- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ποια είναι τα αίτια του κακού ύπνου;
Τώρα θα γνωρίζετε τι φταίει για να αντιμετωπίσετε τις διαταραχές του ύπνου
Οι λόγοι που προκαλούν διαταραχές στον ύπνο και η αντιμετώπισή τους με το Neubria Sleep και Neubria Mood
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωσιακή μας απόδοση, καθώς και για την ψυχική ευεξία και τη σωματική υγεία. Ο επαρκής ύπνος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση σοβαρών προβλημάτων υγείας», αναφέρει η νευροεπιστήμονας, Dr. Julia Gottwald. Ωστόσο, όσο και αν κατανοούμε και δεχόμαστε τα πολλαπλά οφέλη του καλού ύπνου, η απαιτητική καθημερινότητα και το έντονο στρες δε μας επιτρέπει να τα «συναντήσουμε». Πόσο μάλλον μετά την περίοδο της πανδημίας, που το άγχος κορυφώθηκε και εμφανίστηκε μάλιστα το φαινόμενο της Coronasomnia- ένας όρος που αναφέρεται σε προβλήματα ύπνου τα οποία σχετίζονται με την πανδημία. Ας συμφωνήσουμε ότι για να αντιμετωπίσουμε τις διαταραχές ύπνου και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας, πρέπει πρώτα να μάθουμε τις αιτίες. Γιατί άραγε ενώ ξαπλώνουμε στο κρεβάτι από τις 10 καταφέρνουμε να αποκοιμηθούμε στις 3 τα ξημερώματα;
Αν και ο κακός ύπνος μπορεί να συμβεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο και προφανή λόγο, υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες, που καλό είναι να έχουμε στο νου μας για να τις μειώσουμε ή εξαλείψουμε.
Μικρές αλλαγές και καθημερινά προβλήματα
Ο κακός ύπνος είναι συχνά ένα καθημερινό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει εξαιτίας σύντομων περιόδων άγχους λόγω της εργασίας ή εξαιτίας κάποιου οικογενειακού προβλήματος. Ακόμη, κάποιες μικρές αλλαγές όπως τζετ λαγκ, αλλαγή στη ρουτίνα σας ή ακόμη και ένα άβολο κρεβάτι. Τα καλά νέα είναι ότι ο κακός ύπνος σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως βελτιώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μέχρι να αλλάξετε κρεβάτι!
Ανησυχία για αφύπνιση
Μη σκέφτεστε ότι το να ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα δεν είναι φυσιολογικό. Υπάρχει αυτή η πιθανότητα και πρέπει να τη δεχτείτε ως κάτι πιθανό να συμβεί. Αν έχετε άγχος για το αν θα συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ένα βραδινό ξύπνημα- μια διακοπή του ύπνου, είναι πολύ πιθανό να σας προκαλέσει εκνευρισμό και άγχος, περισσότερο από το αναμενόμενο. Αποτέλεσμα αυτού; Τέλος ο ύπνος για εκείνο το βράδυ. Επίσης, στρεσογόνο μπορεί να είναι το ότι βλέπετε το ρολόι κάθε φορά που ξυπνάτε και θυμάστε το πρωί τις ώρες αφύπνισης και αυτό γιατί μπορεί να οδηγήσει στην εντύπωση ότι είχατε μια κακή νύχτα ύπνου, ακόμη και αν η συνολική διάρκεια του ύπνου σας ήταν φυσιολογική.
Στρες, άγχος ή κατάθλιψη
Από τα πιο σημαντικά αίτια είναι το (φαινομενικά) αήττητο τρίπτυχο στρες, άγχος και κατάθλιψη- τρία σε ένα και καθόλου νοικοκυρεμένα. Το συνεχές στρες και το άγχος είναι συναισθήματα που δεν τα θέλουμε στη ζωή μας, πόσο μάλλον στον ύπνο μας, την απόλυτη στιγμή χαλάρωσης. Είναι αυτά τα ζιζάνια που τρυπώνουν στο μαξιλάρι μας και μας προκαλούν δυσκολίες στον ύπνο. Μπορεί να οφείλονται σε πλήθος θεμάτων, όπως χρόνιες ασθένειες, προβλήματα σχέσεων, δυσκολία στη διαχείριση καταστάσεων στο σπίτι ή τη δουλειά, προσωπικά προβλήματα. Επίσης, υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ κακού ύπνου και κατάθλιψης, όπου η τελευταία μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, ενώ επίσης η μακροχρόνια αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ακούγεται σαν ένα ατέρμονο φαύλο κύκλο. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν: κακή διάθεση, επίμονες αρνητικές σκέψεις, κλάμα και ενδεχομένως κακή συγκέντρωση. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη διαταραχή στην ψυχική σας υγεία, η οποία επηρεάζει κατά βάση την ποιότητα του ύπνου σας, εκτός από τη διάθεσή σας.
