Smart Life

H ενεργειακή κλάση και αναβάθμιση ενός σπιτιού

Χρήσιμες πληροφορίες για το περιβάλλον και τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού μας
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενεργειακή κλάση και ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου: Τι είναι και σε τι ωφελούν; 

Σήμερα, η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον πλανήτη μας. Tο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» ενισχύεται με τη διοχεύτευση μεγάλων ποσοτήτων αερίων στην ατμόσφαιρα, τα οποία προέρχονται από την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία της γης να αυξάνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Στα θετικά σημειώνεται ότι οι επιστήμονες εκφράζουν ότι μπορούμε να ανατρέψουμε την πορεία των γεγονότων, αν καταφέρουμε, άμεσα να μειώσουμε την εκπομπή βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα και κατ’ επέκταση να οικοδομήσουμε ένα πιο «πράσινο» μέλλον. Απαιτείται, ωστόσο, μια σύμπλευση ενεργειών ώστε να συμβεί αυτό. Ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας, η προώθηση της καινοτομίας στις πράσινες τεχνολογίες και η χρησιμοποίηση της πράσινης ενέργειας στην κατασκευή και συντήρηση των κτιρίων είναι κάποιες από αυτές που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά το σκηνικό. Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας καλλιέργειας «ενεργειακής συνείδησης», είναι σημαντικό να είμαστε ενήμεροι για την ενεργειακή κατηγορία ενός κτιρίου. Μάλιστα, ταυτόχρονα με την επίδραση στο περιβάλλον, η κατανάλωση ενέργειας επηρεάζει σημαντικά τα λειτουργικά μας έξοδα. Για αυτό το λόγο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην απόφαση της μίσθωσης ή αγοράς ενός σπιτιού

Τι είναι η ενεργειακή κλάση ενός σπιτιού

Ακούμε συχνά σε συζητήσεις σχετικά με τα ακίνητα, την αξία τους και το περιβάλλον τη φράση «ενεργειακή κλάση ακινήτου». Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς σημαίνει; Πρόκειται για μια βαθμολογία που δίνεται σε ένα σπίτι ανάλογα με την εκτιμώμενη ετήσια πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας που πραγματοποιεί. Η κατανάλωση ενέργειας του εξεταζόμενου σπιτιού, συγκρίνεται με ένα κτίριο αναφοράς και ταξινομείται σε μια προκαθορισμένη κλίμακα από το Α+ έως το Η από πιστοποιημένο ενεργειακό επιθεωρητή και δηλώνεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης του ακινήτου (ΠΕΑ). Οι ενεργειακές κλάσεις Α και Α+ αντιστοιχούν σε πολύ αποδοτικές κατοικίες με χαμηλή κατανάλωση π.χ. ένα ακίνητο κλάσης Α+ καταναλώνει λιγότερο από το 33% της ενέργειας του ακινήτου αναφοράς. Σπάνια θα ακούσεις ένα παλιό σπίτι να εμπίπτει στην κατηγορία αυτή, καθώς δύσκολα θα έχει καλή μόνωση, σύγχρονα κουφώματα και τζάμια, αλλά και ενεργειακά αποδοτικά συστήματα θέρμανσης. Μάλιστα, η ενεργειακή κλάση Α+ σημαίνει πως το ακίνητο έχει περίπου 70% χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με τη βαθμίδα Β, πολύ σημαντική διαφορά στα ποσοστά.

Κατάταξη στην κλίμακα ενεργειακής κλάσης

Κύριες παράμετροι για την κατάταξη ενός σπιτιού σε ενεργειακή κλάση είναι το έτος κατασκευής του, δηλαδή η ηλικία του και ο τρόπος και τα υλικά κατασκευής του. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού και ο τρόπος παροχής ζεστού νερού. Στην ουσία, η κατάταξη σε ενεργειακή κατηγορία δείχνει την συμπεριφορά του κτιρίου και κατ’ επέκταση το λειτουργικό του κόστος αναφορικά με την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό. Μια υψηλή ενεργειακή κλάση, ίσως αντιστοιχεί σε υψηλότερο ενοίκιο, αλλά ταυτόχρονα συνεπάγεται οικονομικότερη επιλογή σχετικά με τα λειτουργικά κόστη τα οποία ολοένα και αυξάνονται λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

