Smart Life

YOU. MADE BY YOU: Πώς είναι να πραγματοποιείς τα όνειρα σου μέσα από ένα online βιωματικό πρόγραμμα;

Ένα πρωτότυπο πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης για τους νέους από το WHAT’S UP της COSMOTE

Μαριάννα Μανωλοπούλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

YOU. MADE BY YOU: Το WHAT’S UP της COSMOTE δημιουργεί ένα πρωτότυπο βιωματικό πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης 

Tα φώτα του στούντιο -που είναι «βαμμένο» κίτρινο και μαύρο- ανάβουν. Τα «παράθυρα» είναι ανοιχτά και χίλια πρόσωπα μεταξύ 18 και 29 ετών ξεπροβάλλουν μέσα από δυο μεγάλες οθόνες μπροστά μας. Άλλα χαρούμενα και νυσταγμένα, φαίνεται πώς μόλις έχουν ξυπνήσει και πίνουν μια γουλιά απ’ τον καφέ τους. Μερικά βρίσκονται στο σπίτι παρέα με φίλους, αδέρφια, κατοικίδια, στο λεωφορείο, σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα και κάποια στο εξωτερικό σε πόλεις της Ιταλίας και της Σουηδίας. Αυτό όμως, δεν έχει καμία σημασία. Η σύνδεση είναι παντού και οι ιστορίες έμπνευσης πολλές. Το διήμερο online βιωματικό σεμινάριο του “YOU. MADE BY YOU” ξεκινά.

Οι συμμετέχοντες είναι νέοι, έτοιμοι να ξεκινήσουν το δικό τους δημιουργικό ταξίδι προσωπικής ενδυνάμωσης σε όποια φάση της ζωής τους κι αν βρίσκονται. Ανάμεσά τους και άτομα όπως η Mαρία Χ. μια νεαρή μαμά αγκαλιά με το μωρό της, η οποία παρατηρεί, συμμετέχει και πλημμυρίζει την οθόνη με αγάπη, όνειρα και αγωνίες, αλλά και εκείνοι που «δεν είχαν τι να κάνουν στις 20-21 Οκτωβρίου», ή βρήκαν «ενδιαφέρον το πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης YOU. MADE BY YOU», καθώς και αυτοί που «είχαν περιέργεια να μάθουν ποιοι είναι» και «να γνωρίσουν τους γύρω τους». Το WHAT’S UP της COSMOTE, έχοντας εντοπίσει την ανάγκη των νέων ανθρώπων να βρουν τη δύναμη μέσα τους και να εξελιχθούν, στέκεται δίπλα τους έμπρακτα, δίνοντας τους τα εφόδια μέσα από ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, να αλλάξουν, να γυρίσουν τον κόσμο στα μέτρα τους και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους.

Όσα είδαμε στο YOU. MADE BY YOU την πρώτη μέρα

Βρίσκομαι στο κοινό ανάμεσα σε νέα παιδιά, φοιτητές και μη, και πριν καν το καταλάβω οι δράσεις ξεκινούν. Το γρήγορο virtual hi five του Βασίλη Βασιλειάδη, ψυχοδραματιστή και συντονιστή του διημέρου με τους συμμετέχοντες, δίνει το έναυσμα για την έναρξη του πρώτου μέρους του προγράμματος, συνολικής διάρκειας 12 ωρών.

Για αρχή παρακολουθούμε τη συζήτηση του ραπερ Bloody Hawk με τον συντονιστή. Ο δημοφιλής χιπ χοπ καλλιτέχνης δημιούργησε αποκλειστικά για το πρόγραμμα του WHAT’S UP, “YOU. MADE BY YOU”, το τραγούδι-κάλεσμα «Τον Κόσμο Γυρίζω» που με τους στίχους του, μεταφέρει εκείνη την εσωτερική πάλη που πολλές φορές μας αποθαρρύνει από το να επιχειρήσουμε να κάνουμε πραγματικότητα όσα ονειρευόμαστε. Ένα τραγούδι που μας δείχνει πως με επιμονή και πίστη στις ικανότητές μας μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες και να ανακαλύψουμε τον πραγματικό μας εαυτό.

