Smart Life

Οι δράσεις της ΔΕΗ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Συμβαδίζουν πλήρως με τον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ να αναδείξει την Ευρώπη ως την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050
Φίλιππος Κόλλιας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΔΕΗ: Πώς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και οι δράσεις που αναλαμβάνει για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 

Κλιματική αλλαγή. Ένα φαινόμενο που ακούμε χρόνια, αλλά δεν είχαμε πάρει τόσο στα σοβαρά. Έμοιαζε σαν ένα αόρατο εχθρό, που δε μπορούσαμε να προβλέψουμε και ως εκ τούτου, δε προφυλασσόμασταν για να τον αποκρούσουμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Πλέον, όμως, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι φανερές. Μόλις, αποχαιρετήσαμε τον πιο θερμό Μάρτιο που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη που ήταν μάλιστα ο 10ος σερί μήνας κατά τον οποίο καταρρίφθηκε παγκόσμιο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Σκεφτείτε μόνο ότι τη στιγμή που μιλάμε, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία είναι η υψηλότερη που καταγράφτηκε ποτέ και ξεπερνά κατά 1,58 ° Κελσίου τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, εξαιτίας των δεκαετιών έκλυσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου - οι συνέπειες του οποίου επιτείνονται από τα μέσα του 2023.

Στο άκουσμα όλων αυτών των αρνητικών νέων δεδομένων, στον αντίποδα υπάρχουν κάποιες πρωτοβουλίες, οι οποίες μας κάνουν να ελπίζουμε σε ένα πιο πράσινο πλανήτη Τέτοιες ενέργειες για ένα καλύτερο αύριο, έχει αναλάβει η ΔΕΗ, κατανοώντας ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόβλημα με επιπτώσεις οι οποίες επηρεάζουν όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής: περιβάλλον, υγεία, τροφική αλυσίδα, υποδομές, οικονομία, πολιτική. Η αντιμετώπιση της, λοιπόν, είναι ένας από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (στόχος 13 της ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030). 

Ανάμεσα στις ουσιαστικές δράσεις της ΔΕΗ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της, είναι η περιβαλλοντική πολιτική της αναφορικά με τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της, προβλέπουν την πλήρη απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2028, συμβαδίζοντας πλήρως με τον φιλόδοξο στόχο της ΕΕ να αναδείξει την Ευρώπη ως την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Άλλωστε, ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής παίζει σημαντικό ρόλο για την επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, που προβλέπει τη συγκράτηση της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας αρκετά χαμηλότερα από τους 2°C.  Επιπλέον, έχει ενσωματώσει πλήρως στην περιβαλλοντική πολιτική της παρεμβάσεις που στοχεύουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αποτελεσματικότερη διαχείριση υδάτινων πόρων, την ορθολογική διαχείριση αποβλήτων, την προσαρμογή των προδιαγραφών κτιρίων και υποδομών σε πιθανές μελλοντικές κλιματικές συνθήκες κ.ά.  Άλλωστε, εταιρείες, όπως η ΔΕΗ που πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη της χώρας μας τα τελευταία 70 χρόνια, δεν θα μπορούσε να παραμείνει αμέτοχη σε αυτήν την εθνική και παγκόσμια προσπάθεια ενός βιώσιμου πλανήτη για όλους μας.

Δράσεις της ΔΕΗ για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 

Για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 των θερμικών Σταθμών, και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υλοποιούνται δράσεις και προγράμματα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν επενδύσεις για την αντικατάσταση παλαιών Θερμικών Μονάδων Παραγωγής, με νέες σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλού βαθμού απόδοσης, καθώς και για την βελτίωση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς  των υφισταμένων Μονάδων, περαιτέρω ανάπτυξη Υδροηλεκτρικών έργων και έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, περαιτέρω ένταξη του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα, καθώς και προώθηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ορθολογική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα για την εφαρμογή αποδοτικών τεχνολογιών λιγνίτη. Σημειώνεται ότι συνολικά, η ΔΕΗ έχει επιτύχει τη μείωση του συντελεστή εκπομπών CO2 του συνολικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής κατά 29,2% περίπου σε σχέση με το έτος αναφοράς 1990 (1,3t CO2/MWh). Χωρίς αμφιβολία, οι παραπάνω ενέργειες συνεισφέρουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών CO2, βελτιώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΔΕΗ.

Ανάγκη για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Ο δεύτερος πυλώνας της διεθνούς κλιματικής πολιτικής, σύμφωνα με τη Σύμβαση πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών (UNFCCC), μετά την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (mitigation), είναι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (adaptation). Τα απαιτούμενα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις που στοχεύουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την πιο αποτελεσματική διαχείριση υδάτινων πόρων, την ορθολογική διαχείριση αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, την προσαρμογή των προδιαγραφών κτιρίων και υποδομών σε πιθανές μελλοντικές κλιματικές συνθήκες κ.λπ. και έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην περιβαλλοντική πολιτική της ΔΕΗ. 

Καθοριστικό είναι ότι η ΔΕΗ όλα τα νέα έργα της λαμβάνει υπόψη της τις αλλαγές που μπορεί να προέλθουν από την κλιματική αλλαγή (αύξηση θερμοκρασίας, ακραία καιρικά φαινόμενα, κ.λπ.) και τα ενσωματώνει στη μελέτη και το σχεδιασμό τους, ενώ για τα υφιστάμενα έργα η τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εξετάζονται για κάθε περίπτωση ξεχωριστά στο πλαίσιο της ανανέωσης/ τροποποίησης των περιβαλλοντικών αδειών τους. 

Δράσεις για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού δυναμικού

Αξίζει, συγκεκριμένα να αναφερθούμε στις κινήσεις της ΔΕΗ για εκσυγχρονισμό του παραγωγικού δυναμικού. Στα πλαίσια αυτού, η ΔΕΗ έχει προβεί σε αντικατάσταση σημαντικού δυναμικού παλαιών μονάδων της, με νέες φιλικότερες προς το περιβάλλον και σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων για τη λειτουργία τους με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

Συγκεκριμένα, ο εκσυγχρονισμός του παραγωγικού δυναμικού  της Επιχείρησης περιλαμβάνει: 

  • Ολοκλήρωση κατασκευής της Μονάδας V του ΑΗΣ Αλιβερίου, με καύσιμο φυσικό αέριο, καθαρής ισχύος 417 MW. Η Μονάδα τέθηκε σε Εμπορική Λειτουργία στις 12.08.2013.
  • Ολοκλήρωση κατασκευής της Μονάδας V, στον ΑΗΣ Μεγαλόπολη Β’, με καύσιμο φυσικό αέριο, καθαρής ισχύος 811 MW.  Η Μονάδα τέθηκε σε Εμπορική Λειτουργία στις 27.01.2016. 
  • Συνέχιση εργασιών Έργων Πολιτικού Μηχανικού, καθώς και βιομηχανοποίησης του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού της νέας ατμοηλεκτρικής Μονάδας στην Πτολεμαΐδα (Μονάδα V), μικτής ισχύος 660 MW με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση. Η λειτουργία της νέας σύγχρονης Λιγνιτικής μονάδας, θα καταστήσει δυνατή την απόσυρση μεγαλύτερου δυναμικού παλαιών μονάδων και θα διασφαλίσει την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας.
  • Εκκίνηση λειτουργίας το 2019 του νέου θερμικού σταθμού, ΘΗΣ Νότιας Ρόδου συνολικής καθαρής ηλεκτρικής ισχύος 115,439 MW, με καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου και δυνατότητα καύσης φυσικού αερίου στη θέση Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή. Ο νέος ΘΗΣ θα αντικαταστήσει παλαιότερες και λιγότερο αποδοτικές Μονάδες του ΑΗΣ Σορωνής Ρόδου.
  • Συνέχιση του έργου διασύνδεσης μέσω μεταφορικών ταινιών, του συνόλου των Ορυχείων Πτολεμαΐδας με τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της περιοχής, για τη βελτίωση της ποιότητας του καυσίμου τροφοδοσίας των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών του Αγίου Δημητρίου, τη βελτίωση της περιβαλλοντικής επίδοσης των Μονάδων παραγωγής και τη μείωση του κόστους.

Γίνεται φανερό ότι μέσα από τις καθοριστικές συμμετοχές και δράσεις, ο Όμιλος ΔΕΗ επιταχύνει τον ρυθμό ενσωμάτωσης αρχών και πρακτικών περιβαλλοντικής συνείδησης με βάση και τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης που θέτει σε εφαρμογή και υλοποιεί, με σκοπό να παραμένει μία επιχείρηση που παράγει αξία τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον του. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Ας την πολεμήσουμε με φορείς που ξέρουν να εξελίσσονται, να δημιουργούν και να αντιμετωπίζουν με επιτυχία.