- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Social Freezing: ο έλεγχος της γονιμότητας στα χέρια της γυναίκας
Οι απαντήσεις στο θέμα της κατάψυξης ωαρίων που απασχολεί πολλές γυναίκες
Ο Παναγιώτης Ψαθάς, μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος και ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ, περιγράφει την διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους (Social Freezing)
Πόσο μπορεί να περιμένει άραγε μια γυναίκα μέχρι να πάρει την απόφαση να γίνει μητέρα; Κατά πόσο η αύξηση της ηλικίας επηρεάζει τη γονιμότητά της;
Τα ερωτήματα αυτά, μεταξύ άλλων, απασχολούν πολλές γυναίκες, συνήθως γύρω στα 30, που θέλουν να δουν τη ζωή τους να εξελίσσεται και να περνά σε μια άλλη φάση, σε αυτή της δημιουργίας οικογένειας.
Πολλές φορές μάλιστα οι προβληματισμοί αυτοί δημιουργούν ιδιαίτερο άγχος στις γυναίκες, οι οποίες ανησυχούν ότι η αύξηση της ηλικίας τους θα επηρεάσει τη γονιμότητά τους σε τέτοιο βαθμό, που θα κάνει πολύ πιο δύσκολη την πραγματοποίηση της επιθυμίας τους, να γίνουν μητέρες.
Ας δούμε όμως τι πραγματικά ισχύει. Είναι αλήθεια ότι η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται σταδιακά μετά τα 35 μέχρι την εμμηνόπαυση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος στα 40 της ή και αργότερα. Μάλιστα, τα περιστατικά γυναικών που μένουν έγκυοι κοντά στα 40 είναι πολύ συχνά πλέον καθώς οι γυναίκες για διάφορους κοινωνικούς λόγους καθυστερούν να πάρουν την απόφαση να κάνουν παιδί.
“Εμείς, ζούμε καθημερινά αυτή την αγωνία τους για την εξέλιξη της ζωής τους, όταν μας ρωτούν για να ενημερωθούν για την κατάψυξη ωαρίων. Μια αγωνία που ξαφνικά χάνεται μόλις καταψύξουν τα ωάριά τους, καθώς νιώθουν ότι κέρδισαν χρόνο για να προχωρήσουν τη ζωή τους όπως ακριβώς επιθυμούν, χωρίς συμβιβασμούς λόγω ηλικίας» μας λέει ο Παναγιώτης Ψαθάς, MD, PhD, Μαιευτήρας – Χειρουργός, Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής και Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – IASO.
Η κατάψυξη ωαρίων επιτρέπει στη βιολογία των γυναικών να ταιριάζει καλύτερα με τον τρόπο που πραγματικά ζουν. Η δυνατότητα αυτή για τις σύγχρονες γυναίκες, γνωστή και με τον όρο social freezing, «επιτρέπει» στη γονιμότητα των γυναικών να «προσεγγίσει» τη σύγχρονη ζωή τους.
Προληπτική κατάψυξη ωαρίων
Αν και τις τελευταίες δεκαετίες, υπήρξαν τεράστιες εξελίξεις στις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης εξαρτάται από την ηλικία του ωαρίου.
Έτσι λοιπόν, η κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς λόγους, προσφέρει δύο ακόμη σημαντικά οφέλη στις γυναίκες που υπολογίζουν να μείνουν έγκυες σε μεγαλύτερη ηλικία:
• τους παρέχει τη δυνατότητα να γίνουν μητέρες με το δικό τους γενετικό υλικό χρησιμοποιώντας δηλ. τα ωάρια τους και
• μειώνει τον κίνδυνο απόκτησης παιδιών με χρωμοσωμικές ανωμαλίες που σχετίζονται με την ανευπλοειδία.
Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του «άγχους γονιμότητας»
Ένα από τα οφέλη της κατάψυξης ωαρίων που ακούμε περισσότερο από τις γυναίκες που το έκαναν, είναι η αίσθηση ανακούφισης ή χαλάρωσης που νιώθουν μετά. Επειδή η βιολογία μας δεν ακολουθεί ακριβώς το χρονοδιάγραμμα που προτιμάμε, ορισμένες γυναίκες αισθάνονται «άγχος γονιμότητας»—την αίσθηση ότι η γονιμότητά τους μειώνεται, αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή στη ζωή τους για να αποκτήσουν ένα παιδί.
Γιατί αυτό είναι εφικτό σήμερα;
Η επιλογή της κατάψυξης ωαρίων για κοινωνικούς λόγους ή αλλιώς το social freezing είναι η απάντηση στα πιο σημαντικά διλλήματα των γυναικών παγκοσμίως. Επιπλέον, ο νέος νόμος για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στη χώρα μας, προβλέπει και επιτρέπει πέραν της κατάψυξης ωαρίων για ιατρικούς λόγους και την κατάψυξη ωαρίων για κοινωνικούς λόγους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κος Ψαθάς «Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια μπορούν να έχουν την ίδια ακριβώς αποτελεσματικότητα όπως και πριν κρυοσυντηρηθούν και αυτό είναι μία πραγματικότητα χάρη στην πλέον εξελιγμένη τεχνική κρυοσυντήρησης, την υαλοποίηση (vitrification). Η υαλοποίηση είναι η διαδικασία υπερταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων, που εμποδίζει το σχηματισμό ενδοκυτταρικών κρυστάλλων με τη χρήση νέας γενιάς κρυοπροστατευτικών. Με αυτό τον τρόπο τα κρυοσυντηρημένα ωάρια, προστατεύονται από μια πιθανή βλάβη κυρίως κατά τη διαδικασία την απόψυξής τους».
Πως να επιλέξω το κατάλληλο κέντρο για εμένα;
Η καινοτομία και η τεχνολογική πρωτοπορία πρέπει να είναι ψηλά στα κριτήρια επιλογής τοu κέντρου που θα εμπιστευτούν οι γυναίκες, για να κρυοσυντηρήσουν και να φυλάξουν τα ωάριά τους.
«H Institute of Life – IASO είναι η μοναδική στην Ελλάδα, Μονάδα Yποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη, που διαθέτει διπλό σύστημα ελέγχου και καταγραφής των συνθηκών κρυοσυντήρησης, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά των δοχείων στα οποία φυλάσσεται το γενετικό υλικό», όπως αναφέρει ο κος Ψαθάς.
Το προηγμένο σύστημα θερμογραφικής καταγραφής Cryo Sentinel, ενεργοποιείται με την παραμικρή μεταβολή της θερμοκρασίας, ελέγχει και καταγράφει τις συνθήκες κρυοσυντήρησης 24/7 και ειδοποιεί πιο άμεσα το προσωπικό της Μονάδας για οποιαδήποτε μεταβολή παρουσιαστεί στις συνθήκες φύλαξης του γενετικού υλικού.
Η κρυοσυντήρηση ωαρίων για μελλοντική χρήση - ως μορφή πρόληψης της υπογονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία - θεωρείται πλέον ως βιώσιμη τεχνολογία που μπορεί να επεκτείνει το παράθυρο ευκαιρίας για εγκυμοσύνη, στις γυναίκες που αναβάλλουν τη μητρότητα μέχρι να διαμορφώσουν όπως επιθυμούν, τις οικονομικές, επαγγελματικές και προσωπικές συνθήκες της ζωής τους. Επιπλέον, επιτρέπει στις γυναίκες να αισθάνονται ότι είναι πιο σταθερές κοινωνικά, ψυχολογικά και οικονομικά, πριν τη μητρότητα.
Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;
Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD– Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος –Ιατρός Αναπαραγωγής, Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – ΙΑΣΩ https://ppsathas.com