- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τα σχέδια της Nestlé Ελλάς για τη βιωσιμότητα του πλανήτη
Όλοι οι στόχοι της εταιρείας για το περιβάλλον
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ, επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο της Nestlé Ελλάς και μάθαμε για τους πράσινους στόχους της εταιρείας
Μέχρι το 2050 η κλιματική αλλαγή θα έχει συρρικνώσει τις περιοχές του πλανήτη που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια καφέ κατά 50%. Αυτό δεν είναι απλώς ένα τεράστιο νούμερο, είναι καταστροφικό. Και δεν επηρεάζει μόνο τις συνήθειες του δυτικού πολιτισμού, αλλά και τη διαβίωση χιλιάδων ανθρώπων που εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τον καφέ για την επιβίωση τους. Αυτή είναι μόλις μία από τις εκατοντάδες αλλαγές που θα φέρει στη ζωή μας η κλιματική κρίση. Όταν αναφέρουμε τη λέξη «βιωσιμότητα», λοιπόν, εννοούμε όλες εκείνες τις προσπάθειες για να σταματήσουμε αυτές τις καταστροφικές αλλαγές. Κάθε μικρή ή μεγάλη κίνηση που κάνουμε ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί, ενωμένοι.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ την 1η Οκτωβρίου, η Nestlé Ελλάς πραγματοποίησε μια μεγάλη εκδήλωση στο εργοστάσιο καφέ που διατηρεί στα Οινόφυτα, με στόχο να μας πληροφορήσει για τον δικό της ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι για εταιρείες όπως η Nestlé, να αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους στον αγώνα για τη βιωσιμότητα. Κυρίως γιατί όταν υιοθετούν πράσινες πρακτικές, βοηθούν αυτόματα τον πλανήτη. H Nestlé, όμως, πάει το σχέδιο δράσης της ένα βήμα παραπέρα, και αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο έχει καταστρώσει ένα πλάνο για να μειώσει δραστικά τους δικούς της ρύπους, αλλά και επιπλέον παίρνει πρωτοβουλίες που βοηθούν έμπρακτα το περιβάλλον.
Όπως μάθαμε στην εκδήλωση που πραγματοποίηθηκε στα Οινόφυτα, η Nestlé σχεδιάζει να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Ήδη, μόλις τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά το ποσοστό των εκπομπών της, όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς: «Έχουμε καταφέρει τα τελευταία τρία χρόνια να μειώσουμε τις εκπομπές μας κατά 15,34% και αυτό είναι αποτέλεσμα της εκτεταμένης δουλειάς και επένδυσης που έχουμε κάνει στη βιωσιμότητα και στην πλήρη ενσωμάτωσή της στην επιχειρηματική μας λειτουργία».
Ένα τέτοιο παράδειγμα επένδυσης στον τομέα της βιωσιμότητας, είναι το Σχέδιο NESCAFÉ 2030 που στηρίζεται στην αναγεννητική γεωργία. Μέσα από αυτή την επένδυση που ξεπερνά το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ελβετικών φράγκων, ένα σημαντικό ποσοστό των καλλιεργητών καφέ θα βοηθηθούν ώστε να μεταβούν στην αναγεννητική γεωργία. Ο στόχος είναι το 100% υπεύθυνης προμήθειας καφέ μέχρι το 2025 και το 50% της παραγωγής καφέ να προέρχεται από αναγεννητικές γεωργικές μεθόδους έως το 2030.
