Smart Life

5 συμβουλές για να γίνουν πιο «πράσινες» οι ηλεκτρικές συσκευές και εγκαταστάσεις στο σπίτι σου

Μερικές απλές συμβουλές για να αποφύγεις την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας των ηλεκτρικών συσκευών και να συμβάλλεις σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον
Νατάσσα Καρυστινού
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΔΕΗ myEnergy Upgade, ΔΕΗ myEnergyCoach, FixIt και σωστή χρήση ηλεκτρικών συσκευών για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων 

Πόσες φορές σου έχει τύχει να μπεις στο σπίτι σου και να αντιληφθείς ότι κάτι δεν πάει καλά; Κάθε φορά που βάζεις τον βραστήρα σε λειτουργία για να φτιάξεις πιο γρήγορα την special μακαρονάδα σου και ανάβεις ταυτόχρονα το μάτι της κουζίνας, πέφτει αμέσως η ασφάλεια από το πουθενά. Τα φώτα της κρεβατοκάμαρας τρεμοπαίζουν σε καθημερινή βάση ή κάποιες στιγμές θερμαίνονται παραπάνω από το φυσιολογικό. Κι όταν συνδέεις το καλώδιο του laptop με την πρίζα του σπιτιού σου...δημιουργείται απευθείας μεγάλος σπινθήρας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν καθημερινές ενδείξεις ότι τα ηλεκτρικά και ηλεκτρολογικά προβλήματα για σένα είναι πλέον συχνό φαινόμενο. Τα ηλεκτρικά και ηλεκτρολογικά όμως προβλήματα συμβάλλουν κι εκείνα στην αύξηση της ενεργειακής κρίσης που επιδρά όλοένα και περισσότερο στο φυσικό περιβάλλον. Αν αναλογιστούμε ότι η ενεργειακή κρίση όσο περνά ο καιρός ολοένα και αυξάνεται και ότι δε νοείται βιώσιμη ανάππτυξη χωρίς αλλαγή του τρόπου ζωής, διαπιστώνουμε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας για τον καθένα μας μοιάζει να είναι μονόδρομος. Συνεπώς, οι μικρές καθημερινές αλλαγές στο σπίτι είναι αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές επιτυγχάνοντας τους στόχους μας. Παρακάτω θα βρεις εύκολους τρόπους για να εξοικονομήσεις ενέργεια στο σπίτι και να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στην «πράσινη ανάπτυξη». 

Αντικατέστησε τις παλιές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις με eco friendly 

Μια καλή αρχή είναι η αντικατάσταση των παλιών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων που είναι σίγουρα εκτός των ισχυόντων διατάξεων και κανονισμών με νέες eco friendly ή ακόμη και η εγκατάσταση ενός νέου πίνακα στο σπίτι, προκειμένου να μην σπαταλάς άσκοπα πολύ περισσότερο ρεύμα. Αν το πρόβλημα είναι πιο μεμονωμένο, τότε προτείνεται η συντήρηση και οι επιδιορθώσεις στην υπάρχουσα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, η αντικατάσταση των φθαρμένων καλωδίων, πριζών και διακοπτών και ότι άλλο είναι απαραίτητο. Αν είναι ευρύτερο, τότε η αποξήλωσή της φθαρμένης εγκατάστασης και η επιλογή νέας, ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις του χώρου, είναι μια καλή λύση. Ο επανέλεγχος της ηλεκτρικής εγκατάστασης επιβάλλεται με περιοδικότητα που καθορίζεται ανάλογα με τη χρήση κάθε χώρου. Συγκεκριμένα, κάθε 14 χρόνια για κατοικίες, 7 χρόνια για κλειστούς επαγγελματικούς χώρους και 1 χρόνο για χώρους συνάθροισης κοινού. Επίσης, η εγκατάσταση ρελέ διαφυγής έντασης στο σπίτι, ώστε όλα τα ηλεκτρολογικά να έχουν ασφάλεια με μεγάλη διάρκεια, οι γειώσεις, τα συστήματα ασφαλείας, το δίκτυο μέτρησης αλλά και το νυχτερινό ρεύμα θα βοηθούσαν σε μεγάλο βαθμό. Από το τελευταίο μπορείς να επωφεληθείς μάλιστα χρησιμοποιώντας οικονομικότερα τις ενεργοβόρες συσκευές όπως το κλιματιστικό, την κουζίνα, τον θερμοσίφωνα, το πλυντήριο ρούχων και πιάτων κ.λπ., ενώ παράλληλα επιτυγχάνεις και την αποσυμφόρηση του δικτύου. 

