Smart Life

Πώς ένα γήπεδο 5χ5 φέρνει τον αθλητισμό κοντά στα παιδιά της Χάλκης;

Kaizen Foundation και Σύμπλευση φέρνουν τον αθλητισμό στο ακριτικό νησί

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kaizen Foundation και Σύμπλευση
© Λευτέρης Παρτσάλης

Kaizen Foundation και Σύμπλευση δημιουργούν γήπεδο 5x5 στο ακριτικό νησί της Χάλκης

Δευτέρα πρωί, δίνουμε ραντεβού στο αεροδρόμιο. Μαζί μας βρίσκεται ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος επέστρεψε από τις ΗΠΑ, όπου είχε ταξιδέψει προκειμένου να δει νεαρούς Έλληνες αθλητές της διασποράς. Τώρα εδώ χαιρετά τον Φάνη Χριστοδούλου, που συναντάμε τυχαία, λίγο πριν αναχωρήσουμε για τη Ρόδο. «Συνάντηση τιτάνων» σκέφτομαι στιγμιαία και πως η μέρα μας επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις. Σε λιγότερο από μια ώρα φτάνουμε στον προορισμό μας. Ένα βαν μας μεταφέρει στο λιμάνι Κάμειρος Σκάλα, και εκεί μας περιμένουν μέλη της Σύμπλευσης ΑΜΚΕ, ομάδας που έχει σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των ελληνικών ακριτικών νησιών. Ο κυβερνήτης μας με το δικό του σκάφος (άλλοι έχουν φουσκωτά, ταχύπλοα και αξιόπλοα σκάφη) «καταπίνει» τα μίλια και σε μερικά λεπτά η υπόλοιπη ομάδα τους, μας καλωσορίζει στο ακριτικό νησί της Χάλκης.

Kaizen Foundation και Σύμπλευση ενώνουν τις δυνάμεις τους και φέρνουν τον αθλητισμό στο ακριτικό νησί

Kaizen Foundation και Σύμπλευση
© Λευτέρης Παρτσάλης

«Ο καιρός ευτυχώς σήμερα είναι μαζί μας», μας λέει η ομάδα που η καρδιά της χτυπάει στα νησιά εδώ και 10 χρόνια. Μόλις φτάνουμε στο μικρό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου αντικρίζουμε μια γαλήνια εικόνα με τιρκουάζ νερά. Περπατάμε στα πλακόστρωτα στενά και διασχίζουμε πολύχρωμα σπίτια με υπέροχα μπαλκόνια απ’ όπου κρέμονται ανθισμένες γλάστρες με λουλούδια που μοσχοβολούν. Διασχίζουμε νεοκλασικά αρχοντικά που απλώνονται αμφιθεατρικά, και κατευθυνόμαστε κεντρικά του νησιού, στο σχολείο. Εκεί που τώρα έχουν καταφθάσει 30 ιατροί από Αθήνα, Καβάλα και άλλα μέρη της Ελλάδας, ακόμη και από Γαλλία. Εκεί που έχουν στηθεί ειδικά ιατρεία για δωρεάν εξετάσεις σε πάνω από 20 ειδικότητες για τους κατοίκους του νησιού, αλλά και εκεί που λαμβάνουν χώρα εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους. Άνθρωποι όλων των ηλικιών συμπληρώνουν το ειδικό χαρτί με τα στοιχεία τους στη γραμματεία, τσεκάρουν ποιες ειδικότητες χρειάζονται, και περιμένουν υπομονετικά στη σειρά τους.

Kaizen Foundation και Σύμπλευση
© Λευτέρης Παρτσάλης

Η Σύμπλευση πρόκειται για μια ομάδα αμιγώς εθελοντικού χαρακτήρα που συμπληρώνει 10 χρόνια προσφοράς στα ελληνικά ακριτικά νησιά και πραγματοποιεί φέτος τον Επετειακό 10ο Διάπλου της σε οκτώ μικρά και απομονωμένα νησιά από την Πέμπτη 18 Απριλίου ως και την Κυριακή 28 Απριλίου. Διεξάγει δράσεις και βελτιώνει τις εκπαιδευτικές υποδομές των τοπικών κοινωνιών. Τρίτος της προορισμός, το νησί της Χάλκης που συμμετέχει για πρώτη φορά. «Όλα ξεκίνησαν από μια παρέα γιατρών. Πηγαίναμε στα ακριτικά νησιά, γιατί μας άρεσε το ταξίδι, η θάλασσα, η περιπέτεια, το ψαροτούφεκο. Πολλοί από τους κατοίκους όταν μάθαιναν ότι είμαστε γιατροί μας έλεγαν το πρόβλημα τους. Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα. Ξεκινήσαμε από 3-4 γκρι φουσκωτά που μπήκαν στο λιμάνι και μερικούς γιατρούς και σήμερα έχουμε περίπου 100 εθελοντές και 13 φουσκωτά. Δεν θα ξεχάσω που στο πρώτο μας ταξίδι όταν μας είδαν οι κάτοικοί νόμιζαν ότι γίνεται απόβαση από την Τουρκία και κρύφτηκαν. Από τότε εξελιχθήκαμε και σήμερα γίναμε αυτό που βλέπετε. Ο κόσμος σου δείχνει την ευγνωμοσύνη του με κάθε τρόπο. Το χαμόγελο των ανθρώπων είναι ανεκτίμητο. Μετά από μια φοβερή ταλαιπωρία που αντιμετωπίσαμε είχαν έρθει δυο ασθενείς και μας έφεραν ένα κουβά ντολμαδάκια και πεσκέσια (γελάει)» μας λέει ο Αντώνης Ψαρουδάκης, διευθυντής αγγειοχειρουργός, και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Σύμπλευσης.