Ενεργειακή κλάση και εξοικονόμηση

Η ενεργειακή κλάση ενός σπιτιού πρέπει να λαμβάνεται από κάθε δυνητικό αγοραστή ή ενοικιαστή, κατά τη διαδικασία σύγκρισης διαφόρων σπιτιών. Λειτουργεί σαν ένας δείκτης υπολογισμού των λειτουργικών εξόδων. Ένα ακίνητο κατηγορίας Α σε σύγκριση με ένα ακίνητο Δ, εκτός του ότι αφήνει μικρότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον, κάτι το οποίο είναι άκρως σημαντικό για τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας, είναι πιο value for money, καθώς δίνει περιθώρια εξοικονόμησης χρημάτων λόγω των αρκετά φθηνότερων λογαριασμών. Επομένως, δε συμφέρει μόνο μακροπρόθεσμα τον πλανήτη, αλλά και τον κουμπαρά μας γιατί τα μηνιαία έξοδα του σπιτιού μπορούν να μειωθούν αρκετά.

Ενεργειακή κλάση και εμπορική αξία ενός σπιτιού

Ακόμα, η «τοποθέτηση» ενός σπιτιού στην κλίμακα ενέργειας αποτελεί ουσιαστικά το τεκμηριωμένο αποδεικτικό της υψηλής ή χαμηλής απόδοσης του. Η ενεργειακή συμπεριφορά του ακινήτου σίγουρα επηρεάζει και την εμπορική του αξία. Με την έκδοση της ταυτότητας κτιρίου και της ενεργειακής κλάσης είναι δυνατός ο έγκυρος (και πιο υψηλός) καθορισμός της αξίας του. Ακόμη, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι καταναλωτές είναι πιο σκεπτόμενοι. Πλέον οι ενδιαφερόμενοι εύρεσης σπιτιού είτε για αγορά είτε για ενοικίαση είναι πιο ενημερωμένοι και έχουν υψηλότερες απαιτήσεις σχετικά με την επιλογή τους. Δεν αρκεί μόνο να είναι σε ψηλό όροφο, σε καλή τοποθεσία ή να έχει υποστεί μία super luxe ανακαίνιση. Λαμβάνουν υπόψιν και παράγοντες που τους επηρεάζουν μακροπρόθεσμα, όπως η ενεργειακή κλάση, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις συνθήκες διαβίωσης και τα λειτουργικά κόστη. Αποκτούμε βιώσιμη συνείδηση και είναι κάτι που πλέον αποτυπώνεται στις επενδυτικές κινήσεις μας και οικονομικές μας συναλλαγές.

Tip: Μετά την αναβάθμιση του σπιτιού σου, μην ξεχάσεις να εκδώσεις νέο ενεργειακό πιστοποιητικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη το 40% της κατανάλωσης ενέργειας οφείλεται στα κτίρια. Ως εκ τούτου, γίνεται κατανοητή η ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης, ειδικά των παλαιότερων ενεργοβόρων ακινήτων.

Ενεργειακή Αναβάθμιση

Η μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και η ραγδαία αύξηση του κόστους της ενέργειας κάνουν υποχρεωτική την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους. Επομένως, η ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού πρέπει να μπει στην ατζέντα. Ένα σπίτι μπορεί να γίνει πιο αποδοτικό ενεργειακά με κάποιες μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές.
1. Χρησιμοποίησε εναλλακτικής μορφής ενέργειας για θέρμανση (φυσικό αέριο, ηλεκτρική
ενέργεια, γεωθερμία κ.ά.) 
2. Τοποθέτησε ηλιακό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό.
3. Τοποθέτησε θερμομόνωση σε μη μονωμένες ταράτσες και σε τοίχους με ανεπαρκή ή καθόλου μόνωση.
4. Βάλε θερμοστατικές κεφαλές στα θερμαντικά σώματα.
5. Αντικατάστησε τον παλιό καυστήρα και τα παλιά κουφώματα.
6. Βελτίωσε το σύστημα αυτόματης θέρμανσης.
7. Απαλλάξου από τις συμβατικές λάμπες και αγόρασε φωτιστικά LED.
8. Προτίμησε ηλιακό φωτισμό για το μπαλκόνι, τη βεράντα ή τον κήπο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου