύ των φύλων

Οι γυναίκες έχουν αποδείξει και συνεχίζουν να αποδεικνύουν πόσο πολυπράγμονες και δυναμικές μπορούν να είναι, ιδίως όταν τους δίνεται  η ευκαιρία. Ζούμε σε μια θεωρητικά σύγχρονη εποχή, με βάση την ισότητα, όμως τα ζητήματα φύλου εξακολουθούν να εμφανίζονται ακόμα στον χώρο εργασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του World Economic Forum, η οποία συμπεριλάμβανε 101 χώρες, η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι όμως η εικόνα στη χώρα μας; Η Ανάλια Κόκκορη, Audit Partner και People & Purpose Leader της Deloitte Ελλάδoς, μας μιλάει για τον ρόλο της στην εταιρεία, πώς αντιμετωπίζεται ως γυναίκα και με ποιους τρόπους μπορεί το εργασιακό περιβάλλον να ενισχύσει έμπρακτα την ισότιμη εκπροσώπηση.

Η Ανάλια Κόκκορη, Audit Partner και People & Purpose Leader της Deloitte Ελλάδoς
Η Ανάλια Κόκκορη, Audit Partner και People & Purpose Leader της Deloitte Ελλάδoς

Με τις γυναίκες να εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών παγκοσμίως, γιατί οι οργανισμοί και οι επενδυτές δεν κάνουν περισσότερα για να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη που προσφέρουν τα ποικιλόμορφα διοικητικά συμβούλια; Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος;
Βασικοί παράγοντες που ενισχύουν αυτή την υποεκπροσώπηση είναι η δυσκολία να σπάσουν τα στερεότυπα των παραδοσιακών ρόλων μεταξύ των φύλων, τα οποία οδηγούν σε ασυνείδητες προκαταλήψεις στις διαδικασίες ανέλιξης και προαγωγής. Ακόμα, αυτή την κατάσταση ενισχύουν και συστημικά εμπόδια εντός των οργανισμών, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε ευκαιρίες καθοδήγησης και ενδυνάμωσης για τις γυναίκες. Προσπαθώντας να αλλάξουμε αυτή την εικόνα, έχουμε δημιουργήσει μία σειρά πρωτοβουλιών που ονομάζουμε «Em Powerful Women by Deloitte», με στόχο τη γυναικεία ενδυνάμωση. Μέσω της δημιουργίας ενός ανοικτού και υποστηρικτικού εργασιακού περιβάλλοντος που προωθεί τις ίσες ευκαιρίες και ενθαρρύνει την επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη των γυναικών, στοχεύουμε στο να προάγουμε την ποικιλομορφία εντός και εκτός του διοικητικού μας συμβουλίου.

Ποια είναι η εικόνα σήμερα στα ΔΣ σε σχέση με παλιότερα;
Η εικόνα στα Διοικητικά Συμβούλια σήμερα δείχνει μια σημαντική πρόοδο σε σχέση με αυτή του παρελθόντος, όσον αφορά την αύξηση της ποικιλομορφίας. Συγκεκριμένα, είμαστε πολύ περήφανοι που το ΔΣ της Deloitte Ελλάδος αποτελείται από γυναίκες στο 40%, ενώ στόχος μας είναι να ενισχύουμε συνεχώς τη διαδοχή θέσεων ηγεσίας από γυναίκες, προκειμένου όλο και περισσότερες να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις κορυφής. Η επίτευξη πραγματικής ισότητας των φύλων, ειδικότερα στα ΔΣ, απαιτεί συνεχή προσπάθεια, αλλαγές και προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και φραγμών. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την αύξηση των ποσοστών, ελέγχουμε τακτικά τη διαμόρφωση των προαγωγών και τη διαδοχή γυναικών, καθώς ανά δύο χρόνια λαμβάνουμε μέρος στην Παγκόσμια Αξιολόγηση Ισότητας Αμοιβών ανδρών και γυναικών της Deloitte από την οποία έχουν προκύψει έως και σήμερα αποκλειστικά θετικά αποτελέσματα. Στόχος μας είναι να αναπτύσσουμε διαρκώς συμπεριληπτικές πολιτικές και γι’ αυτό, εκτός από στοχευμένες πρωτοβουλίες που εφαρμόζουμε, φροντίζουμε να ενθαρρύνουμε και την ανοικτή συζήτηση με τις γυναίκες μας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε δημιουργήσει την εσωτερική κοινότητα «SHE.Leads», της οποίας ηγούμαστε ο CEO της εταιρείας, Δημήτρης Κουτσόπουλος, και εγώ. Η ομάδα αποτελείται από γυναίκες της Deloitte, οι οποίες βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και εκφράζουν τις απόψεις και τις ιδέες τους μέσω συζητήσεων με την ηγεσία. Παράλληλα, ενδυναμώνονται μέσα από ένα ισχυρό, υποστηρικτικό δίκτυο εντός της εταιρείας, αλλά και μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και mentoring. Εκεί, τους δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουν τον/τη μέντορά τους ανάμεσα από μια σειρά ιδιαίτερα επιτυχημένων στελεχών της Deloitte (γυναικών και αντρών). Αυτές, αλλά και διάφορες επιπλέον υποστηρικτικές δράσεις μας, έχουν ως κύριο στόχο τη διαμόρφωση μιας πιο ισορροπημένης εκπροσώπησης του γυναικείου πληθυσμού σε θέσεις ευθύνης εντός του οργανισμού.