Kaizen Foundation και Σύμπλευση
© Λευτέρης Παρτσάλης

Για να συνεχίσει η Ελένη Φλώρου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Σύμπλευσης: «Οι άνθρωποι που ζουν εδώ για να μπορέσουν να επισκεφτούν τόσους γιατρούς μαζικά χρειάζεται να ταξιδέψουν πολλές μέρες, πράγμα που είναι αρκετά κοστοβόρο. Γι' αυτό και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στις δράσεις μας. Ο κόσμος μάς περιμένει πώς και πώς και κάποιες ειδικότητες, όπως η οδοντιατρική, έχουν μεγάλη ζήτηση. Όπου χρειαστεί κάνουμε και επισκέψεις κατοίκων, ανάλογα με την ανάγκη. Στους ηλικιωμένους υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με τα μέσα που διαθέτουμε. Αυτά που λαμβάνουμε είναι πολλά περισσότερα από αυτά που προσφέρουμε. Το ευχαριστώ, η ευγνωμοσύνη, η ζεστασιά και η αναμονή μάς κάνει να συνεχίζουμε. Η υποδοχή του κόσμου πάντα είναι πανηγυρική. Ξεχνάμε την κούραση και ενδεχομένως ένα δύσκολο ταξίδι που μπορεί να προκύψει λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι γιατροί εδώ δεν έχουν ονόματα, δεν υπάρχει διάθεση προβολής. Μαζί μας σε αυτό το ταξίδι είναι και η εθελοντική δράση κτηνιάτρων Ελλάδος με δύο κτηνιάτρους για να φροντίσουμε παράλληλα και για τα αδέσποτα και τα οικόσιτα ζώα».

Kaizen Foundation και Σύμπλευση
© Λευτέρης Παρτσάλης
Kaizen Foundation και Σύμπλευση
© Λευτέρης Παρτσάλης

Ο Πρόεδρος του ΔΣ και χειρουργός Δημήτρης Δαρδαμάνης τονίζει πάλι πως «σκοπός είναι να μην χρειάζεται να προσφέρει η Σύμπλευση». «Όσο περνάει ο καιρός τόσο εξελισσόμαστε και εξοπλιζόμαστε με νέα εφόδια για να καλύπτουμε τις ανάγκες των κατοίκων σε ιατρικές παροχές. Συνέχεια εμπλουτίζεται η δράση μας με νέες ειδικότητες ιατρών. Παρότι βελτιώνονται κάποια πράγματα στα νησιά που επισκεπτόμαστε, διαπιστώνουμε πώς παράλληλα αυξάνονται και οι ανάγκες».

Kaizen Foundation και Σύμπλευση
© Λευτέρης Παρτσάλης

Το ρολόι τώρα δείχνει 12 και εμείς συνεχίζουμε το ταξίδι για τον τελικό προορισμό μας. Παιδιά τριγύρω φορούν τη φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας και περιμένουν να ολοκληρωθούν τα εγκαίνια του πλήρως ανακατασκευασμένου γηπέδου 5x5, του τρίτου μεγάλου έργου που αποτέλεσε δωρεά του νεοσύστατου Kaizen Foundation, για να σκοράρουν στα ολοκαίνουργια τέρματα. Η θέα από εδώ είναι μοναδική και η χαρά είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους όσο κρατούν στα χέρια τους ποδοσφαιρικές μπάλες. Μόλις λάβουν το σύνθημα ξεκινούν, φορούν τα καπέλα τους και οργώνουν το γήπεδο, το γήπεδο που θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την άθληση 61 παιδιών που κατοικούν στο νησί αλλά και των αγαπημένων τους οικογενειών.

Kaizen Foundation και Σύμπλευση
© Λευτέρης Παρτσάλης

Σταθερός συνοδοιπόρος στο ταξίδι της Σύμπλευσης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των ακριτικών νησιών είναι τα τελευταία 6 χρόνια η Kaizen Gaming. Η τελευταία σε ετήσια βάση προχωρά σε σημαντικά έργα υποδομής σε κάποιο από τα ακριτικά νησιά που περιλαμβάνει ο Διάπλους. Το Kaizen Foundation, ο διεθνής κοινωφελής οργανισμός που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Kaizen Gaming ξεκίνησε τη δράση του, μόλις το Μάρτιο του 2024 με δωρεά ύψους 3,8 εκατ. ευρώ για τη μεγαλύτερη ανακαίνιση στην ιστορία του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης (η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024). Αφού ολοκλήρωσε στη συνέχεια έργο αξίας 350.000 ευρώ στη Ρουμανία, για την ανακαίνιση της Πτέρυγας Αυξημένης Φροντίδας για παιδιά έως τριών ετών, του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Πιτέστι μέσα στο 2024, προχώρησε σε ένα έργο ύψιστης σημασίας για το αρχοντικό, μικροσκοπικό νησί της Ελλάδας που αγαπάει τον αθλητισμό. Τη δημιουργία ενός γηπέδου για όλους, όπου το κόστος της κατασκευής του ανέρχεται στις 30.000 ευρώ και υλοποιήθηκε μέσα σε δυο μόνο εβδομάδες (!) Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της αποστολής του Kaizen Foundation να αποτελέσει έναν φορέα θετικής αλλαγής για κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής, με δύο από τους βασικούς πυλώνες της δράσης του να είναι η Κοινωνία και η Εκπαίδευση. Το έργο συμβάλλει έμπρακτα στα παραπάνω μέσω του αθλητισμού, ενώ το Kaizen Foundation αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικές δράσεις ακόμα σε χώρες όπως οι: Πορτογαλία, Βουλγαρία και Μάλτα.

Kaizen Foundation και Σύμπλευση
© Λευτέρης Παρτσάλης

«Στην Kaizen Gaming είμαστε συνοδοιπόροι στο ταξίδι της Σύμπλευσης για έκτη χρονιά, αλλά είναι η πρώτη φορά που είμαστε εδώ με το Kaizen Foundation. Σήμερα το Kaizen Foundation εγκαινιάζει το γήπεδο της Χάλκης, ένα έργο που παρέχει πρόσβαση στον αθλητισμό σε όλους τους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων και των 61 παιδιών του νησιού. Πράγματα που θεωρούμε δεδομένα στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν είναι στα απομακρυσμένα ακριτικά μας νησιά. Πιστεύουμε πως το έργο αυτό θα δώσει χαρά και χαμόγελα σε όλους και θα φέρει τα παιδιά πιο κοντά σε ό,τι μας διδάσκει ο αθλητισμός, όπως η ομαδικότητα, ο σεβασμός και ο ευγενής συναγωνισμός. Ευχόμαστε σε όλους να το ευχαριστηθούν με την ψυχή τους και αναμένετε νέες συνεργασίες» αναφέρει ο Πάνος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του Kaizen Foundation.

Πάνος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του Kaizen Foundation
Πάνος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του Kaizen Foundation © Λευτέρης Παρτσάλης

Η δημιουργία του γηπέδου δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και ενήλικες να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε ένα κοινωνικό αγαθό που ενώνει τους ανθρώπους, όπως είναι ο αθλητισμός. Kaizen Foundation και Σύμπλευση συνεχίζουν να ενώνουν έμπρακτα τις δυνάμεις τους και δηλώνουν αφοσίωση στη συνέχιση της συνεργασία τους και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να φέρουν σε κάθε απομακρυσμένη περιοχή όσα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θεωρούνται αυτονόητα.

Kaizen Foundation και Σύμπλευση
© Λευτέρης Παρτσάλης

Παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής και αφήνουμε τα παιδικά χαμόγελα πίσω μας σε εκείνο το νησί, τα κρατάμε όμως στο μυαλό μας. Όλα αυτά τα ζήσαμε σ’ αυτό το σύντομο ταξίδι. Σε αυτό το σύντομο ταξίδι, όπου η οργάνωση, η προθυμία, το φιλότιμο και η αγάπη για τον συνάνθρωπο, τα νέα παιδιά και τον αθλητισμό κυριαρχούν. Σε μια κοινωνία που μεταβάλλεται όλο και πιο γρήγορα και την ίδια στιγμή σε μια κοινωνία που μένει κάπως πίσω (γιατί αποτελεί ακριτικό μέρος), η εκπαίδευση μέσω του αθλητισμού αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο. Ας το διασφαλίσουμε μαζί. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