Extra eco tip: O ηλεκτρικός θερμοσίφωνας είναι η πιο ενεργοβόρα συσκευή μέσα στο σπίτι και γι’ αυτό μπορείς να τον αντικαταστήσεις με έναν ηλιακό.

Επένδυσε στα οφέλη της «πράσινης» χρήσης συσκευών που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας 

Οι οικιακές συσκευές «ανεβάζουν» αρκετά το λογαριασμό ρεύματος ενώ αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς είναι πως η κατανάλωση ρεύματος για την ίδια συσκευή μπορεί να διαφέρει μεταξύ κατασκευαστών και μοντέλων. Κάπως έτσι, το κλιματιστικό καταναλώνει από 900 έως 5.000W ανάλογα και με το πόσο σύγχρονης τεχνολογίας ή όχι είναι, ενώ για παράδειγμα το πλυντήριο πιάτων μπορεί να «κάψει» από 1000 έως 2.400W. 

Η επιλογή λοιπόν των κατάλληλων ηλεκτρικών συσκευών με νέες υψηλότερης ενεργειακής κλάσης, πιο πράσινες και σε βάθος χρόνου οικονομικότερες συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινότητά. Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσεις τις καταναλωτικές σου επιλογές καθώς και τις συνέπειές τους στους φυσικούς πόρους του πλανήτη και να πράξεις αναλόγως. Είτε αγοράσεις μια νέα συσκευή είτε θελήσεις να αντικαταστήσεις μια υπάρχουσα λόγω διαφορετικών αναγκών, προτίμησε κυρίως τις πράσινες συσκευές. Για την ακρίβεια οι συσκευές με την κατάλληλη ενεργειακή σήμανση δηλαδή με πράσινη σήμανση (Α+++) είναι οι πιο αποδοτικές ωστόσο πριν προβείς σε κάποια αγορά θα πρέπει να έχεις μελετήσει τις ανάγκες του σπιτιού σου. Είναι ιδιαίτερο χρήσιμο να προχωρήσεις σε αγορά συσκευών κατάλληλου μεγέθους και τεχνικών χαρακτηριστικών που παράλληλα είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης δηλαδή με λίγα λόγια με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Ξέρω δεν αντέχεις συνεχώς να διαβάζεις προσεκτικά και αναλυτικά της οδηγίες χρήσης κάθε νεοαποκτηθείσης συσκευής, αλλά αν το κάνεις εκτενώς προκειμένου να αντιληφθείς τη σωστή συντήρηση και λειτουργία της, μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού σου κατά 15-20%. Μήπως τώρα το ξανασκέφτεσαι; 

Παραδείγματα «πράσινης χρήσης» των οικειακών συσκευών

Kαλό είναι να κρατήσεις τις ψυκτικές συσκευές μακριά από πηγές θερμότητας, π.χ τον φούρνο ή το καλοριφέρ -διότι η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης- αλλά και να ρύθμισεις το ψυγείο στους 1-4 βαθμούς Κελσίου και την κατάψυξη στους -18, ώστε να πετύχεις εξοικονόμηση της ενέργειας κατά 15%Όσον αφορά το πλυντήριο πιάτων και ρούχων, αν χρησιμοποιείς περισσότερο την πράσινη λειτουργία και αποφεύγεις τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες κατά την πλύση, σύντομα θα αντιληφθείς κι εκεί την διαφορά στο νοικοκυριό σου. Μάλιστα με την επιλογή της πλύσης στους 40ºC μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 15% του κόστους θέρμανσης του νερού.

Extra info: Οι μεγάλες αγάπες δεν κρύβονται. Παραδέξου το, η αγαπημένη σου συνήθεια είναι να ανοιγοκλείνεις το πορτάκι του ψυγείου. Ωστόσο, φρόντισε να το κάνεις όσο το δυνατόν λιγότερες φορές διότι όταν το ανοίγεις σπαταλάς άσκοπα ενέργεια. Το ίδιο συμβαίνει και με την πόρτα του φούρνου σου, όταν την ανοίγεις φεύγει το 20% της θερμότητας, κρίμα δεν είναι; Ξανασκέψου το πριν κοιτάς το κοτοπουλάκι στο φούρνο ξανά και ξανά!

Extra eco tip: Βγάλε από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς διότι καταναλώνουν ενέργεια όταν βρίσκονται στην πρίζα, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείς.

