- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ένα πρωτότυπο «ελληνο-ιαπωνικό» origami installation στο Delphi Economic Forum IX
Εμπνευσμένο από τη συνομιλία των πολιτισμών Ελλάδας-Ιαπωνίας και με την ευγενική υποστήριξη της JTI
Ένα origami installation στο πλαίσιο της βεντάλιας δράσεων της Japan Tobacco International για το το «2024 – Έτος Πολιτισμού & Τουρισμού Ελλάδας & Ιαπωνίας»
Το origami, η διάσημη παραδοσιακή ιαπωνική τεχνική που βασίζεται στις αρχές της γεωμετρίας έκανε την εντυπωσιακή εμφάνισή του και στους Δελφούς, σε μια πρωτότυπη διαλεκτική συμβίωση με την αρχαία ελληνική τέχνη.
Ο λόγος για την εγκατάσταση εκθεμάτων origami, του Έλληνα εικαστικού Δημήτρη Δάλλα που είχαν το προνόμιο να απολαύσουν όσοι παρευρέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, κατά τη διάρκεια του φετινού Delphi Economic Forum ΙΧ. Οι φιγούρες της έκθεσης ήταν εμπνευσμένες από την ελληνική αρχαιότητα και δημιουργήθηκαν με τη γνωστή ιαπωνική τεχνική διπλώματος χαρτιού, γεφυρώνοντας την ιαπωνική παράδοση με τον ελληνικό πολιτισμό, σε έναν καινοτόμο διάλογο Δύσης & Ανατολής. Tο έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Japan Tobacco International (JTI), στο πλαίσιο του εορτασμού των 125 χρόνων των ελληνο-ιαπωνικών διπλωματικών σχέσεων, τα οποία συμπληρώνονται φέτος, και τιμώνται με την ανακήρυξη του 2024 σε Έτος Πολιτισμού – Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας.
Η όλη εικαστική εγκατάσταση διαμορφώθηκε ειδικά για τις ανάγκες της επετείου και την έκθεσή της στο Φόρουμ των Δελφών, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους εκατοντάδες συμμετέχοντες σε αυτό από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεχωριστή στιγμή, η επίσκεψη του νέου Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Koichi Ito, ο οποίος είδε από κοντά την έκθεση και συνομίλησε με τον δημιουργό της.
Τα έργα origami επισκέφθηκαν επίσης υψηλόβαθμα στελέχη της JTI, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που, συμμετείχαν στη διεθνούς εμβέλειας διοργάνωση, μεταξύ των οποίων ο Vice-President, Fiscal Affairs and Anti-illicit trade της JTI, Ramūnas Macius και η Lili Zigoslu, CEO της JTI Hellas.Η ανακήρυξη του 2024 ως Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού για τον εορτασμό των 125 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία να ενισχυθεί περαιτέρω ο πολιτιστικός διάλογος και η ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς που έχουν επηρεάσει τον κόσμο με την πλούσια κληρονομιά τους.
Η ιδέα ενός origami installation είναι εξαιρετική για να συνδέσει τα στοιχεία του πολιτισμού των δύο χωρών. Το origami, η αρχαία ιαπωνική τέχνη διπλώματος του χαρτιού, αντιπροσωπεύει την αισθητική, την υπομονή και την εσωτερική ειρήνη της ιαπωνικής κουλτούρας. Από την άλλη πλευρά, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός φέρνει στο προσκήνιο τη φιλοσοφία, την τέχνη, τη δημοκρατία και την αρχιτεκτονική. Τα μοντέλα που δημιουργήθηκαν με την τεχνική origami, παρουσιάστηκαν με τέτοιο τρόπο, σαν να ήταν ευρήματα και εκθέματα από κάποιον αρχαιολογικό χώρο. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο χώρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών που έδωσε μια άλλη διάσταση στην παρουσίαση των έργων», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δάλας.
Η εγκατάσταση περιείχε 11 φιγούρες, μεταξύ των οποίων ο Πήγασος, ο Κένταυρος, ο Μονόκερως και η Κουκουβάγια και κάθε φιγούρα συνοδευόταν από ένα επεξηγηματικό κείμενο σχετικό με τον συμβολισμό της.
Λίγα λόγια για το origami:
Το origami αποτελεί μια επινόηση των Ιαπώνων και αφορά την καλλιτεχνία του διπλώματος χαρτιού, κατά την οποία απαγορεύεται το κόψιμό του. Η τέχνη του origami εμφανίζεται στην Ιαπωνία από τον 6ο – 7ο αιώνα και αρχικά χρησιμοποιήθηκε κυρίως από μοναχούς για θρησκευτικές τελετές, με τη δημιουργία συμβολικών αντικειμένων. Ακολουθώντας το δρόμο του μεταξιού, η ιαπωνική τεχνική διαδόθηκε στην Αφρική και την Ευρώπη και βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη έως και σήμερα με εφαρμογές ακόμα και στην καθημερινή ζωή.