Smart Life

Η δική μου πρόταση για βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία των θαλασσών

Εσείς γνωρίζατε ότι οι κινητήρες μεθανόλης είναι η λύση για μία βιώσιμη γαλάζια οικονομία;

Λήδα Πυλαρινού
Λήδα Πυλαρινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Είναι οι κινητήρες μεθανόλης η λύση για μία  βιώσιμη γαλάζια οικονομία;

Η Caterpillar Marine επενδύει στην έρευνα κινητήρων μεθανόλης για την προώθηση ενός βιώσιμου μέλλοντος

Όσο μεγαλώνω καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι να σέβομαι το περιβάλλον σε κάθε τομέα της ζωής μου. Γνωρίζω πως μια τέτοια στάση, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει την παγκόσμια οικονομία, την κοινωνία, αλλά και την ίδια την ύπαρξή μας. Τα δάση, τα ποτάμια, οι ωκεανοί και τα εδάφη, μας παρέχουν την τροφή, τον αέρα και το νερό, απαραίτητα αγαθά για την υγεία, την ευτυχία και την ευημερία όλων μας.

Στο πλαίσιο μιας έρευνας που έκανα για τις βιώσιμες συνήθειες που μπορώ να χρησιμοποιήσω, ανακάλυψα κάποια διαθέσιμα στοιχεία για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, η οποία μειώνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) και πτητικών οργανισμών ενώσεων. Το συμπιεσμένο φυσικό αέριο, μεθανόλη, αιθανόλη ή ηλεκτρική ενέργεια παράγουν σημαντικά λιγότερες εκπομπές ατμοσφαιρικών τοξικών σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα. Οι πληροφορίες αυτές μου τράβηξαν την προσοχή, καθώς ο πατέρας μου είναι ιδιοκτήτης μιας ναυτιλιακής εταιρείας και πιστεύω πως ο τρόπος λειτουργίας της έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μόλυνση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η Caterpillar, που στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από τον Όμιλο Eltrak, είναι μια εταιρεία, η οποία στρέφει το ενδιαφέρον της σε τεχνολογίες κινητήρων μεθανόλης για να ενισχύσει επιπρόσθετα την ανάπτυξη νέων καυσίμων. Πολύ γρήγορα αποφάσισα να μάθω περισσότερα για αυτήν την οικολογική κατεύθυνση της εταιρείας. Στόχος είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η υιοθέτηση νέων πρακτικών πιο οικολογικών και βιώσιμων πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα. Η δέσμευση της Caterpillar, όμως κινείται στο πλαίσιο ανάπτυξης της ανθρακοποίησης στη ναυτιλιακή βιομηχανία, προσφέροντας αποδοτικές λύσεις που τροφοδοτούνται με μεθανόλη, χωρίς να περιορίζεται μέρος της προσφερόμενης αξίας και της ποιότητας των προϊόντων. 

Τι είναι όμως τα ανανεώσιμα καύσιμα; Τα ανανεώσιμα καύσιμα προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές, όπως καλλιέργειες (σόγια, φοίνικες, ελαιοκράμβη κ.λπ), χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, ζωικό λίπος, βιομάζα, φύκια και άλλα. Τα ανανεώσιμα καύσιμα μειώνουν το αποτύπωμα στον κύκλο ζωής των κινητήρων ντίζελ. Αυτά που προέρχονται από λίπη και μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία μέσω υδρογονοκατεργασίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα ανανεώσιμο ντίζελ υψηλής παραφίνης (RD), που ονομάζεται επίσης υδρογονοκατεργασμένο φυτικό λάδι (HVO), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κινητήρες ντίζελ.Η βιομάζα και το συνθετικό αέριο, που μπορούν να παραληφθούν από αέριο μεθάνιο και GTL (Gas to Liquid), μπορούν να μετατραπούν σε ανανεώσιμα καύσιμα μέσω διαφόρων διαδικασιών και συνήθως ονομάζονται βιομάζα σε υγρό (BTL). Τα BTL, GTL και HVO έχουν τις ίδιες προδιαγραφές χημείας και απόδοσης και όλες τις δυνατότητες χρήσης σε κινητήρες ντίζελ. Υπάρχουν ήδη ορισμένα ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντικαθιστώντας τα ήδη υπάρχοντα. Βέβαια, αυτά πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις και να έχουν υποβληθεί σε αυστηρούς ελέγχους, για να διασφαλίσει την επιτυχή εφαρμογή αυτών των καυσίμων στους κινητήρες Cat. Όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Πειρουνάκης, Marine Sales Manager της Eltrak«Η ενεργειακή μετάβαση για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η εξοικονόμηση κόστους αποτελεί μία ισχυρή πρόκληση για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε, αυτή η μετάβαση να γίνει ομαλά και με επιτυχία. Το οφείλουμε στις νέες γενιές. Οι επιδοτήσεις σίγουρα μπορούν να συνδράμουν αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση».  

Οι τρόποι για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μόλυνσης των θαλασσών είναι πολλοί: η εξοικονόμηση νερού, η μείωση των αποβλήτων, η επιλογή βιώσιμων θαλασσινών, η υπεύθυνη αλιεία, η μείωση της χρήσης πλαστικού και φυσικά ο εθελοντισμός. Όλα αυτά είναι χρήσιμα, ώστε να συμβάλουμε όσο μπορούμε στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και ειδικότερα αυτούς που αοφορύν το κλίμα. Λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν ότι επιτυγχάνοντας ένα στόχο, είναι ευκολότερο να επιτευχθούν και οι λοιποί π.χ. η μέιωση της φτώχειας σε παγκόσμια επίπεδο. Αυτή τη στιγμή, η χρήση κινητήρων μεθανόλης είναι ένας πραγματικά αποτελεσματικός τρόπος συνεισφοράς στη γαλάζια οικονομία. Με τη χρήση αυτών θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των υδάτων και κατ' επέκταση του περιβάλλοντος. Μετέφερα όλες τις παραπάνω πληροφορίες στον πατέρα μου και είναι πολύ θετικός στο να προβεί και εκείνος με τη σειρά του σε αλλαγή. Γιατί στην επίτευξη ενός καλύτερου πλανήτη, συμμετέχουμε όλοι.

Του εξήγησα, μεταξύ άλλων, ότι μια τέτοια αλλαγή έχει προοπτικές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Derrick York, Διευθύνων Σύμβουλος της Caterpillar Marine: «Για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας σε σχέση με τους στόχους τους που αναφέρονται στο κλίμα, η Caterpillar Marine θα συνεχίσει να μελετά τεχνολογίες εναλλακτικής καύσης, όπως η μεθανόλη. Τα σημερινά μας προϊόντα ήδη σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να αναβαθμιστούν για μελλοντική χρήση μεθανόλης, επιτρέποντας περαιτέρω την ενεργειακή μετάβαση». 

Γίνεται αντιληπτό, επομένως, ότι η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί το κλειδί για την προώθηση μιας γαλάζιας οικονομίας, ενός βιώσιμου μέλλοντος και είναι κάτι που η Caterpillar Marine έχει κατανοήσει καλά. 

CATERPILLAR MARINE

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