Smart Life

Ρουστίκ διακόσμηση: Ιδέες και έπιπλα που θα χρειαστείς

Η αγαπημένη τάση των τελευταίων χρόνων στο interior design

Ηλιάνα Κωνσταντακάτου.
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρουστίκ διακόσμηση: Ιδέες και έπιπλα που θα χρειαστείς
Ρουστίκ διακόσμηση: Ιδέες και έπιπλα που θα χρειαστείς

Το ρουστίκ στυλ εμπνέεται από την αγροικία, το σπίτι στην άκρη του χωριού, τα χειμερινά σαλέ και την άγρια ομορφιά της φύσης

♦♦Advertorial♦♦♦

Αν ζεις σε μεγάλη πόλη, τότε είναι πιθανό μερικές φορές να αισθάνεσαι ότι κυριαρχεί μια μονοτονία και μια αποξένωση από τη φύση γύρω σου. Αν αυτό σε ενοχλεί και επιθυμείς να το ξεπερνάς όταν βρίσκεσαι στον προσωπικό σου χώρο, τότε ίσως να σε ενδιέφερε να υιοθετήσεις τη ρουστίκ διακόσμηση σπιτιού.

Το ρουστίκ στυλ εμπνέεται από την αγροικία, το σπίτι στην άκρη του χωριού, τα χειμερινά σαλέ και την άγρια ομορφιά της φύσης. Είναι αγαπημένη τάση των τελευταίων χρόνων και περιγράφει έναν σχεδιασμό που είναι φυσικός, τραχύς, οικείος και άνετος.

Το συγκεκριμένο είδος διακόσμησης αγαπά τα φυσικά υλικά όπως το ξύλο και η πέτρα, τα φυτά και τα ακατέργαστα υφάσματα, ενώ η χρωματική παλέτα, που το πλαισιώνει θα πρέπει να κινείται σε ουδέτερους τόνους. Δεν είναι δύσκολο να υιοθετήσεις την συγκεκριμένη τάση και στο δικό σου σπίτι, αρκεί να επενδύσεις στα κατάλληλα έπιπλα και διακοσμητικά και να προσέξεις κάποια βασικά σημεία.

Ξύλο

Ρουστίκ διακόσμηση: Ξύλο
Ρουστίκ διακόσμηση: Ξύλο

Το ακατέργαστο ξύλο είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Όσο πιο ανεπιτήδευτο, τόσο το καλύτερο, γιατί τα ψεγάδια αναδεικνύουν τη φυσικότητα του υλικού και αποδεικνύουν ότι κάθε κομμάτι είναι μοναδικό. Από το ξύλινο πάτωμα μέχρι μια βαριά τραπεζαρία ή βιβλιοθήκη μοναστηριακού τύπου, το ξύλο είναι η αρχή για ένα αυθεντικό ρουστίκ αποτέλεσμα. Μία έντονη πινελιά, που θα αλλάξει δραστικά την όψη του χώρου σου, είναι η επένδυση ενός τοίχου με ξύλο ή και με κάποιο άλλο υλικό όπως είναι η πέτρα ή το τούβλο.

Προσοχή στην επιλογή του τοίχου, αρκετοί προτιμούν την επιφάνεια που βρίσκεται πίσω από την τηλεόραση και το τζάκι στο σαλόνι για ακόμα πιο ζεστή ατμόσφαιρα. Μια άλλη πανέμορφη προσθήκη, που δεν χρειάζεται πολλά χρήματα, είναι να χρησιμοποιήσεις παλέτες. Διάλεξε το αγαπημένο σου χρώμα και δημιούργησε τα δικά σου αυτοσχέδια ράφια ή ακόμα και ένα τραπεζάκι για το καθιστικό σου.