Σημασία, όμως, δεν έχει μόνο η καλλιέργεια, αλλά και οι συνθήκες παραγωγής. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζει η Nestlé Ελλάς στο εργοστάσιο καφέ που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του ελληνικού καφέ Λουμίδης Παπαγάλος, του espresso Buondi και του Nescafé. Τις βιώσιμες πρακτικές του εργοστασίου εξήγησε ο διευθυντής του, κ. Σοφοκλής Αρβανιτίδης: «Το διάστημα 2018-2021 πετύχαμε 80% μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Την τελευταία τετραετία, μέσα από δράσεις όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, η αύξηση της παραγωγικότητας των γραμμών παραγωγής, η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού του εργοστασίου με χρήση φωτιστικών LED και η βελτιστοποίηση του δικτύου πεπιεσμένου αέρα σε συνδυασμό με τη μείωση απωλειών αυτού, έχουμε μειώσει το ενεργειακό μας αποτύπωμα κατά 19%. Και βεβαίως χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές. Στα πλάνα μας για το 2023 είναι η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου με στόχο να αξιοποιήσουμε περαιτέρω εναλλακτικές πηγές ενέργειας».
Οι βιώσιμες πρακτικές λειτουργίας του εργοστασίου, όμως, δεν είναι οι μοναδικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που παίρνει η Nestlé Ελλάς. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία συνεργάζεται με τρεις οργανισμούς –την Aegean Rebreath, την Κοιν.Σ.Επ. Staramaki και την Εναλεία-, πετυχαίνοντας σημαντικά επιτεύγματα και ανοίγοντας τον δρόμο για ένα μέλλον χωρίς πλαστικό. Αντιπρωσοπευτικό παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία «Με Σεβασμό για το Μέλλον» που φέτος συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Σε αυτή την πρωτοβουλία, ο καφές Nescafé συνεργάζεται με την Aegean Rebreath και μαζί πραγματοποιούν καινοτόμες δράσεις στον Δήμο Θεσσαλονίκης με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Κάποιες από αυτές τις δράσεις είναι πραγματικά πρωτοποριακές όπως το τηλεχειριζόμενο, θαλάσσιο drone που λειτουργεί για πρώτη φορά στη χώρα μας. Τo θαλάσσιο αυτό drone κινείται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης καταφέρνοντας να συλλέξει μέχρι και 160 λίτρα (!) απορριμμάτων από την επιφάνεια της θάλασσας!
Μία άλλη δράση της πρωτοβουλίας «Με Σεβασμό για το Μέλλον» είναι και το υπέροχο Staramaki, ένα φυσικό καλαμάκι που φτιάχνεται από το στέλεχος του σιταριού – ο ορισμός του zero waste! Ο επικεφαλής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Staramaki, κ. Στέφανος Καμπέρης ανέφερε σχετικά: «Ο καφές Nescafé μας υποστηρίζει και μας καθοδηγεί σε αυτά τα πρώτα βήματα και στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. Μέσω της συνεργασίας μας στοχεύουμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες, την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά μας προκειμένου να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην ελληνική αγορά, αξιοποιώντας τις πρώτες ύλες του τόπου μας».
Για την καταπολέμηση του πλαστικού, ο Nescafé συνεργάζεται επίσης (για δεύτερη χρονιά φέτος) με την Εναλεία για την απομάκρυνση πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων από τον Θερμαϊκό Κόλπο: «Μαζί με τον καφέ Nescafé, ενδυναμώνουμε τις αλιευτικές κοινότητες του Θερμαϊκού Κόλπου έτσι ώστε να συλλέγουν μέσα από τη θάλασσα το αντίστοιχο ενός φορτηγού γεμάτο πλαστικά, κάθε δέκα μέρες. Επιπλέον, μέσω αυτής της συνεργασίας μας δίνεται η δυνατότητα να εντάσσουμε την πλειοψηφία αυτού του πλαστικού στην κυκλική οικονομία και να μετασχηματίζεται σε νέα προϊόντα», τόνισε ο Συνιδρυτής της Εναλεία, κ. Λευτέρης Αραπάκης.
Μέχρι το τέλος της εκδήλωσης, ήταν πλέον ξεκάθαρο το μήνυμα που ήθελε να περάσει η Nestlé Ελλάς: η πρόκληση της κλιματικής κρίσης δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά μέσα από μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, συστηματική δουλειά και -κυρίως- συνεργασία μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και έναν πράσινο πλανήτη.