Smart Life

Ξεκλειδώνουμε το δυναμικό της Ελλάδας με τη γνώση ως καταλύτη για την καινοτομία

Με αποτελεσματικές πρακτικές και το κατάλληλο περιβάλλον, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη γνώση ως μοχλό για την καινοτομία και να επιτρέψουμε στους νέους να γίνουν ακόμη πιο δημιουργικοί

Λήδα Πυλαρινού
Λήδα Πυλαρινού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξεκλειδώνοντας το δυναμικό της Ελλάδας: Η γνώση ως καταλύτης για την καινοτομία
©unsplash/ @Jason Goodman

Οι δυνατότητες της νεότερης γενιάς της Ελλάδας να παράγει σπουδαία μυαλά με καινοτόμες ιδέες και πώς θα τις ενισχύσουμε

Η Ελλάδα διαθέτει μία αξιοσημείωτη δεξαμενή ταλέντων που προέρχονται από τη νεότερη γενιά της, μπορούν να δημιουργήσουν καινοτόμες ιδέες, αλλά και να προσφέρουν πολλά στη χώρα. Η απελευθέρωση αυτού του δυναμικού, καθώς και η παροχή σ’ αυτό της απαραίτητης γνώσης και υποστήριξης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Εφαρμόζοντας αποτελεσματικές πρακτικές και δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τη γνώση ως μοχλό για την καινοτομία και να επιτρέψει στους νέους να γίνουν ακόμη πιο δημιουργικοί και επιτυχημένοι. 

Κινητήριος μοχλός η ενθάρρυνση 
Η ενθάρρυνση των νέων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να μπορέσουν να δημιουργηθούν από εκείνους καινοτόμες ιδέες. Όταν οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που τους εκτιμά και ενθαρρύνει τις ιδέες τους, αισθάνονται περισσότερη αυτοπεποίθηση και προχωρούν μπροστά με διάθεση για περαιτέρω δημιουργικότητα. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μέντορες πρέπει να είναι ενεργά παρόντες στην εξέλιξή τους, παρέχοντας γνώση, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά τους και παρέχοντάς τους πολύτιμο feedback για τη συνέχεια. Όταν οι νέοι αισθάνονται ότι τους υποστηρίζουν, είναι πιθανότερο να αναλάβουν ρίσκα, να δουλέψουν πάνω σε νέες ιδέες και να προσφέρουν καινοτόμες λύσεις. 

Ξεκλειδώνοντας το δυναμικό της Ελλάδας: Η γνώση ως καταλύτης για την καινοτομία
©unsplash/ @Brooke Cagle

Ο ρόλος της οικονομικής υποστήριξης ως κλειδί για την ανάπτυξη 
Για να αξιοποιηθεί το δυναμικό της Ελλάδας, είναι πολύ σημαντικό και να υποστηριχθεί οικονομικά. Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και την επιχειρηματικότητα είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που καλλιεργεί την καινοτομία. Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης θα πρέπει να είναι προσβάσιμες από καινοτόμους νέους, νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα. Παρέχοντας επιχορηγήσεις, υποτροφίες και οικονομικά κίνητρα, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει και να διατηρήσει κορυφαία ταλέντα και να μετατρέψει τη γνώση σε πρακτικές καινοτομίας. Επιπλέον, οι συνεργασίες μεταξύ ακαδημαϊκού κόσμου, βιομηχανίας και κράτους μπορούν να αποτελέσουν εποικοδομητικούς παράγοντες προώθησης της δημιουργικότητας. 

Ενισχύοντας την επιχειρηματική νοοτροπία 
Εκπαιδεύοντας τους νέους στην επιχειρηματικότητα και παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία και τις δεξιότητες, μπορούμε επίσης να ενισχύσουμε την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη. Προγράμματα, εργαστήρια και, συνολικά, καθοδήγηση μπορούν να εφοδιάσουν τους νέους με βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας, ανάλυση της αγοράς και γνώσεις στρατηγικού σχεδιασμού που χρειάζονται, ώστε να μπορέσουν να μετατρέψουν τις καινοτόμες ιδέες τους σε βιώσιμα επιχειρηματικά επιχειρηματικά projects που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. 

Η σημασία των συνεργασιών και της διασύνδεσης 
Επιπλέον, αντί να περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα ή σε μία ειδίκευση, πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία και η διασύνδεση μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών πεδίων, που μπορεί να τους προσφέρει μία πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και στη δημιουργία καινοτόμων ιδεών και λύσεων. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται βελτίωση στα προγράμματα σπουδών, υποστήριξη στα ερευνητικά έργα, καθώς και δημιουργία κέντρων καινοτομίας ή τεχνολογικών πάρκων που θα προωθούν τη συνεργασία. Άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, επιχειρηματίες και ερευνητές μπορούν να συνεργαστούν και, μέσω της ανταλλαγής ιδεών και της δικτύωσης, να δημιουργήσουν ένα δυναμικό περιβάλλον που προάγει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. 

Ο ρόλος της εκπαίδευσης και του σχολείου 
Το να μπορέσει, φυσικά, η νεότερη γενιά της χώρας να αποτελέσει τη δεξαμενή εκείνη των ταλέντων που μπορούν να απογειώσουν την καινοτομία στη χώρα είναι κάτι που ξεκινά από μικρή ηλικία - από τα χρόνια του σχολείου. Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι σημαντικός και βάζει τα θεμέλια στο να μπορέσει ένας νέος άνθρωπος να καλλιεργήσει τις δεξιότητές του, να αναγνωρίσει τους τομείς στους οποίους μπορεί να αναδειχθεί και να πορευτεί προς τη δημιουργικότητα. Η εκπαίδευση διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προώθηση της έμπνευσης και στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας καινοτομίας μεταξύ των νέων. Επιπλέον, λειτουργεί ως καταλύτης για την προσωπική ανάπτυξη και την ανακάλυψη του εαυτού τους, ενώ, παράλληλα, προάγει μια νοοτροπία ανάπτυξης, ενθαρρύνοντας τα νέα άτομα να αγκαλιάσουν τις προκλήσεις και να προχωρήσουν μπροστά. 

Ξεκλειδώνοντας το δυναμικό της Ελλάδας: Η γνώση ως καταλύτης για την καινοτομία
©unsplash/ @Helena Lopes

Πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση όσων επιμένουν και πετυχαίνουν 
Ο σημαντικός ρόλος της παιδείας καθιστά σημαντικό το να υπάρχουν δράσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες που να στηρίζουν την εκπαίδευση και να επιβραβεύουν όσους αριστεύουν. Η παιδεία αποτελεί στρατηγικό πυλώνα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Eurobank, η οποία διαχρονικά εστιάζει σε τομείς που συνδέονται με τη νέα γενιά. Μέσω των δράσεών της στον τομέα αυτό, αλλά και μέσω του προγράμματος Μπροστά για την Παιδεία, η Τράπεζα φροντίζει να αναδεικνύει πολύτιμες αξίες, όπως η σημασία της επιβράβευσης, η ευγενής άμιλλα, η αξιοκρατία, η επιμονή και η υπομονή. 
Το Πρόγραμμα Μπροστά για την Παιδεία ξεκίνησε το 2003, με πρωτοβουλία της Eurobank και με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα επιβράβευσης της αριστείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με Πανελλαδική εμβέλεια, το οποίο φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας. Μέσω του Προγράμματος, η Eurobank επιβραβεύει κάθε χρόνο τον πρώτο αριστούχο απόφοιτο μαθητή ή μαθήτρια της Γ’ Λυκείου με το υψηλότερο άθροισμα βαθμών στα τέσσερα βασικά εξεταζόμενα μαθήματα, στην εικοσάβαθμη κλίμακα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, για την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε κάθε ένα από τα 1.800 γενικά και επαγγελματικά λύκεια της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και νυχτερινά. Οι βραβεύσεις των αριστούχων πραγματοποιούνται σε ειδικές εκδηλώσεις ανά εκπαιδευτική περιφέρεια, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο κάθε χρόνο. Επιπλέον, βραβεύεται ο πρώτος αριστούχος απόφοιτος κάθε νομού της χώρας, δηλαδή περίπου 60 νέες και νέοι που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών πάνω από 72 στις πανελλαδικές εξετάσεις στον νομό τους. 
Στα 21 χρόνια του Προγράμματος, η Eurobank έχει την τιμή να έχει βραβεύσει 21.536 αριστούχους από όλη την Ελλάδα, με συνολικό ποσό που αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματικά βραβεία. Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα στη χώρα μας που αγκαλιάζει την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. 

Ξεκλειδώνοντας το δυναμικό της Ελλάδας: Η γνώση ως καταλύτης για την καινοτομία
©unsplash/ @Diggity Marketing

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