Σωστή τοποθέτηση επίπλων

Ρουστίκ διακόσμηση: Σωστή τοποθέτηση επίπλων
Ρουστίκ διακόσμηση: Σωστή τοποθέτηση επίπλων

Σε αντίθεση με το μινιμαλιστικό στυλ διακόσμησης, η ρουστίκ διακόσμηση σπιτιού επιτρέπει να υπάρχουν πολλά έπιπλα και αντικείμενα στο χώρο. Αν τρέφεις μια ιδιαίτερη συμπάθεια για τα ξύλινα έπιπλα, ή για τα έπιπλα με επένδυση από δέρμα, τότε μάλλον έχεις βρει το στυλ σου. Αυτή είναι η ευκαιρία σου να βάλεις στην κρεβατοκάμαρα ένα μεγάλο ξύλινο κρεβάτι που πλαισιώνεται από δύο κομοδίνα. Επίσης, έχεις τη δυνατότητα να βάλεις υποπόδια μπροστά στις πολυθρόνες σου, για να ξεκουράζεις τα πόδια σου μετά από μια κουραστική μέρα. Το ρουστίκ στυλ είναι σύμμαχος σου, αν πιστεύεις ότι ο χώρος πρέπει να έχει πολλά αντικείμενα για να είναι ολοκληρωμένος.

Πώς θα τοποθετήσεις τα έπιπλα στις σωστές θέσεις; Η γενική ιδέα είναι πως πρέπει να αποπνέουν φιλική διάθεση, άρα δεν πρέπει τίποτα να μοιάζει αποκομμένο από τα υπόλοιπα. Μπορείς να τοποθετήσεις τις πολυθρόνες σου σε ένα ημικύκλιο γύρω από το τζάκι, έτσι ώστε να μαζεύεστε με τους αγαπημένους σου το χειμώνα και να χαλαρώνετε συζητώντας. Δεν έχεις τζάκι στο σπίτι σου; Δεν πειράζει. Τοποθέτησε τις πολυθρόνες με τέτοιο τρόπο, ώστε να πλαισιώνουν ένα τραπεζάκι καθιστικού. Επίσης, δώσε μεγάλο βάρος στην τραπεζαρία σου. Φρόντισε οι καρέκλες να μην έχουν πολύ μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, γιατί έτσι χάνεται η οικειότητα που θέλεις να έχουν όσοι κάθεστε γύρω από το τραπέζι.

Υφάσματα

Ρουστίκ διακόσμηση: Υφάσματα
Ρουστίκ διακόσμηση: Υφάσματα

Όπως και στα υπόλοιπα στοιχεία, έτσι και στα υφάσματα, η ρουστίκ διακόσμηση προάγει τη φυσικότητα των υλικών. Αποφεύγονται έντονα prints και επεξεργασμένα υφάσματα στα έπιπλα και τις κουρτίνες. Αγαπημένα χρώματα όσων λατρεύουν αυτό το στυλ είναι πρωτίστως το λευκό, το μπεζ, το χρώμα της άμμου καθώς επίσης και ό,τι άλλο σχετίζεται με τη φύση. Όσον αφορά την ύφανση και πάλι κερδίζουν ακατέργαστα υλικά όπως το μαλλί, η λινάτσα αλλά και ο καμβάς. Μπορείς για παράδειγμα να χρησιμοποιήσεις αντί για τα κλασικά ριχτάρια στον καναπέ, χειροποίητα υφαντά με καθαρά, γεωμετρικά μοτίβα.

Ποικιλία διακοσμητικών στοιχείων

Ρουστίκ διακόσμηση: Ποικιλία διακοσμητικών στοιχείων
Ρουστίκ διακόσμηση: Ποικιλία διακοσμητικών στοιχείων

Η ρουστίκ διακόσμηση σπιτιού επιτρέπει την ύπαρξη μεγάλου αριθμού αντικειμένων στο χώρο. Τι διακοσμητικά στοιχεία μπορείς να εμπιστευθείς; Σίγουρα μπορείς να έχεις ένα ταιριαστό αποτέλεσμα, αν τοποθετήσεις απεικονίσεις της φύσης στους τοίχους σου. Μεγάλοι και μικροί πίνακες σε γήινα χρώματα, αλλά και κάδρα με φωτογραφίες των αγαπημένων σου προσώπων, μπορούν να κοσμήσουν το χώρο. Απόφυγε τα γυαλιστερά αντικείμενα, αλλά και αυτά που δηλώνουν ξεκάθαρα πως είναι βιομηχανικά δημιουργήματα. Αν επιθυμείς να βάλεις φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σου, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Πολλά φυτά και λουλούδια εσωτερικού χώρου φέρνουν ηρεμία και ισορροπία στο σπίτι, σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να νιώσεις άνετα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