- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
100 χρόνια μαζί με Μακεδονικό Χαλβά
Η Καθαρά Δευτέρα είναι πιο νόστιμη όταν τη μοιράζεσαι
Ο Μακεδονικός Χαλβάς γιορτάζει έναν αιώνα αξεπέραστης ποιότητας και ακαταμάχητης γεύσης.
Την Καθαρά Δευτέρα την περίμενα όσο τίποτα άλλο γιατί, στο εξάχρονο μυαλό μου, ήταν μέρα αφιερωμένη στα παιδιά. Η «περιπέτεια» ξεκινούσε νωρίς. Μπαίναμε όλοι στο αυτοκίνητο και η εκδρομή άρχιζε. Γελούσαμε μετρώντας τους χαρταετούς που ήδη υψώνονταν στον ουρανό. «Ο δικός μας θα πάει πιο ψηλά, πιο ψηλά απ’ όλους τους άλλους». Τι χαρά όταν τα καταφέρναμε! Κι ύστερα, στην επιστροφή, όλο το αυτοκίνητο να μοσχοβολάει φρεσκοψημένη λαγάνα. Στο σπίτι της γιαγιάς, καθόμασταν όλη η οικογένεια γύρω από το ίδιο τραπέζι. Το μόνο τραπέζι του χρόνου όπου το γλυκό όχι απλά επιτρεπόταν, αλλά ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Πάντα άρχιζα το γεύμα κόβοντας μια φέτα λαγάνα και ξαπλώνοντας πάνω της μια γενναιόδωρη φέτα Μακεδονικού Xαλβά (με κακάο!). Και η μαμά μου αντί να θυμώνει που τρώω γλυκό, να με κοιτάει χαμογελαστή…
Πόσες γενιές μεγάλωσαν με αναμνήσεις σαν κι αυτή; Τόσες όσες χωρούν σε μια γλυκιά ιστορία που μετρά πια έναν αιώνα ζωής! Αλλά πώς αρχίζει αυτή η ιστορία;
Η ιστορία του Μακεδονικού Χαλβά
Είναι 1924 και η οικογένεια Χαΐτογλου, μετά τον διωγμό της από τη Μικρά Ασία, αποφασίζει να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Στην πλατεία Άθωνος στήνει ένα μικρό εργαστήρι παραγωγής και αρχίζει να φτιάχνει αυτό που ξέρει καλύτερα: μοναδικό χαλβά, με συνταγή που κανείς δεν την ξεπερνάει. Η επιτυχία είναι άμεση και μεγάλη. Σύντομα σχηματίζονται ουρές έξω από το μικρό εργαστήριο, ενώ μετά το τέλος του πολέμου η εταιρεία επεκτείνεται και στην Αττική. Οι έμποροι, στην αγορά του Ρέντη, περίμεναν κάθε πρωί το φορτηγό με τον χαλβά από τη Μακεδονία, εκείνον που όλοι ήθελαν να δοκιμάσουν. Από αυτό το «φορτηγό που φέρνει τον χαλβά από τη Μακεδονία!», δόθηκε και το όνομα: Μακεδονικός Χαλβάς!
Από τότε μέχρι σήμερα η εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία, φτάνοντας μάλιστα να έχει παρουσία σε πάνω από 50 χώρες και κάνοντας γνωστά τα γνήσια ελληνικά προϊόντα της σε όλο τον κόσμο. Στην ουσία όμως, τίποτα δεν έχει αλλάξει: ο Μακεδονικός Χαλβάς εξακολουθεί να φτιάχνεται με την ίδια εκείνη συνταγή που έφερε η οικογένεια Χαΐτογλου από τη Μικρά Ασία, να ζυμώνεται στο χέρι όπως γινόταν στο μικρό εργαστήρι της πλατείας Άθωνος, να παράγεται με πρώτη ύλη το πιο διαλεχτό σουσάμι που αλέθεται σε παραδοσιακή μυλόπετρα (κι αυτή φερμένη από τη Μικρά Ασία) και δίνει το καλύτερο Μακεδονικό Ταχίνι, με το ίδιο μεράκι και την ελπίδα να κάνει κάθε Καθαρά Δευτέρα μας λίγο πιο γλυκιά.
Νέα εμφάνιση, ίδια γεύση
Φέτος ο Μακεδονικός Χαλβάς συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής. Εκατό χρόνια που γλυκαίνει γενιές και γενιές Ελλήνων, εκατό Καθαρές Δευτέρες που αγαπήσαμε σαν μικρά παιδιά. Με αφορμή αυτή τη σπουδαία επέτειο, ο Μακεδονικός Χαλβάς παρουσιάζει τις νέες του συσκευασίες και το καινούργιο του λογότυπο. Από ό,τι φαίνεται αυτή η Καθαρά Δευτέρα θα έχει ανανεωμένη εμφάνιση, μα την ίδια νοστιμιά…
Για να μάθετε περισσότερα για την ιστορία του Μακεδονικού Χαλβά, αλλά και για να κερδίσετε απολαυστικά δώρα επισκεφθείτε το site www.100xroniamazi.gr
Facebook: macedonianhalva, Instagram: makedonikoshalvas