Smart Life

Chiesi: Δράσεις με επίκεντρο τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας

Oδηγίες πριν από την άσκηση, ασκήσεις ενδυνάμωσης αναπνευστικών μυών, άνω και κάτω μέρους του σώματος, με βάρη, διατάσεις, αποθεραπεία και άσκηση για βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Chiesi Hellas, ο επαναπιστοποιημένος B Corp βιοφαρμακευτικός όμιλος, το Πρόγραμμα #ΖωήμεΧΑΠ και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενσυναίσθηση, Ενδυνάμωση, Επικοινωνία»

Στην Chiesi Hellas αποτελεί προτεραιότητα να θέτουμε τις ανάγκες των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών τους στο επίκεντρο κάθε δραστηριότητάς μας. Ως επαναπιστοποιημένος B Corp βιοφαρμακευτικός όμιλος, η κατανόηση των αναγκών τους είναι ζωτικής σημασίας για την έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων και υπηρεσιών για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Έχοντας έναν πολύ φιλόδοξο στόχο να γίνουμε η πιο θαυμαστή πελατοκεντρική εταιρεία στον φαρμακευτικό χώρο και έχοντας συναισθανθεί πόσο δύσκολη είναι η ζωή των ασθενών, των φροντιστών τους, αλλά και των επαγγελματιών υγείας στο ταξίδι προς τη θεραπεία, υποστηρίζουμε και υλοποιούμε δράσεις και πέρα από το φάρμακο.

Το Πρόγραμμα #ΖωήμεΧΑΠ
Μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι επαγγελματίες υγείας στην βελτίωση της ζωής των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), είναι η δημιουργία από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), σε συνεργασία με την Chiesi Hellas, της ιστοσελίδας www.zoimehap.gr, η οποία περιλαμβάνει επτά σύντομα βίντεο με ενδεικτικές ασκήσεις που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς με ΧΑΠ στο σπίτι τους, ώστε να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Τα βίντεο περιλαμβάνουν γενικές οδηγίες πριν από την άσκηση, ασκήσεις ενδυνάμωσης αναπνευστικών μυών, άνω και κάτω μέρους του σώματος, ασκήσεις με βάρη, διατάσεις και αποθεραπεία, καθώς και άσκηση για βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. O ιστότοπος παρότι δεν έρχεται να υποκαταστήσει τα προγράμματα αποκατάστασης, είναι ένας πρώτος τρόπος, ώστε ο ασθενής να ασκηθεί με ασφάλεια μέσα στον χώρο του σπιτιού και να βελτιώσει μέσω της άσκησης την καθημερινότητά του.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενσυναίσθηση, Ενδυνάμωση, Επικοινωνία»
Οι ιατροί επηρεάζουν τη ζωή των ασθενών και ως εκ τούτου αποτελούν για εμάς πολύτιμο συνεργάτη και πηγή ανεκτίμητων πληροφοριών σχετικά με την καθημερινότητα και τις ανάγκες αυτών. Στην Chiesi ακούμε τη φωνή του πελάτη (Voice of the Customer) και καινοτομούμε ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του. Ξεκινώντας, λοιπόν, να επιδεικνύουμε ενεργητική ακρόαση, ενσυναίσθηση και ενδιαφέρον για την καθημερινότητα και τις δυσκολίες του επαγγελματία υγείας και του ασθενή, θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας ιατρού – ασθενούς, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της ΕΠΕ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενσυναίσθηση, Ενδυνάμωση, Επικοινωνία», που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Chiesi Hellas. Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές του 2022 με δύο workshops στην Αθήνα και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Ο αρχικός στόχος ήταν να εκπαιδευθούν οι πνευμονολόγοι τόσο σε τεχνικές διαχείρισης του καθημερινού στρες και της έλλειψης χρόνου όσο και σε τεχνικές που τους βοηθούν να επιτύχουν μια αποτελεσματική επικοινωνία με διαφορετικές περιπτώσεις ασθενών, επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση. Στη συνέχεια και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των συμμετεχόντων, το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με επιπλέον θεματολογία, όπως η ανακοίνωση δυσάρεστων νέων σε ασθενείς. Για το πρόγραμμα έχουν δηλώσει ενδιαφέρον περισσότεροι από 180 πνευμονολόγοι και έχουν εκπαιδευθεί 80 μέχρι σήμερα. 

© Pexels

Η ανάγκη για επιστημονικά έγκυρη, εύκολα προσβάσιμη και προσανατολισμένη στον ασθενή πληροφόρηση για το άσθμα στην ελληνική γλώσσα, οδήγησε την Ομάδα Εργασίας Άσθματος της ΕΠΕ να δημιουργήσει το 2012 την ιστοσελίδα www.myasthma.gr με την ευγενική χορηγία της Chiesi Hellas. Αυτός ο ιστότοπος, που ανανεώθηκε το 2022, παρέχει γενικές πληροφορίες σχετικά με το άσθμα, τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου και τις πιο σημαντικές εξετάσεις που απαιτούνται για τη διάγνωση, καθώς και οδηγίες για την αρχική διαχείριση από τον ασθενή μιας παρόξυνσης της νόσου. 

Σχετικά με τις ανωτέρω δράσεις, ο Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ. «Αττικόν», Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), κος Στυλιανός Λουκίδης, δήλωσε «Η σχέση των επιστημονικών εταιρειών με τη Φαρμακοβιομηχανία είναι μια σχέση που πρέπει να βασίζεται σε εκπαιδευτικούς στόχους και στην προσφορά στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους ασθενείς. Η διαχρονική σχέση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με την Εταιρεία Chiesi Hellas βασίζεται σε αυτά που προαναφέραμε. Πριν από 10 χρόνια η σελίδα myasthma έδινε ένα ξεχωριστό τόνο στην ενημέρωση των ασθενών με άσθμα και δημιουργούσε ένα περιβάλλον επιστημονικά τεκμηριωμένης, αλλά και απλουστευμένης γνώσης για τους ασθενείς με άσθμα. «Η ζωή με ΧΑΠ» εναρμονισμένη με τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και τις ανάγκες που προέκυψαν στη διάρκεια της πανδημίας, δίνει τη δυνατότητα σε ασθενείς με ΧΑΠ να δημιουργήσουν στο σπίτι τους ένα περιβάλλον άσκησης. Η άσκηση θεωρείται σημαντική συνιστώσα στην μη φαρμακευτική διαχείριση της νόσου. Τέλος το πρόγραμμα «Ενσυναίσθηση-Ενδυνάμωση-Επικοινωνία» προσεγγίζει τον επαγγελματία υγείας ισχυροποιώντας την προσωπικότητά του και επηρεάζοντας έμμεσα τη σχέση του με τον ασθενή σε θετική κατεύθυνση». 

© Pexels

Ο Head of Business Excellence & Customer Experience της Chiesi Hellas, κος Αριστείδης Τσίγκρας, τόνισε «H Chiesi είναι βαθιά αφοσιωμένη στον μετασχηματισμό και στην αναβάθμιση της εμπειρίας όλων των πελατών της, με προτεραιότητα αυτή των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών. Υπάρχουν ανάγκες, στην ικανοποίηση των οποίων μπορούμε να συμβάλουμε, αρκεί να τους “ακούμε” με ενσυναίσθηση και μέσω της συνεργασίας να δημιουργούμε δράσεις με αντίκτυπο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε απόφαση που λαμβάνουμε τοποθετώντας τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς στο επίκεντρο θα δημιουργήσει αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για την κοινωνία, κάτι που συμβαδίζει άριστα με τις αξίες μας».