«’Ήταν για μένα μια πρόκληση αυτό το τραγούδι. Σκεφτόμουν να κάνω ένα τέτοιου είδους κομμάτι παρακίνησης εδώ και αρκετό καιρό. Η φράση “τον κόσμο γυρίζω” είναι μια δήλωση. Πιστεύω πως μπορούμε ο καθένας μόνος του ή και όλοι μαζί να κάνουμε κινήσεις για να φτάσουμε πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε και να κινήσουμε τον δικό μας κόσμο», αναφέρει μεταξύ άλλων. Για να προσθέσει πως δεν είναι ειδικός ή επιστήμονας, αλλά πιστεύει ότι «είμαστε μια περίεργη γενιά που έχει ιδιαίτερη σχέση με τα συναισθήματά της και ενδιαφέρεται γι' αυτά». Μέσα από τη συζήτηση που ακολουθεί τα παιδιά συμφωνούν πως τα τραγούδια του Νίκου καταπιάνονται με τα υπαρξιακά ζητήματα, εμπνέουν και παρακινούν το κοινό να παλέψει και να φτάσει εκεί που θέλει. Στο ανατρεπτικό video clip του άλλωστε, το κομμάτι οπτικοποιείται με μια χορογραφία γεμάτη συναίσθημα που αποτυπώνει ακριβώς τα high and lows που μπορούμε όλοι να περάσουμε, όταν παλεύουμε για τους στόχους μας.

Την πρώτη μέρα του online βιωματικού προγράμματος οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν μέσω zoom με τους ομιλητές, μοιράζονται προσωπικές εμπειρίες και βιώματα, ενώ θέτουν και τα ερωτήματα τους. Συγκεκριμένα, στην πρώτη ενότητα «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου», γνωρίζουν καλύτερα ποιοι είναι, τα «θέλω» τους και τις επιλογές που μπορούν να ακολουθήσουν. Σημαντικοί ομιλητές, όπως η ηθοποιός και τραγουδίστρια Νάντια Κοντογεώργη, που της αρέσουν οι ιστορίες και ο καθηγητής του ΟΠΑ και Οργανωσιακός Ψυχολόγος, Ιωάννης Νικολάου, που ζει μια ζωή γεμάτη αντιφάσεις, αναπτύσσουν την ενότητα αυτή, διηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες και ανοίγουν διάλογο με τους παρευρισκόμενους.

Αφού οι νέοι σκανάρουν το QR code που αναγράφεται στην οθόνη απαντούν σε ερωτήσεις αυτογνωσίας, αλλά συμμετέχουν και σε βιωματικές ασκήσεις όπως η life line με αφορμή την οποία εξιστορούν τα σημαντικά σημεία της ζωής και των αλλαγών που τους συνέβησαν. Οι ερωτήσεις αυτές αποτελούν αφετηρία για ορισμένους όπως η Κατερίνα και ο Κώστας να κάνουν βουτιά στο συναισθηματικό τους κόσμο και να έρθουν πιο κοντά στο να γνωρίσουν τι πραγματικά θέλουν. Παρακινούν και τους υπόλοιπους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τους προβληματισμούς τους. Δεν έχει σημασία άλλωστε από πού προέρχονται, ποιο είναι το επάγγελμά τους και ποιο το κοινωνικό τους status. Στόχος είναι να κοιτάξει κανείς μέσα του για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις πιο δυνατός και σίγουρος από ποτέ.

O μουσικός, ντράμερ Άγγελος Πεντάρης

Στη συνέχεια έρχονται στο πλατό ο μουσικός, ντράμερ Άγγελος Πεντάρης που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση, αλλά και η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Αφροδίτη Καψαρίδη, με τους οποίους οι συμμετέχοντες μιλούν για τις αξίες του καθενός και  ιεραρχούν τις πιο σημαντικές για αυτούς. «Υγεία, ελευθερία, αγάπη» σημειώνω στα notes του κινητού μου, όσο βυθίζομαι στις σκέψεις και στα στιγμιότυπα της ζωής μου που ήταν προτεραιότητες.

Το ενδιαφέρον γίνεται όλο και πιο έντονο μέσα από το δημιουργικό διάλογο και τα παιδιά μιλούν ελεύθερα, άνετα και περιγράφουν με σχετική ευκολία σημαντικά κομμάτια της ζωής τους, σαν να γνωρίζονται από καιρό. Είναι σε αυτή τη κουβέντα ό,τι θέλουν, αισθάνονται όπως θέλουν και υποστηρίζουν τα όνειρά τους σε έναν χώρο που δεν υπάρχει λογοκρισία.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώνεται με την εισαγωγή στη δεύτερη ενότητα του προγράμματος: «Βρίσκω συμμάχους στους άλλους». Οι ψυχογραφικές ασκήσεις, τα quiz και τα polls συνεχίζονται. Ένα από τα πιο δυνατά σημεία της ημέρας είναι η αποκάλυψη δυο προσωπικών ιστοριών σχετικά με την ενσυναίσθηση που προκαλούν έντονα συναισθήματα όπως πόνο, θυμό, στεναχώρια, συγκίνηση και οδηγούν σε προσωπικά τέλματα, αποτελώντας ταυτόχρονα κινητήρια δύναμη για το μέλλον. Μία από τους συμμετέχοντες αφηγείται περιστατικό που συγγενικό της πρόσωπο κάνει ομοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια, ενώ ένας συμμετέχοντας που έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) εξιστορεί τις στιγμές που δέχτηκε αρνητικά σχόλια από τους συμμαθητές του για την διαφορετικότητά του.

Όσα είδαμε στο YOU. MADE BY YOU τη δεύτερη μέρα

Oι Αθηνά Αλεξιάδου και Μαριλένα Βαϊνανίδη, ιδρύτριες του Think Pig

Τη δεύτερη μέρα το πρόγραμμα του WHAT’S UP έχει ακόμα περισσότερη διάδραση. Μέσω της ενότητας «Οι άλλοι», οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν πώς μπορούν να λειτουργούν και να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά με άλλους ανθρώπους, να συνδεθούν μαζί τους και να συνυπάρχουν αρμονικά. Σε αυτό βοηθούν οι Αθηνά Αλεξιάδου και Μαριλένα Βαϊνανίδη, ιδρύτριες του Think Pig, που με το αστείρευτο χιούμορ τους «ονειρεύονται έναν κόσμο χωρίς κόσμο», και η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Μαρία Κακαβούλια, που διδάσκει τεχνικές αφήγησης, ρητορική και επικοινωνία. Οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν, επίσης, με τον δημοφιλή μουσικό Good Job Nicky, την ψυχολόγο Σάντυ Θεοδόση-Πολυμέρη και τον Τάκη Προεστάκη (ιδρυτή του ομώνυμου καταφυγίου ζώων Takis Shelter). Μετά την αποκάλυψη της ιστορίας του τελευταίου, τα μηνύματα στο chat ήταν πολλά, με το πιο χαρακτηριστικό «Δεν κλαίω, κάτι μπήκε απλώς στο μάτι μου». Στα highlights της ημέρας ο Good Job Nicky τραγουδά με τη Δόμνα το τραγούδι του πατέρα του, Γιάννη Πάριου «Όλη η ζωή μου». Το vibe τώρα γίνεται νοσταλγικό και χιλιάδες συναισθήματα γεννιούνται και μας ταξιδεύουν.

Ακούστηκαν στη συνέχεια ερωτήσεις όπως «Πες μας ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις σήμερα και θα σε φέρει πιο κοντά στον εαυτό και τα όνειρά σου», «Ποια είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι την αλλαγή;» αλλά και πρακτικές ασκήσεις που κινητοποιούν όπως το προσωπικό πλάνο δράσης, που αποτελεί μέρος της τρίτης ενότητας «Η αλλαγή». Εκεί τα νεαρά άτομα μαθαίνουν πώς να συνεισφέρουν στο σύνολο, αφήνοντας στην κοινωνία το δικό τους μοναδικό αποτύπωμα. Ξέρουν πως όσο χαμηλά και αν φτάσουν, πάντα έχουν την ευκαιρία να τα ξεκινήσουν όλα από την αρχή. Λίγο πριν το τέλος ακολούθησε ο αναστοχασμός.

Το πρόγραμμα ωστόσο δεν τελειώνει εδώ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και private sessions, στα οποία οι συμμετέχοντες αξιοποιώντας όσα αποκόμισαν από την πρώτη φάση του προγράμματος, θα μπορέσουν να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο στο όραμά τους, ώστε με το τέλος του “YOU. MADE BY YOU” να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, να γυρίσουν τον κόσμο και να αφήσουν πίσω τους τον «μάχη» με τον εαυτό τους.

Good Job Nicky

Με το νέο και διαφορετικό αυτό πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης, αλλά και με τη βοήθεια καταξιωμένων ομιλητών, το WHAT’S UP της COSMOTE βοηθά τους νέους να χαράξουν τη δική τους πορεία και να κυνηγήσουν τα όνειρα που χρωστάνε στον εαυτό τους. Το “YOU. MADE BY YOU” είναι η αφετηρία σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ενδυνάμωσης για όλους, όπως φάνηκε και από τα φωτεινά μάτια τους.  Ένα ταξίδι γεμάτο νίκες, αποτυχίες, εμπειρίες, ευκαιρίες, που δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες. Πραγματικές ιστορίες από ανθρώπους που πίστεψαν και βρήκαν τη δύναμη μέσα τους. Θα δανειστώ σε αυτό το σημείο μια φράση του Άγγελου Πεντάρη για το κλείσιμο «Οι νέοι διψούν για αυτοβελτίωση». Και συμπληρώνω: Διψούν για αυτοβελτίωση, αγάπη, σεβασμό και αποδοχή στη διαφορετικότητα.

Και για σένα που δεν πρόλαβες να το παρακολουθήσεις, μπορείς να το κάνεις μέσα από το επίσημο YouTube κανάλι του WHAT’S UP. Άκου, εμπνεύσου και γέμισε αυτοπεποίθηση από τα δικά τους βιώματα!