Τι ποσοστό γυναικών απασχολείτε στην Deloitte; Σε ποιες ενέργειες προχωράει η εταιρεία για την ενδυνάμωση των γυναικών;
Αυτή τη στιγμή το ποσοστό απασχόλησης γυναικών είναι 43% και στόχος μας είναι να φτάσουμε το 50%. Προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τις γυναίκες μας ολιστικά, και μεγάλο ρόλο σ’ αυτό παίζουν οι εσωτερικές μας κοινότητες, όπως το «SHE.Leads» που συζητήσαμε νωρίτερα. Μία ακόμη σημαντική κοινότητα είναι η «Her.Net», η οποία αποτελείται από γυναίκες και άνδρες και πραγματοποιεί δράσεις που στόχο έχουν τη συμμετοχή και την εξέλιξη των γυναικών στον τομέα του STEM, και πιο συγκεκριμένα της τεχνολογίας. Καθώς προσπαθούμε να δράσουμε ενεργά για την ενδυνάμωση των γυναικών κι εκτός εταιρείας, ειδικότερα στον συγκεκριμένο τομέα, όπου δεν υπάρχει ακόμη αρκετή εκπροσώπηση, έχουμε δημιουργήσει και το πρόγραμμα «Her In Tech Accelerator» που θα «τρέξει» προσεχώς. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην εκπαίδευση γυναικών εκτός του οργανισμού, που είτε αναζητούν επαγγελματική εξέλιξη είτε εργασία στον τομέα της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, προσφέρουμε εκπαίδευση πάνω σε technical και soft skills, αλλά και mentoring. Στην ίδια λογική, πραγματοποιούμε ετήσιες ανοιχτές ημερίδες και εκδηλώσεις upskilling & reskilling – φέτος διοργανώσαμε το «Her Way Forward: Upskilling and Reskilling Event - Τech Edition», το οποίο είναι η συνέχεια του Women ESTEAM που είχαμε πραγματοποιήσει το 2022 σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εστιάζει στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, της τέχνης και των μαθηματικών. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε την ευκαιρία σε γυναίκες εντός και εκτός Deloitte να παρακολουθήσουν workshops, να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους καθώς και να δικτυωθούν με άτομα του κλάδου και με ΜΚΟ γυναικείας ενδυνάμωσης, με τις οποίες έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε. Τέλος, οργανώνουμε σε συχνή βάση εσωτερικά ενημερωτικά σεμινάρια και webinars γύρω από την ενδυνάμωση γυναικών, που στόχο έχουν να ευαισθητοποιήσουν αλλά και να εμπνεύσουν τον κόσμο μας.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την ανάδειξη των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας, τι πράττει η εταιρεία σας;
Εκτός των πρακτικών που ήδη ανέφερα και της κοινότητας «She Leads», τον τελευταίο χρόνο εφαρμόσαμε πιλοτικά το πρόγραμμα γυναικείας ενδυνάμωσης «Shatter the Glass Ceiling!», απευθυνόμενο σε γυναίκες του οργανισμού μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των συμμετεχουσών και περιλαμβάνει καθοδήγηση, κατάρτιση δεξιοτήτων, ευκαιρίες δικτύωσης, καθώς και feedback sessions. Συγκεκριμένα, αποτελείται από εκπαιδευτικά workshops, παρακολούθηση ομιλιών από γυναίκες role-models, οι οποίες έχουν χαράξει την εργασιακή τους πορεία εντός, αλλά και εκτός του οργανισμού, με στόχο να παρέχουν έμπνευση στις συμμετέχουσες, group-coaching και peer-to-peer mentoring. Σκοπός είναι μέσω αυτού να ανοίξουμε τον δρόμο, να σπάσουμε τη «γυάλινη οροφή» και να συμβάλουμε στην επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη και ανέλιξη των γυναικών μας. Όραμά μας είναι να συμμετάσχουν περισσότερες γυναίκες εντός του οργανισμού, προκειμένου να συνδράμουμε ακόμα περισσότερο στην αύξηση των γυναικών μας σε ρόλους ηγεσίας.

Οι δράσεις σας απευθύνονται και σε γυναίκες εκτός του οργανισμού. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς; Μπορεί να συμμετέχει στις δράσεις σας ακόμη και κάποιος άνδρας που ευαισθητοποιείται σε θέματα φυλετικής ισότητας;
Πολλές από τις πρωτοβουλίες του οργανισμού μας στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών εκτός της Deloitte, ενώ ταυτόχρονα είναι ανοιχτές σε όλα τα άτομα που επιθυμούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ισότητας των φύλων. Κύριος στόχος μας είναι η υποστήριξη των γυναικών του οργανισμού, όμως είναι για εμάς εξίσου σημαντικός και ο αντίκτυπος που έχουμε στην κοινωνία και τις τοπικές κοινότητες τόσο στο θέμα της γυναικείας ενδυνάμωσης όσο και σε άλλα σημαντικά κοινωνικά θέματα. Επίσης, εννοείται ότι καλωσορίζουμε τη συμμετοχή ανδρών, άλλωστε μόνο όλοι μαζί, ανεξαρτήτως φύλου, μπορούμε να επιτύχουμε ουσιαστική συμπερίληψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός πως οι γυναίκες της κοινότητας «She.Leads» μπορούν να επιλέξουν ως μέντορα είτε άνδρα είτε γυναίκα, ενώ και στην κοινότητα «Her.Net» έχουμε και ενεργά μέλη άνδρες. Τέλος, συνεργαζόμαστε σε ετήσια βάση και με αφορμές, όπως είναι η Ημέρα της Γυναίκας, με πολλούς οργανισμούς που επιτελούν σημαντικό έργο, και μέσω κοινών δράσεων φέρνουμε σε επαφή όλο μας το προσωπικό μαζί τους, προκειμένου να ανοίξουμε συζητήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κατάρριψη στερεοτύπων και ασυνείδητων προκαταλήψεων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