Smart Life

Bόλτες με το αυτοκίνητο - Μικρές αλλαγές για ασφαλείς διαδρομές

Οι δράσεις της Ολυμπίας Οδού για βελτίωση της οδικής ασφάλειας και η παγκόσμια εκστρατεία της IBTTA

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ολυμπία Οδός: Συμμετοχή στην Εκστρατεία Οδικής Ασφάλειας της IBTTA
© Freepik / jcomp

Οδική ασφάλεια: Η Ολυμπία Οδός συμμετέχει στην Παγκόσμια Εκστρατεία της IBTTA για μηδενικά ατυχήματα

Καλοκαίρι, βόλτες με το αμάξι, μουσική και καλή παρέα για συνοδηγό. Διαλέγουμε προορισμό, γεμίζουμε το πορτμπαγκάζ με τα απαραίτητα -από πολύχρωμα φουσκωτά για την παραλία μέχρι φαγητό- και φύγαμε. Ανοίγουμε παράθυρα, διότι είμαστε eco friendly και προσπαθούμε να αποφεύγουμε το κλιματιστικό, βολτάροντας στην πόλη. Είμαστε σίγουρα έτοιμοι; Όσο ανέμελες και αν φαίνονται οι καλοκαιρινές εξορμήσεις, πρέπει πάντοτε να προσέχουμε κατά τη διάρκεια της οδήγησης, για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε όλοι τις διακοπές μας. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. 

Απλά tips, για safe trips

Για κάποιους είναι αυτονόητο, για άλλους όχι τόσο σημαντικό, όμως το να φοράμε ζώνη θα έπρεπε να είναι το πρώτο πράγμα που κάνει κάθε οδηγός και συνεπιβάτης. Ακόμα και όταν πρόκειται για μικρές διαδρομές, τότε που συνήθως σκεφτόμαστε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, η χρήση ζώνης είναι απαραίτητη. Άλλωστε, πρόκειται για μια απλή κίνηση του ενός χεριού. Ιδίως για όσους έχετε παιδιά εντός του οχήματος, τα ειδικά καθίσματα είναι η προσθήκη που δεν γίνεται να λείπει, μια και αποτελούν τον πιο σωστό και ασφαλή τρόπο για τα ταξίδια των μικρών φίλων. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι, όμως ακόμα και αν βιαζόμαστε να φτάσουμε στον προορισμό μας,  τηρούμε πάντοτε τα όρια ταχύτητας και αποστάσεων. Το να κοιτάμε το κινητό ή να μιλάμε ασταμάτητα, δεν θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από την κίνηση, αντιθέτως, είναι πιθανότερο να μας αποσυντονίσει. Ας μην ξεχνάμε, πως στον δρόμο δεν είμαστε μόνο εμείς, η αρμονική συνύπαρξη με τους υπόλοιπους οδηγούς έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς συμβάλλει στην αποφυγή ατυχημάτων.

Ολυμπία Οδός: Συμμετοχή στην Εκστρατεία Οδικής Ασφάλειας
© Unsplash / kaluci

Κόκκινο σταματάμε, πράσινο περνάμε -αφού ελέγξουμε τον δρόμο- και συνεχίζουμε ανενόχλητοι τη βόλτα μας. Μήπως όμως ακούγεται κάποιος περίεργος θόρυβος, παρατηρείτε κάποια ασυνήθιστη συμπεριφορά του οχήματος; Ο τακτικός έλεγχος του αυτοκινήτου μπορεί να αλλάξει  σημαντικά την ποιότητα οδήγησης, μια και συχνά αναδεικνύει προβλήματα που δεν ήταν εξαρχής εμφανή. Για αυτό και στις αρχές κάθε καλοκαιριού, η Ολυμπία Οδός πραγματοποιεί Pit Stop Οδικής Ασφάλειας, υπενθυμίζοντας πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του οχήματός μας. Έτσι και φέτος, στις 14 Ιουνίου, η δράση αυτή έγινε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας, Πάνος Μυλωνάς, στο ΣΕΑ Μεγάρων, δίνοντας την ευκαιρία στους οδηγούς να κάνουν δωρεάν τεχνικό έλεγχο, να έρθουν σε επαφή με προσομοιωτή πρόσκρουσης, και να μάθουν πώς χρησιμοποιούνται σωστά τα παιδικά καθίσματα. Άλλωστε, πρωταρχικός στόχος της Ολυμπίας Οδού είναι τα μηδενικά ατυχήματα, για αυτό και εστιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των οδηγών.

Ολυμπία Οδός: Συμμετοχή στην Εκστρατεία Οδικής Ασφάλειας

Κάποιοι είναι στο τιμόνι χρόνια, άλλοι τώρα προσπαθούν να το γνωρίσουν καλύτερα και υπάρχουν οι έφηβοι που δεν έχουν ακόμα κάποια εμπειρία με την οδήγηση. Σε κάθε περίπτωση, το αυτοκίνητο δεν είναι απλά ένα μέσο που διευκολύνει την καθημερινότητά μας, αλλά και ένα όχημα το οποίο με λάθος χρήση μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τον Ι.Ο.ΑΣ., η Ολυμπία Οδός ξεκίνησε το 2019 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καν΄το Σωστά», κατά τη διάρκεια του οποίου 15.000 μαθητές από σχολεία της Κορινθίας, της Αχαΐας και της Ηλείας έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα οδικής ασφάλειας. Το έργο αυτό αποσκοπεί στην κατανόηση λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου, τονίζοντας πως είτε είμαστε πεζοί είτε οδηγοί, φέρουμε και οι δύο ευθύνη.  

Ολυμπία Οδός: Συμμετοχή στην Εκστρατεία Οδικής Ασφάλειας

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Ιανουάριο του 2024. Η HELLASTRON αναλαμβάνει δράση, ξεκινώντας αυτό το καλοκαίρι εκστρατεία οδικής ασφάλειας, με γνώμονα τη φράση «Μαζί, κάνουμε τον δρόμο πιο ασφαλή». Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει και η Ολυμπία Οδός, θέλοντας να ενισχύσει την διάδοση βέλτιστων πρακτικών οδηγικής συμπεριφοράς και ευαισθητοποίησης όλο και περισσότερων εμπλεκομένων. Και επειδή πλέον η ενημέρωσή μας γίνεται κυρίως διαδικτυακά, για οποιοδήποτε θέμα, η Ολυμπία Οδός παρέχει συμβουλές μέσω του website και των social media, λειτουργώντας ταυτόχρονα μία σύγχρονη εφαρμογή για κινητά, το Olympia Odos. Ένα app με καινοτόμες υπηρεσίες, οι οποίες διευκολύνουν τα ταξίδια στο δρόμο, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα οδικής ασφάλειας.

Όση ελευθερία και αν νιώθουμε όταν οδηγάμε, όσες ανέμελες βόλτες και αν κάνουμε, θυμίζουμε στον εαυτό μας πως ο δρόμος είναι συχνά απρόβλεπτος. Αυτό το καλοκαίρι προσπαθούμε να υιοθετήσουμε τις σωστές οδικές συνήθεις, ώστε να απολαύσουμε τις διακοπές μας δίχως ατυχήματα. Μαζί, κάνουμε τον δρόμο πιο ασφαλή!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