Με όλα τα παραπάνω θα δεις ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχεις κάνει απόσβεση των αγορών με την σταδιακή μείωση των λογαριασμών σου που θα είναι πιο σύντομη από ότι περίμενες.

Βάλε έξυπνο μετρητή στον ηλεκτρικό πίνακα

Αν θέλεις να έχεις ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο -όπου και αν βρίσκεσαι- για το πόσο ρεύμα καις για κάθε συσκευή, μπορείς να αντικαταστήσεις το παμπάλαιο «ρολόι» του σπιτιού σου με έναν έξυπνο μετρητή. Ο έξυπνος μετρητής είναι must και σου προσφέρει μια end-to-end εμπειρία μέτρησης και διαχείρισης της ενέργειας προκειμένου να βλέπεις σε πραγματικό χρόνο, το πόση ενέργεια καταναλώνει κάθε συσκευή, να συγκρίνεις τον εξοπλισμό σου με τον παρελθοντικό σου, να αποφύγεις διαρροές ενέργειας και υπερκατανάλωσης ακόμη και δαπανηρές αυξήσεις ζήτησης ισχύος. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα ξέρεις μετέπειτα τι ακριβώς είναι καλό να περιορίσεις, με αποτέλεσμα η μείωση του κόστους καταμέτρησης να είναι σημαντική. Πιθανότατα θα εκπλαγείς από την ζημιά που κάνουν κάποιες συσκευές, αλλά θα έχεις πάντα του νου σου. 

Extra eco tip: Tσέκαρε συχνά το θερμοστάτη, κλείσε τον θερμοσίφωνα όταν δεν χρειάζεται να πλυθείς ή προτίμησε να κάνεις ένα γρήγορο ντους διότι ξοδεύεις 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.

Extra info: O μετρητής θα επιτρέψει και τη μεγαλύτερη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο σου.

Επίλεξε για σύμμαχο σου το ΔΕΗ myEnergyUpgrade και το ΔΕΗ myEnergyCoach

Το να βλέπεις μειωμένους λογαριασμούς να έρχονται ξανά και ξανά, σώζοντας ενέργεια και προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον είναι από τα πιο ελπιδοφόρα πράγματα που μπορεί να συμβούν στο σπίτι σου. Επιλέγοντας για σύμμαχο σου την εξειδικευμένη εφαρμογή ΔΕΗ myEnergyUpgade μπορείς να το έχεις και εσύ! Μέσα από την εφαρμογή μαθαίνεις με εύκολο και γρήγορο τρόπο το όφελος που θα έχεις από την αντικατάσταση των συσκευών σου με ενεργειακά πιο αποδοτικές. Επίσης, ενημερώνεσαι για την συνολική εξοικονόμηση κόστους που θα έχεις αντικαθιστώντας το παλιό ψυγείο, το κλιματιστικό, τον ψυγειο-καταψύκτη ή το στεγνωτήριό, υπολογίζεις κατά πόσο θα μειωθούν οι εκπομπές CO2 από την αντικατάσταση των συσκευών σου, αλλά και πόσο γρήγορα θα κάνεις απόσβεση της επένδυσής με βάση τη μείωση κατανάλωσης, το κόστος της νέας συσκευής και την επιδότηση που έχεις λάβει από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με το ΔΕΗ myEnergyUpgrade έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις έξυπνες συσκευές για ακόμα περισσότερα οφέλη όπως ψυγείο ή στεγνωτήριο με αντλία θερμότητας από τις πιο αγαπημένες συνεργαζόμενες μάρκες με συνολική εγγύηση 5 χρόνων. Με επίκεντρο έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει τις πιο καινοτόμες οικιακές συσκευές που είναι committed στο sustainability προκειμένου να συνεισφέρουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και να εξασφαλίσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Τα οφέλη αντικατάστασης των συσκευών σου συνεπώς είναι πολλά. Για να αποκτήσεις και εσύ τις οικιακές συσκευές που είναι σχεδιασμένες να αλλάξουν την καθημερινότητά σου προς το καλύτερο, η διαδικασία είναι απλή: μπαίνεις αρχικά στο ΔΕΗ myEnergyCoach μέσω του myΔΕΗ.

