Smart Life

«Νερό για το αύριο»: Η πρωτοβουλία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για την προστασία των υδάτινων πόρων

Τα επόμενα χρόνια η ανθρωπότητα θα έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα του νερού
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πρωτοβουλία «Νερό για το Αύριο» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας βάζει στόχο την εύρεση βιώσιμων λύσεων για την ορθή διαχείριση του νερού

Γυρίζεις σπίτι και αμέσως μπαίνεις κάτω από το ντους. Γεμίζεις την κατσαρόλα με νερό από τη βρύση, ποτίζεις με το λάστιχο τα φυτά στο μπαλκόνι. Αυτές οι μικρές κινήσεις είναι τόσο συνδεδεμένες με την καθημερινότητά μας, τόσο φυσικές, που στην πραγματικότητα δεν συνειδητοποιούμε ποτέ πόσο πολύτιμες είναι. Θεωρούμε δεδομένο ότι θα ανοίξουμε τη βρύση της κουζίνας και θα τρέξει στο νεροχύτη δροσερό νερό, για όσο εμείς θέλουμε. Κι όμως, δεν είναι καθόλου δεδομένο.

Τα επόμενα χρόνια η ανθρωπότητα θα χρειαστεί να έρθει αντιμέτωπη με πολλές περιβαλλοντολογικές κρίσεις που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Η πιο καίρια από αυτές είναι το ζήτημα του νερού. Η αλόγιστη χρήση του, η μη επαναχρησιμοποίησή του, η μόλυνσή του μειώνουν με ταχύτατους ρυθμούς τους διαθέσιμους υδάτινους πόρους του πλανήτη. Αν δεν δράσουμε τώρα, τα επόμενα χρόνια θα κυλήσουν εξαιρετικά δύσκολα για κάθε ανθρώπινη (και όχι μόνο!) γενιά. Δεν είναι τυχαίο που ο 6ος από τους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι η διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της βιώσιμης διαχείρισης του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα του νερού δεν είναι καινούργιο. Μπορεί να μην είναι τόσο εμφανές σε πόλεις όπως η Αθήνα, αλλά τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου το αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια. Όμως όλοι, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής μας, θα χρειαστεί να βοηθήσουμε στην προστασία των υδάτινων πόρων. Για αυτό και δράσεις όπως η πρωτοβουλία «Νερό για το Αύριο» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έχουν τεράστια σημασία.

Το πρόγραμμα «Νερό για το Αύριο» ξεκίνησε με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την επάρκεια του νερού στην περιοχή της Θεσσαλίας. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή, πριν από την πρωτοβουλία «Νερό για το Αύριο», είχε ήδη υλοποιήσει ένα μεγάλο τμήμα του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας από το οποίο σήμερα επωφελούνται περίπου 800 Θεσσαλοί παραγωγοί, που σε 35.000 στρέμματα γης καλλιεργούν βυνοποιήσιμο κριθάρι με σκοπό αυτό να αξιοποιηθεί στην εγχώρια παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας. 

Αυτή τη φορά, η πρωτοβουλία «Νερό για το Αύριο» βάζει στόχο την εύρεση βιώσιμων λύσεων για την ορθή διαχείριση του θεσσαλικού νερού. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν περισσότεροι από 20 ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών, φορείς για το περιβάλλον και τοπικοί παραγωγοί. Όλοι τους συζήτησαν για το πρόβλημα, και από τη συζήτηση αυτή προέκυψαν συμπεράσματα, αλλά και πρακτικές προτάσεις για τη διαχείριση του νερού, οι οποίες και κατατέθηκαν στους αρμόδιους φορείς.

Το «Νερό για το Αύριο» έρχεται να προστεθεί στη δέσμη πρωτοβουλιών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση βιώσιμων προοπτικών για το περιβάλλον, την καλλιέργεια της κοινωνικής συνοχής και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες. Η ορθή χρήση του νερού είναι μέρος της εταιρικής κουλτούρας για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, καθώς και η ίδια η εταιρεία έχει καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 20% την τελευταία δεκαετία, ενώ σε όλα τα εργοστάσιά της στην Ελλάδα εφαρμόζει προγράμματα διαχείρισης υγρών αποβλήτων.