Smart Life

Η Βιργινία «εισέβαλε» σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο και θέλει να φτάσει στην κορυφή

Σπουδάζοντας μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου

Ζένια Πιττακή
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου: Η ιστορία της Βιργινία Κλάδου και οι προοπτικές σπουδών που μπορεί να προσφέρει.

Η Βιργινία Κλάδου σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου, ένα κλάδο που ελάχιστα κορίτσια επιλέγουν, παρόλο που παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης. «Ήμουν ένα από τα δύο κορίτσια του Κλάδου. Το περίμενα, γιατί ξέρω ότι δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες Μηχανολόγοι Μηχανικοί». Παρόλα αυτά, δεν ένιωσε καμία διάκριση ούτε από τους συμφοιτητές της ούτε και από τους καθηγητές της εξαιτίας του φύλου της: «Στη διάρκεια των σπουδών δεν αισθάνθηκα ποτέ να υπάρχει πρόβλημα για μένα και είχα άριστες σχέσεις με όλα τα παιδιά. Από πλευράς του Πανεπιστημίου δεν υπήρξε ποτέ καμία διάκριση ή διαφορετική μεταχείριση».

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κοινότητα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να ενθαρρύνει κορίτσια και γυναίκες να εμπλακούν στην επιστήμη, και συγκεκριμένα στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (STEM). Ωστόσο, η συμμετοχή γυναικών σε αυτούς τους τομείς παραμένει δυσανάλογη. Ακόμη κι αν επιλέξουν να σπουδάσουν ένα σχετικό αντικείμενο, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κίνητρα για να ακολουθήσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία σε αυτούς τους τομείς. Πολλές φορές φοβούνται ότι σε ένα ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη ή ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σεξιστικό εργασιακό περιβάλλον. Συχνά λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν, νιώθουν ότι δεν θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης με τους άντρες συναδέλφους τους ή ότι θα αμείβονται λιγότερο από αυτούς. Όπως αναφέρει η Βιργινία: «Στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να αποδείξω περισσότερα από έναν άντρα συνάδελφό μου. Στις εταιρίες κυριαρχούν οι άντρες και ειδικά στις υψηλότερες βαθμίδες εργασίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις, οι κοινωνικοί κανόνες και οι προσδοκίες που υπάρχουν σε οικογενειακό, σε σχολικό και σε κοινωνικό επίπεδο πολύ συχνά επηρεάζουν τις επιλογές των κοριτσιών σε σχέση με τους κλάδους που ακολουθούν. Όταν ένα κορίτσι επιλέγει μαθήματα στο σχολείο πολλές φορές επηρεάζεται από στερεότυπα, που τείνουν να θεωρούν ότι τα επιστημονικά μαθήματα και επαγγέλματα είναι αρσενικής φύσης. Σύμφωνα με έρευνες, τα κορίτσια διστάζουν να επιλέξουν αντικείμενα σπουδών που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία, ακόμα και όταν έχουν εξαιρετική απόδοση στα σχετικά μαθήματα. Η Βιργινία όμως επέλεξε να σπάσει τα στερεότυπα και να ακολουθήσει τα όνειρά της: «Από μικρή είχα κλίση στα μαθηματικά και στη φυσική, επομένως ήταν λίγο μονόδρομος για μένα οι θετικές επιστήμες. Ο πατέρας μου είναι Αεροναυπηγός οπότε η μηχανολογία είναι λίγο μέσα στην οικογένεια. Μου άρεσαν τα αυτοκίνητα, οι μηχανές, τα εξαρτήματα, τα κατσαβίδια…»

Αυτή τη στιγμή η Βιργινία βρίσκεται στο Μόναχο της Γερμανίας και κάνει την πρακτική της σε μια πολύ καλή εταιρία. «Εργάζομαι στον τομέα του design και επειδή ασχοληθήκαμε πολύ μ’ αυτό στο Πανεπιστήμιο, μπορώ να πω ότι μου είναι αρκετά εύκολο. Ξέρω ότι σ’ αυτή την εταιρία θα μάθω πολλά, όμως διαπιστώνω επίσης πόσο καλά με προετοίμασε το Πανεπιστήμιο Frederick γι’ αυτή τη θέση. Μου έδωσαν όλες τις απαραίτητες βάσεις για να ξέρω τι μου γίνεται και να αισθάνομαι αυτοπεποίθηση. Ο Κλάδος των Μηχανολόγων Μηχανικών του Frederick είναι πραγματικά κορυφαίος και σου δίνει μια πολύπλευρη κατάρτιση. Είχαμε εξαιρετικά εργαστήρια, εκπληκτικούς καθηγητές και πολύ καλές μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης. Με αυτό εννοώ ότι οι αξιολογήσεις γίνονται στα ενδιάμεσα των μαθημάτων και των εργαστηρίων, δεν περιμένεις να δώσεις εξετάσεις μια φορά στο τέλος της χρονιάς. Με αυτό τον τρόπο δεν φορτώνεσαι όλο αυτό το άγχος, γίνεται πολύ πιο σωστό διάβασμα και μπορείς σε κάθε στάδιο να εντοπίζεις κενά, να επιλύεις απορίες και να προχωράς στο επόμενο. Οι σχέσεις με τους καθηγητές υπήρξαν άριστες κα παραμένουν μέχρι σήμερα. Είναι τόσο προσιτοί που τους αισθάνεσαι σαν φίλους και μπορείς να σηκώσεις το τηλέφωνο, να στείλεις email, οποιανδήποτε στιγμή για να κουβεντιάσεις τα πάντα. Αισθάνομαι μεγάλη ασφάλεια ξέροντας ότι αν χρειαστώ οτιδήποτε θα πάρω ένα τηλέφωνο τους καθηγητές μου».

Η Βιργινία ενθαρρύνει τις γυναίκες να ακολουθήσουν τον κλάδο που τόσο αγαπά: «Θεωρώ ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να θριαμβεύσουν σε αυτό το επάγγελμα. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι ότι μπορώ και θέλω να φτάσω στην κορυφή. Αυτό που θα μπορούσε να φέρει περισσότερα κορίτσια στον Κλάδο μας και γενικότερα στους κλάδους STEM, είναι μια καλύτερη ενημέρωση. Τα στερεότυπα ακόμη καλά κρατούν, υπαγορεύοντας σε αγόρια και κορίτσια τι "πρέπει" να ακολουθήσουν.»

Στην προσπάθεια αυτή το Πανεπιστήμιο Frederick δεν μένει αμέτοχο. Γι’ αυτό υλοποιεί μακροπρόθεσμη εκστρατεία διαφώτισης των κοριτσιών από νεαρή ηλικία για τις προοπτικές των τομέων αυτών. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, το Πανεπιστήμιο Frederick ενώνει δυνάμεις με πετυχημένες γυναίκες στους τομείς αυτούς, που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τα κορίτσια όλων των ηλικιών. Υλοποιεί, παράλληλα, σειρά βιωματικών εργαστηρίων και διαδραστικών εκδηλώσεων, ώστε να φέρει τις μαθήτριες σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε επαφή με τους τομείς αυτούς.

Προσφέρει επίσης ειδικές υποτροφίες ύψους 50% σε όλα τα κορίτσια που θα επιλέξουν να σπουδάσουν σε προπτυχιακό επίπεδο σε προγράμματα Μηχανικής και Τεχνολογίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick το ακαδημαϊκό έτος 2022-23:

• Computer Science
• Computer Engineering
• Mechanical Engineering
• Automotive Engineering
• Electrical Engineering
• Architectural Engineering
• Civil Engineering

Για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενες καλούνται να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Frederick στο κέντρο της Αθήνας (Πανεπιστημίου 57, Στοά Μάντακα), στο τηλέφωνο 210 3311288, στο email στο info@frederick.ac.cy ή να επισκεφθούν τη σελίδα: frederick.ac.cy/campaign/2021/gr/WomeninSTEM