Ο ψηφιακός σύμβουλος εξοικονόμησης ενέργειας θα σε βοηθήσει εκεί να κατανοήσεις την κατανάλωσή σου και πώς αυτή επιμερίζεται στις συσκευές του σπιτιού σου, θα σου δώσει εξειδικευμένες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας βάσει του ενεργειακού σας προφίλ, θα σου δείξει βήμα βήμα τη χρήση εργαλείων εξοικονόμησης, όπως το ΔΕΗ myEnergy Coach, το e-SelfMetering και το ΔΕΗ myEnergy HeatPump, θα σου προτείνει υπηρεσίες και προϊόντα κατάλληλα για εσένα και το σπίτι σου και θα σου προτείνει τρόπους ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού σου. Αν θέλεις να βρεις απάντηση σε κάθε απορία σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και να ανακαλύψεις νέα προϊόντα, εργαλεία και υπηρεσίες που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το κόστος των λογαριασμών σας αλλά και το ενεργειακό σου αποτύπωμα, μπορείς να συναντήσεις άμεσα από κοντά τον δικό σου ΔΕΗ myEnergy Coach σε ένα από τα 33 επιλεγμένα καταστήματα ΔΕΗ κλείνοντας ραντεβού ηλεκτρονικά ή να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά κάνοντας call me back και ένας εξειδικευμένος σύμβουλος θα σε καλέσει γρήγορα. 

Στη συνέχεια, ολοκληρώνοντας για πρώτη φορά το 2ο βήμα έως τις 30.04.2023, αποκτάς το voucher για την επέκταση εγγύησης. Everyday, earth day!

Ενεργοποίησε την πρόσθετη υπηρεσία άμεσης τεχνικής βοήθειας FixIt της ΔΕΗ
Εξοικονόμηση ενέργειας τσεκ. Πάμε παρακάτω τώρα. Αν και εσύ θέλεις να νιώθεις καθημερινά ασφαλής στο σπίτι σου σε περίπτωση που προκύψει κάτι ξαφνικό και χρειαστείς ηλεκτρολόγο, υδραυλικό ή κλειδαρά  με την βοήθεια της ΔΕΗ όλα θα γίνουν στο πι και FixIt! Με την ενεργοποίηση της υπηρεσία FixIt της ΔΕΗ με έκπτωση 50% για τους πρώτους 6 μήνες (έως 30.04.2023) και μόνο με 1,95€/μήνα ξέρεις πως ότι και αν στραβώσει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, εσύ είσαι safe γιατί μπορείς να εξυπηρετηθείς 24/7. Αν οι αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος καταστρέψουν τις πρίζες σου και οι λογαριασμοί εκτοξευθούν ή ο παγετός σπάσει τους σωλήνες σου, υπάρχει άμεση αποκατάσταση βλαβών ή ζημιών για επείγοντα περιστατικά χάρη στην καινοτόμο υπηρεσία Επείγουσας Τεχνικής Βοήθειας. Η κάλυψη αρχίζει μόλις σε 10 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης εκπροσώπησης του μετρητή της εγκατάστασης από τη ΔΕΗ Α.Ε. ενώ το FixIt έχει 12μηνη διάρκεια και μπορεί να ενεργοποιηθεί σε συνδυασμό με τα προϊόντα ρεύματος myHomeEnter, myHomeOnline, Γ1 και Γ1N. Συνολικά περιλαμβάνει έως 2 επισκέψεις το έτος για ηλεκτρολόγο και υδραυλικό και 1 για κλειδαρά, καλύπτοντάς σου έως το ποσό των 100€ ανά επίσκεψη, οπότε ότι και αν γίνει έχεις πάντα κάποιον με το μέρος σου.

Extra info: Καλείς στο τηλεφωνικό κέντρο της Εurop Assistance, στο τηλέφωνο 210-3497020, το οποίο λειτουργεί 24 το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, δίνεις τα στοιχεία που χρειάζονται (ονοματεπώνυμό, τον Λογαριασμό Συμβολαίου, τη διεύθυνση του ακινήτου σου, ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και σύντομη περιγραφή του συμβάντος) και έρχεται στον χώρο σου ο τεχνικός στο πι και φι!

Όλα τα παραπάνω είναι μικρά βήματα που αν υιοθετήσεις στην καθημερινότητά σου, θα καταφέρεις να διαχειριστείς τυχόν «απρόοπτα» με την ενέργεια στο σπίτι σου ενώ παράλληλα θα εξοικονομήσεις ενέργεια μειώνοντας έτσι και τα υπέρογκα κόστη του σπιτιού σου. «Όλα άλλωστε είναι ενέργεια» όπως είχε πει και η συγγραφέας Ρόντα Μπερν και όχι άδικα, κάθε σκέψη και πράξη μας είναι απαραίτητη για να βάλει το δικό της λιθαράκι ώστε να έχουμε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου