Smart Life

H αυθεντική καλοκαιρινή ιαπωνική γιορτή «Natsu Matsuri» στην «καρδιά» της Αθήνας, στο ιαπωνικό πάρκο της πόλης

Ξεχωριστή στιγμή στη γεμάτη ήχους, χρώματα και μυρωδιές Άπω Ανατολής βραδιά

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιαπωνικό πάρκο: Το «Natsu Matsuri», γιορτάστηκε με τη στήριξη της JTI για 3η χρονιά σε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας

♦♦Advertorial♦♦♦

Λίγες ημέρες μετά το ελληνικό θερινό ηλιοστάσιο, στις 27 Ιουνίου, το πρώτο ιαπωνικό πάρκο της Αθήνας, και το μοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα, υποδέχθηκε εκατοντάδες επισκέπτες που το κατέκλεισαν για να απολαύσουν  το διάσημο καλοκαιρινό φεστιβάλ της Ιαπωνίας «Natsu Matsuri». Η χαρακτηριστική ιαπωνική διακόσμηση, οι λεπτοί και εξευγενισμένοι ήχοι ιαπωνικής μουσικής, τα παραδοσιακά εδέσματα και μια ολοζώντανη παράσταση παραδοσιακού ιαπωνικού χορού πρωταγωνίστησαν σε μια πραγματική γιορτή.

Το «Natsu Matsuri», γιορτάστηκε με τη στήριξη της JTI για 3η χρονιά σε συνεργασία με το Δήμο της Αθήνας και την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.

Ξεχωριστή στιγμή στη γεμάτη ήχους, χρώματα και μυρωδιές Άπω Ανατολής βραδιά, η διαδραστική παράσταση της Chihoco Yanagi, αφοσιωμένης πρέσβειρας και χαρισματικής performer του Shin Buyo, της πρωτοποριακής και σύγχρονης χορευτικής εκδοχής του παραδοσιακού χορού Nihon Buyo. Η Chihoco Yanagi κάλεσε με τον δικό της μοναδικό τρόπο το κοινό να συμμετάσχει στην παράσταση, για να το μυήσει στις επιδέξιες χορευτικές κινήσεις, γεγονός που ενθουσίασε τους επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Natsu Matsuri: Καλοκαιρινή ιαπωνική γιορτή στο ιαπωνικό πάρκο της Αθήνας

Το πρώτο αυτό θεματικό πάρκο της Αθήνας δημιουργήθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια με την υποστήριξη της JTI και την επιστημονική φροντίδα της εταιρείας αρχιτεκτονικής τοπίου, «Ecoscapes» που μεταμόρφωσε το άλλοτε πάρκο Νηρηίδων στο Παγκράτι σε σημείο συνάντησης της ιαπωνικής κουλτούρας με τη μεσογειακή φύση. Το πάρκο προσελκύει καθημερινά τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και πολλούς περαστικούς και τουρίστες, καθώς βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο πόλης, σε κοντινή απόσταση από την Εθνική Πινακοθήκη αλλά και άλλους εμβληματικούς χώρους πολιτισμού, όπως το Βυζαντινό Μουσείο και το Ωδείο Αθηνών.

Οι επισκέπτες στη βόλτα τους στο πάρκο συναντούν τις ανθισμένες κερασιές, ιαπωνικά σφενδάμια, τα εξωτικά μπαμπού αλλά και διακοσμητικά στοιχεία της ιαπωνικής κουλτούρας, όπως το επιβλητικό Torri Gate και το κατασκευασμένο από γρανίτη, καθιστικό. Κατά την αναμόρφωση του πάρκου, διατηρήθηκαν τα υγιή φυτά και δέντρα που υπήρχαν ήδη στο χώρο και ενισχύθηκαν με νέα, με στόχο την εναρμόνιση των ιαπωνικών στοιχείων με τα ιθαγενή, όπως η αγγελική, η δάφνη και οι μυρτιές.

Ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση του ιαπωνικού πάρκου υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου» του Δήμου Αθηναίων. Η JTI Hellas, μια εταιρεία με ιαπωνικές ρίζες, ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την υποστήριξη της δημιουργίας του και με συνέπεια καλύπτει όλα τα έξοδά συντήρησής του.

Natsu Matsuri: Καλοκαιρινή ιαπωνική γιορτή στο ιαπωνικό πάρκο της Αθήνας

Το ιαπωνικό πάρκο εκτείνεται σε μια έκταση 3,5 στρεμμάτων σε ένα ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένο σημείο της Αθήνας. Είναι τμήμα του ευρύτερου δικτύου χώρων πρασίνου (Green Network) του κέντρου της Αθήνας, προσδίδοντας σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη με σημαντική συμβολή στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας (Resilience) από τις πιέσεις της κλιματικής κρίσης.

Για την κατασκευή του απομακρύνθηκαν 180 κυβικά μέτρα μπετόν από κράσπεδα και μπάζα ενώ μεταφέρθηκαν 350 κυβικά γόνιμου εδάφους και δημιουργήθηκαν μικροί λόφοι για να αυξηθεί η ωφέλιμη επιφάνεια. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του χώρου βασίστηκε στο «Biophilic Design», που ικανοποιεί την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να έρθει σε επαφή με τη Φύση μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή γιορτή του «Natsu Matsuri» είχε ξεχωριστή σημασία καθώς υλοποιήθηκε στο πλαίσιο εορτασμού των 125 χρόνων ελληνο-ιαπωνικών διπλωματικών σχέσεων. Αυτή η συγκυρία ήταν και η αφορμή το 2024 να ανακηρυχθεί έτος πολιτισμού – τουρισμού για τις δύο χώρες, από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ιαπωνίας, κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο του 2023, με τη JTI Hellas να συμμετέχει ενεργά στις επετειακές εκδηλώσεις.

Natsu Matsuri: Καλοκαιρινή ιαπωνική γιορτή στο ιαπωνικό πάρκο της Αθήνας

H διαμόρφωση και συντήρηση του πρώτου δημόσιου ιαπωνικού πάρκου της Αθήνας που πέρα από τη μικρή όαση πρασίνου αποτελεί και έναν αστικό χώρο ανταλλαγής πολιτιστικών αξιών προσφέροντας την ευκαιρία, σε κατοίκους και επισκέπτες, να βιώσουν μια γνήσια ιαπωνική εμπειρία λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.