Smart Life

10+1 τρόποι για να εξοικονομήσεις ενέργεια όσο μαγειρεύεις

Τι πρέπει να κάνεις για μη σου έρθει «φουσκωμένος» ο επόμενος λογαριασμός
Ηλιάνα Κωνσταντακάτου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εξοικονόμηση ενέργειας και μαγείρεμα: Ιδέες και τρόποι για να μειώσετε την ενέργεια που καταναλώνετε στην κουζίνα 

Όσο μεγαλώνω, εκτιμώ όλο και περισσότερο το σπιτικό φαγητό. Πειραματίζομαι στην κουζίνα, μαγειρεύω για να ετοιμάζω ταπεράκι για το γραφείο και ευχαριστιέμαι πολύ να κάνω το τραπέζι στους φίλους μου. Για πολλούς η μαγειρική είναι χόμπι, για άλλους μια καθημερινή αγγαρεία. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ένα: στην κουζίνα γίνεται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και αν δεν είμαστε προσεκτικοί μπορεί να έρθει αρκετά «φουσκωμένος» ο επόμενος λογαριασμός. Επιπλέον, η ενεργειακή σπατάλη μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στο περιβάλλον. 

Παρ’ όλα αυτά, με λίγη προσοχή σε ορισμένες μας συνήθειες στην κουζίνα, μπορούμε εξοικονομήσουμε ενέργεια μαγειρεύοντας. Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τα εξής:

Προτιμάμε χύτρα ταχύτητας από απλή κατσαρόλα για το μαγείρεμα, μιας και απαιτεί περίπου τον μισό χρόνο μαγειρέματος και εξοικονομεί 30 -60% ρεύμα.

Μαγειρεύουμε με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. Ανοιχτό καπάκι σημαίνει περισσότερη κατανάλωση ρεύματος. Σούπες, σάλτσες και γενικότερα τα φαγητά κατσαρόλας θα μαγειρευτούν πιο γρήγορα σε χαμηλότερη φωτιά και με λιγότερο νερό. 

Φροντίζουμε τα σκεύη μας να ταιριάζουν σε μέγεθος με τα μάτια της κουζίνας μας. Διαφορετικά, ξοδεύουμε παραπάνω θερμότητα –αυτή που θα παρήγαγε ένα πλατύτερο από το σκεύος μάτι. Αν για παράδειγμα η βάση του σκεύους μας είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε περίπου 20-30% παραπάνω ενέργεια.

Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου. Είναι το πιο σύνηθες λάθος που κάνουμε. Αυτή η κίνηση όμως οδηγεί σε πτώση της θερμοκρασίας, μιας και μπορεί να χαθεί έως και 20% της θερμότητας. Οπότε, θα απαιτηθεί περισσότερη κατανάλωση ενέργειας για το ψήσιμο. Υπομονή, όσο και αν η μυρωδιά μας «σπάει» τη μύτη.

Δεν προθερμαίνουμε τον φούρνο περισσότερη ώρα από ό,τι χρειάζεται. Υπολογίζουμε τον χρόνο σωστά. Καλό είναι να καρατάμε χρονόμετρο.

Χρησιμοποιούμε πυρίμαχα/κεραμικά σκεύη ψησίματος. Φυσικά όταν αυτό είναι εφικτό. Έτσι μειώνεται η θερμοκρασία ψησίματος μέχρι και 4-5 °C και το φαγητό χρειάζεται την ίδια ώρα ψησίματος.

Σβήνουμε τον φούρνο και το μάτι της κουζίνας πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.  Καλό είναι 5-10 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος να σβήνουμε την εστία, για να εκμεταλλευόμαστε με αυτόν τον τρόπο όλη την θερμότητα που ήδη υπάρχει.

Χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων. Για μικρές ποσότητες φαγητού, καλό είναι να προτιμάμε τα μικροκύματα και όχι την κουζίνα, που καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

Προτιμάμε να βράζουμε το νερό στον βραστήρα και όχι στην κατσαρόλα.  Οι περισσότεροι βραστήρες εξοικονόμησης ενέργειας, απενεργοποιούνται αυτόματα μετά το βρασμό. Όπως κάθε συσκευή με αντιστάσεις, έτσι κι ο βραστήρας καίει πολύ ρεύμα, οπότε βράζουμε ακριβώς το νερό που χρειαζόμαστε για το μαγείρεμα. Έτσι, δεν χρησιμοποιούμε τον βραστήρα πολλές φορές.

Δεν λειτουργούμε για ώρα τον απορροφητήρα. Είναι αναγκαίο να τον ανοίγουμε όταν μαγειρεύουμε σαφώς, αλλά καλό είναι να προτιμάμε να ανοίγουμε για λίγο το παράθυρο παρά να έχουμε για πολλές ώρες ανοιχτό τον απορροφητήρα.

Δεν βάζουμε ζεστό φαγητό στο ψυγείο. Περιμένουμε να κρυώσει και μετά το βάζουμε. Ειδικά το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές, πολλοί έχουμε την συνήθεια να βάζουμε το φαγητό στο ψυγείο πριν κρυώσει για να μην χαλάσει. Ωστόσο, όσο πιο ζεστό είναι το τρόφιμο, τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτείται από το ψυγείο για να διατηρηθεί.