Εάν δεν αισθάνεστε καλά, νιώθετε ότι σας βαραίνουν οι υποχρεώσεις σας και σας φαίνονται όλα βουνό, προμηθευτείτε κάποιο κατάλληλο προϊόν. Κάνοντας μια σχετική έρευνα, διαπιστώσαμε ότι στη βελτίωση της διάθεσης μπορεί να συμβάλλει το Neubria Mood* , ένα προηγμένο 2-σε-1 νοοτροπικό και πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, ειδικά σχεδιασμένο για τη διατήρηση της θετικής διάθεσης, της συναισθηματικής ισορροπίας, της καλής ψυχολογικής λειτουργίας, καθώς και της σωματικής και ψυχικής ευεξίας. To μείγμα βοτάνων “Shine Bright” με ασβαγκάντα, κουρκουμά, ροντιόλα και σαφράν βοηθούν στη συναισθηματική ισορροπία, στην καλύτερη διαχείριση του στρες και στη βελτίωση διάθεσης. Εν ολίγοις, το κατάλληλο καθημερινό συμπλήρωμα για υγεία, ευεξία και δυνατό ανοσοποιητικό. Στη χαλάρωση, συμβάλλει και το Neubria Sleep (βλ. παρακάτω).
Κατανάλωση διεγερτικών
Υπάρχουν τρεις ευρέως χρησιμοποιούμενες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα. Αυτές είναι το αλκοόλ, η καφεΐνη και η νικοτίνη. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν, με την ιδέα ότι κατευνάζουν και άρα διαχειρίζονται περισσότερο το άγχος τους. Ωστόσο, το αλκοόλ διασπάται στο σώμα σε ενώσεις που μπορεί να προκαλέσουν διακοπτόμενο ύπνο, ο οποίος είναι συχνά κακής ποιότητας, και πρώιμο πρωινό ξύπνημα. Παράλληλα, η καφεΐνη που υπάρχει στον καφέ, το τσάι, σε πολλά ανθρακούχα αναψυκτικά (όπως η κόλα) και σε ορισμένα είδη σοκολάτας είναι άκρως διεγερτική ουσία και μπορεί να προκαλέσει κακό ύπνο. Άλλωστε ως γνωστόν καφέ πίνουμε για να καταφέρουμε να μείνουμε ξύπνιοι. Κάτι που μπορεί να μη γνωρίζατε είναι ότι και η νικοτίνη είναι διεγερτική και εξιτάρει τον οργανισμό. Επομένως, το κάπνισμα τσιγάρων, το άτμισμα ή τα υποκατάστατα νικοτίνης καλό είναι να αποφεύγονται πριν την ώρα του ύπνου- και γενικότερα.
Νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα
Η ανάγκη για νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι πιο συχνή στις μεγαλύτερες ηλικίες. Περίπου το 75% των ανδρών και το 60% των γυναικών σηκώνονται για να πάνε στην τουαλέτα τουλάχιστον μία φορά τη νύχτα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα αν είναι εύκολο να ξανακοιμηθείτε μετά, αλλά μπορεί να γίνει ζήτημα αν δεν συμβαίνει αυτό και στριφογυρίζετε με τις ώρες κάτω από τα παπλώματα. Επίσης, αποφύγετε το αλκοόλ ή άλλα διουρητικά ποτά κατά τις βραδινές ώρες. Έτσι, ο ύπνος σας τουλάχιστον από αυτή την αιτία θα είναι συνεχής, άρα και πιο βαθύς και ποιοτικός.
Άπνοια ύπνου
Αυτή συνδέεται μερικές φορές με ροχαλητό και είναι πιο συχνή σε παχύσαρκα άτομα, όπου οι μεγάλοι αεραγωγοί στενεύουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό δεν προκαλεί μόνο ροχαλητό, αλλά μειώνει επίσης την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στους πνεύμονες, γεγονός που αναγκάζει τον πάσχοντα να ξυπνάει για να αναπνεύσει σωστά. Αυτό μπορεί να συμβεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, οδηγώντας σε ημερήσια κόπωση. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που ροχαλίζουν δεν έχουν άπνοια ύπνου και κοιμούνται καλά.
Διάφορες ασθένειες
Ορισμένες ασθένειες μπορεί να συμβάλλουν στην πρόκληση νυχτερινών αφυπνίσεων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένειες που προκαλούν πόνο, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, κράμπες στα πόδια, βήχα, δύσπνοια, κνησμό, δυσπεψία, εξάψεις κ.λπ. Εάν η ασθένεια είναι η αιτία του διαταραγμένου ύπνου, μιλήστε με τον γιατρό σας για περαιτέρω συμβουλές.
Κατανάλωση και διαχείριση φαρμάκων
Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο. Για παράδειγμα, οι θεραπείες για την αρτηριακή πίεση, όπως τα διουρητικά και οι β-αναστολείς, ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα στεροειδή, τα παυσίπονα που περιέχουν καφεΐνη και ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα που περιέχουν επίσης ψευδοεφεδρίνη. Επίσης, η ξαφνική διακοπή της τακτικής λήψης υπνωτικών δισκίων ή άλλων ηρεμιστικών φαρμάκων, με την ιδέα ότι έχετε καταφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ότι πλέον είναι ανούσια, μπορεί να προκαλέσει επαναφορά του κακού ύπνου-back to black!
Μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Οι απαιτούμενες ώρες ύπνου εξαρτώνται απόλυτα από το άτομο. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο από άλλους. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και όσοι κάνουν λίγη άσκηση τείνουν να χρειάζονται λιγότερο ύπνο. Έτσι, εάν το μοτίβο του ύπνου σας είναι τακτικό και δεν αισθάνεστε νυσταγμένος/η κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε πιθανότατα κοιμάστε αρκετά και όποτε προσπαθείτε, για παράδειγμα, να ταιριάξετε τις ώρες του ύπνου σας με έναν σύντροφο ή κάποιον άλλον, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον καθορισμό μη ρεαλιστικών προσδοκιών. Καλό είναι να βάλετε ένα πρόγραμμα στο οποίο μπορείτε να ανταπεξέλθετε.
Συνέπειες και μια πρόταση αντιμετώπισης
Όλα αυτά τα αίτια μπορεί να οδηγήσουν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα σε σχέση με τον ύπνο μας. Με τη σειρά του, ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειωμένη συγκέντρωση, αυξημένη ευερεθιστότητα, άγχος, μειωμένη απόδοση στις καθημερινές δραστηριότητες, εξασθενημένο ανοσοποιητικό και πολλά άλλα ενοχλητικά συμπτώματα που επιθυμούμε να απομακρύνουμε από τη ζωή μας.
Ένας τρόπος αντιμετώπισης, μεταξύ άλλων του φαινομένου του κακού ύπνου, είναι το Neubria Sleep*. Το Neubria Sleep είναι ιδανικό για όσους από εμάς δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε, κάνουμε άστατο ύπνο, νιώθουμε κούραση από τη στιγμή που ανοίγουμε τα μάτια μας, γυμναζόμαστε αργά μέσα στην ημέρα και έχουμε μεγάλη υπερένταση πριν τον ύπνο με ένα κοινό στόχο: τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας. Η δράση του βασίζεται στο μείγμα βοτάνων “Bliss”, με χαμομήλι, μελισσόχορτο, λυκίσκο και σαφράν, εξειδικευμένα βότανα που βοηθούν στην ηρεμία, τη χαλάρωση και την καλύτερη ροή του ύπνου, χωρίς ανησυχία και διακοπές. Περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, μαγνήσιο, βιταμίνη D και φολικό οξύ, που είναι απαραίτητα για ποιοτικό ύπνο. Για παράδειγμα, η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος ουσία της σεροτονίνης και υποστηρίζει την ισορροπία της διάθεσης και την παραγωγή μελατονίνης (ορμόνη του εγκεφάλου που ελέγχει τον κύκλο του ύπνου). Έπειτα, η μελατονίνη είναι γνωστή για τα οφέλη που έχει για το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Πράγματι, το Neubria Sleep είναι τόσο καλό όσο ακούγεται και δοκιμασμένο.
Από όλα αυτά γίνεται κατανοητό ότι την ίδια στιγμή που ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική μας υγεία, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική και ψυχική μας υγεία. Οι άνθρωποι που κοιμούνται αρκετά τακτικά είναι πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι και καλύτερα προσαρμοσμένοι. Είναι καιρός να δοθεί τέλος στο «δε μπορώ να κοιμηθώ». Ένας καλός ύπνος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολυτέλεια, αλλά σαν μια καθημερινή ανάγκη που όλοι έχουμε δικαίωμα στην ικανοποίησή της. Είναι κάτι που θέλουμε, μπορούμε και πρέπει να καταφέρουμε. Ας γίνει αφορμή η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου.
*Συμπληρώματα διατροφής. Γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ. Αρ. Γνωστ. ΕΟΦ: 73824/16-07-2020 και Αρ. Γνωστ. ΕΟΦ: 73822/16-07-2020.
Δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Κατάλληλα για vegans.
Να μη χρησιμοποιούνται από παιδιά, εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν.
Για περισσότερες πληροφορίες: εταιρεία Douni Health Products ΑΕ, αποκλειστικός αντιπρόσωπος των Neubria στην Ελλάδα. Τηλ.: 210 9941451. info@douni.gr
Site: www.neubria.gr
Facebook: https://www.facebook.com/neubriagreece
Instagram: https://www.instagram.com/neubria_gr/