Smart Life

4+1 χρήσιμες συμβουλές για την αγορά του πρώτου σου σπιτιού

Έχεις κάθε δικαίωμα να ονειρεύεσαι ένα ολόδικό σου σπίτι

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο δρόμος για το σπίτι των ονείρων σου: Φτιάξε τον κόσμο που θέλεις να ζείς

Τόσα χρόνια στο ενοίκιο, έχεις φτάσει σε ένα σημείο που ξεκινάς να σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να αποκτήσεις το πρώτο σου σπίτι. Άλλωστε κοντεύεις τα 40, έχεις πλέον μια σταθερή εργασία, έχεις κάθε δικαίωμα να ονειρεύεσαι ένα ολόδικό σου σπίτι. Προτού ξεκινήσεις όμως, διάβασε μερικές συμβουλές που ενδεχομένως να σε σώσουν από κακοτοπιές.

Μέτρα τις δυνάμεις σου
Στομάχι. Η λέξη κλειδί που πρέπει να έχεις υπόψη σου πριν αποφασίσεις το οτιδήποτε σε σχέση με την αγορά ενός σπιτιού. «Αντέχεις» να κάνεις ένα κρίσιμο βήμα για τη μελλοντική σου οικονομική κατάσταση; Ευτυχώς υπάρχει το στεγαστικό «Alpha Πρώτη Κατοικία» για νέους έως 40 ετών, που σε απαλλάσσει από πολλά βάρη.

Το δάνειο της Alpha Bank προσφέρει δανειακή χρηματοδότηση έως 300.000 ευρώ χωρίς έξοδα αίτησης, καλύπτοντας το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου χωρίς επιπλέον προϋποθέσεις, όπως η παλαιότητα και η ενεργειακή κλάση του ακινήτου, με δυνατότητα εξόφλησης έως 35 χρόνια, και περίοδο χάριτος για τα πρώτα 2 χρόνια.

Το επιτόκιο μάλιστα είναι σταθερό για 3 έτη και διαμορφώνεται στα χαμηλά επίπεδα του 2,5%, ενώ για τα επόμενα χρόνια θα έχεις ανταγωνιστικό κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο. Εκτός αυτού, σου παρέχει τη δυνατότητα προσωπικού δανείου έως 30.000 ευρώ χωρίς εξασφάλιση, με προνομιακό σταθερό επιτόκιο στο 9,9% – πολύ χαμηλότερο από το ισχύον τιμολόγιο – και εξόφληση έως 96 μήνες, σε περίπτωση που θέλεις να καλύψεις επιπρόσθετα έξοδα, όπως για παράδειγμα τα συμβαιολογραφικά.

Συμβουλές για την αγορά του πρώτου σου σπιτιού © Andrea Piacquadio/Pixels

Στην απάνω (;) γειτονίτσα
Μπορεί να ακούγεται περιττό αλλά δεν είναι καθόλου. Η γειτονιά στην οποία θα επιλέξεις να περάσεις τα επόμενα χρόνια της ζωής σου είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί αυτή θα είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα ζεις. Αποφάσισε αν θέλεις μια μικρή και ήσυχη γειτονιά που θα έχεις τη δυνατότητα να καλημερίζεις τον παραδίπλα γείτονα στη βόλτα με το σκύλο σου ή αν θέλεις μια πιο απρόσωπη γειτονιά όπου θα έχεις πλήρη ιδιωτικότητα και ανωνυμία. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης αν έχεις αυτοκίνητο ή όχι. Αν έχεις, πώς είναι η κατάσταση με το πάρκινγκ στην περιοχή; Αν δεν έχεις, πώς εξυπηρετείται η μελλοντική σου γειτονιά από τις συγκοινωνίες; Πώς είναι τα σχολεία αν αποφασίσεις κάποια στιγμή να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί;

Το μέγεθος μετράει
Πολύ σημαντικό το μέγεθος. Του μελλοντικού σου σπιτιού. Με πόσα τετραγωνικά μέτρα θα ήσουν ευχαριστημένος; Αν σκοπεύεις να περάσεις τα επόμενα χρόνια μόνος σου, μήπως ένα μικρό σπίτι θα ήταν ό,τι πρέπει για εσένα; Αν όμως έχεις σκεφτεί να κάνεις οικογένεια, τότε είναι σημαντικό να επενδύσεις σε ένα σπίτι που δεν θα σε αναγκάσει να ψάξεις για κάτι μεγαλύτερο σε μερικά χρόνια. Εκτός όμως από τους πρακτικούς λόγους, υπάρχει και το προσωπικό γούστο. Μπορεί να είσαι single και να θες να μείνεις σε διώροφη μεζονέτα 180 τετραγωνικών μέτρων και αυτό είναι ΟΚ. Όλα μέσα στη ζωή είναι, απλώς φαντάζομαι ότι ξέρεις ότι όσο μεγαλύτερο είναι το σπίτι, τόσο αυξάνονται και οι τιμές αγοράς.

Συμβουλές για την αγορά του πρώτου σου σπιτιού © Blue Bird/Pixels

Ξεψάχνισε το
Έχεις εντοπίσει το σπίτι των ονείρων σου. Μην κάνεις το λάθος να παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό σου. Επιθεώρησε το εξονυχιστικά. Δες για πιθανά μελλοντικά προβλήματα που μπορεί να βγάλει. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Μπορεί εμφανισιακά να είναι ακριβώς αυτό που θες, αλλά για παράδειγμα μπορεί να είναι τόσο ταλαιπωρημένο που θα χρειαστείς άλλα τόσα για να το «συνεφέρεις» για να μπορεί να είναι κατοικήσιμο. Αν δεν έχεις πρόβλημα με αυτό, φυσικά προχωράς, αλλά θα πρέπει να έχεις υπολογίσει χονδρικώς τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και πόσο πάνω κάτω θα σου στοιχίσουν.

Ρώτα, μην ντρέπεσαι
Δεν είμαστε όλοι ειδικοί στο real estate. Ούτε έχουμε γνώσεις επί των διαδικασιών στην αγορά ενός σπιτιού. Γι’ αυτό υπάρχουν επαγγελματίες πολλών ειδικοτήτων που μπορούν να σε βοηθήσουν. Μηχανικοί, δικηγόροι, λογιστές, τεχνικοί, αρχιτέκτονες, και ένα σωρό άλλοι. Είναι εκεί για να σου εξηγήσουν και να σου πουν τι σε συμφέρει και τι όχι, ποιες είναι οι συνέπειες της κάθε επιλογής. Μην ντραπείς να ρωτήσεις την κάθε λεπτομέρεια που δεν καταλαβαίνεις.

Συμβουλές για την αγορά του πρώτου σου σπιτιού © Ketut Subiyanto/Pixels