Smart Life

Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη: Η Πρόεδρος του PIF μιλάει στην Athens Voice

«Υποστηρίζουμε πολιτικές υγείας που εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε θεραπείες για κάθε ασθενή»

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, η Πρόεδρος του PIF
Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, η Πρόεδρος του PIF

Συνέντευξη με τη Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη για το ελληνικό σύστημα υγείας και την ένταξη καινοτόμων θεραπειών 

Κατά τη διάρκεια του Forum, βιώσαμε μία εμπνευσμένη ανταλλαγή ιδεών και προτάσεων που ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας. Το αποτύπωμα αυτής της συνάντησης ήταν η ενότητα των ενδιαφερομένων φορέων προς τον κοινό στόχο: την καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη. Η συζήτηση εστίασε στη σημασία της διαφάνειας, στη χρηματοδότηση και την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος υγείας για την αποτελεσματική υλοποίηση της φαρμακευτικής καινοτομίας προς όφελος του ασθενούς. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ανέδειξε τη διαρκή δέσμευση για τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος υγείας που θα εξυπηρετεί αποτελεσματικά τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών.

Θεωρείτε ότι εκτός της έρευνας και ανάπτυξης, που είναι δεδομένα και αφορούν στο PIF, η πολιτεία θα συμβάλλει στη δημιουργία συστήματος που να προωθεί την καινοτομία και να υποστηρίζει την προσβασιμότητα όλων σε αυτήν;
H πολιτεία μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για τη δημιουργία ενός συστήματος που προωθεί την καινοτομία και διασφαλίζει την προσβασιμότητα σε αυτήν για όλους τους πολίτες. Αυτό απαιτεί την εφαρμογή συνεκτικών πολιτικών που ενθαρρύνουν την έρευνα και ανάπτυξη στον κλάδο της υγείας, την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του συστήματος υγείας και την επιδίωξη της ευρείας πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις.

Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, απαιτείται η δημιουργία σταθερού πλαισίου πολιτικής που ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ της πολιτείας, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση επενδύσεων σε κλινικές μελέτες, την ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και εφαρμογών, καθώς και τη δημιουργία μηχανισμών που θα διευκολύνουν την ένταξη καινοτόμων θεραπειών στο σύστημα υγείας.

Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής του PIF
Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής του PIF

Επιπλέον, η πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα προάγει την καινοτομία, μέσω της ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις για όλους τους πολίτες, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ευημερίας. Εργαζόμαστε ώστε η καινοτομία να είναι υπέρ του ασθενούς.

Υπάρχουν συστήματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα σε μια φαρμακευτική πολιτική της χώρας μας, που θα  επιταχύνει την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες;
Εμπνευσμένη από την επιτυχία της Ελβετίας στον τομέα της υγείας, εκ μέρους του Pharma Innovation Forum, έχουμε ως όραμα να προωθήσουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες και στην Ελλάδα. Η Ελβετία έχει επιτύχει ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας που προσφέρει παροχές υπηρεσιών πρώτης γραμμής, υψηλής ποιότητας και πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

Thibault Massart, Vice President, Νότιας Ευρώπης της AbbVie
Thibault Massart, Vice President, Νότιας Ευρώπης της AbbVie

Αναγνωρίζω τις παραλλαγές στις φαρμακευτικές πολιτικές των ευρωπαϊκών χωρών και πιστεύω ότι μία ολιστική προσέγγιση μπορεί να ενσωματώσει τα θετικά στοιχεία της Ελλάδας με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Μέσω αυτής της προσέγγισης λοιπόν, μπορούμε να διαμορφώσουμε μία ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική που δίνει προτεραιότητα στην έγκαιρη πρόσβαση στην καινοτομία και παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Η επιχειρηματική βιωσιμότητα είναι εγγύηση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας.

Είστε αισιόδοξη ότι θα καταστεί η Ελλάδα πιο ελκυστική ως προς τη φαρμακευτική καινοτομία καιμε ένα δίκαιο, βιώσιμο, καινοτόμο και προσβάσιμο σύστημα Υγείας;
Η στρατηγική μεταστροφή προς τη νέα φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα αναδεικνύεται ως ευκαιρία για τον επαναπροσδιορισμό του υγειονομικού τοπίου. Στο PIF, υιοθετούμε μία συνεργατική προσέγγιση, βασιζόμενοι σε δεδομένα για τη δημιουργία τεκμηριωμένων πολιτικών, διασφαλίζοντας την ανάληψη επαρκούς χρηματοδότησης και δίνοντας προτεραιότητα στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Η χώρα μας έχει αποδείξει τη δυνατότητά της να ανταποκρίνεται επιτυχώς σε οικονομικές προκλήσεις, και τώρα είναι η στιγμή να επιδιώξει έναν υγιέστερο προσανατολισμό για τους πολίτες της. Αυτή η ολιστική προσέγγιση όχι μόνο θα αντιμετωπίσει τα τρέχοντα ζητήματα, αλλά θα θέσει επίσης την Ελλάδα στην πρωτοπορία της καινοτομίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της φροντίδας των ασθενών και θα της επιτρέψει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη.

Florence Papillon, Head of Corporate, Public Affairs Europe της Sanofi
Florence Papillon, Head of Corporate, Public Affairs Europe της Sanofi

Ποια η συνεισφορά του PIF στη φαρμακοβιομηχανία;
Με ακλόνητη προσήλωση στη βελτίωση της υγείας των ασθενών, διατηρούμε σταθερή δέσμευση στην επιστημονική έρευνα, επιδιώκοντας την προώθηση καινοτόμων θεραπειών, την πρόληψη ασθενειών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η στήριξή μας στο ανθρώπινο δυναμικό οδηγεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενισχύει τις δεξιότητες και την επαγγελματική ανάπτυξη των επαγγελματιών φροντίδας υγείας. Με αποφασιστικότητα και αφοσίωση, υποστηρίζουμε πολιτικές υγείας που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες για κάθε ασθενή, συμβάλλοντας στην κοινωνική ευημερία μέσω της επιστημονικής προόδου.

Το PIF είναι κομβικός παράγοντας στην προώθηση της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις μας στο ανθρώπινο δυναμικό αναβαθμίζουν τα πρότυπα της υγειονομικής περίθαλψης και το φαρμακευτικό τοπίο της χώρας. Επιπλέον, υποστηρίζουμε ενεργά πολιτικές υγείας που προωθούν την ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες για όλους, εξασφαλίζοντας τη διάχυση της ιατρικής προόδου στους πλέον επηρεαζόμενους. Η καινοτομία παράγει κοινωνικές υπεραξίες και στηρίζει οικονομικά τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