Smart Life

Η νέα εποχή και οι καινοτομίες στον έλεγχο της ποιότητας του νερού

Το νερό και η διανομή του στον κόσμο μπαίνει σε νέα εποχή

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία από το drone της λίμνης Μαραθώνα.

ΕΥΔΑΠ: Μέσω των προγραμμάτων INTCATCH και MONOCLE ελεγχεί τα νερά της λίμνης Μαραθώνα με ρομποτικά σκάφη και drone.

Το νερό είναι το φυσικό αγαθό, που συντροφεύει τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο οργανισμός μας το έχει μεγάλη ανάγκη για να λειτουργεί σωστά, ενώ σύμφωνα με πολλές έρευνες το ανθρώπινο σώμα αντέχει πολλές ημέρες χωρίς τροφή αλλά δίχως νερό μόνο λίγες ώρες. Για να μπορέσει να γίνει χρήση του όμως, υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία επεξεργασίας, που δεν φαίνεται διατηρώντας τα ύδατα καθαρά και σε κατάσταση να χρησιμοποιηθούν. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ΕΥΔΑΠ | EYDAP (@eydapgr)

 

Στην Ελλάδα φροντίζει γι΄ αυτό η ΕΥΔΑΠ με όλο το ανθρώπινο δυναμικό της. Η ΕΥΔΑΠ σαν εταιρεία λειτουργεί και προστατεύει παραδοσιακά εδώ και χρόνια το νερό της Αττικής. Επίσης είναι υπεύθυνη για τη συλλογή, τη μεταφορά, την αξιολόγηση και τη διανομή του στα νοικοκυριά. Με τη συνεχόμενη εξέλιξη της τεχνολογίας προσπαθεί και εκείνη να ακολουθεί τις επιταγές της νέας εποχής, γι’ αυτό εξελίσσει στα εργαστήρια της στον Μαραθώνα έναν σύγχρονο τρόπο, με τον οποίο τα στελέχη της ελέγχουν άμεσα την ποιότητα του νερού μέσα στις λίμνες. Με το ερευνητικό πρόγραμμά της INTCATCH και σε συνεργασία με ένα αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με την ονομασία MONOCLE, έγινε για πρώτη φορά ο ταυτόχρονος έλεγχος ενός ταμιευτήρα από ένα ρομποτικό τηλεκατευθυνόμενο σκάφος σε συνδυασμό με drone. Με αυτόν τον τρόπο ενδεχόμενοι ρύποι στέλνονται στο εργαστήριο, ελέγχονται και έπειτα γίνεται επιχείρηση καθαρισμού του νερού. Στόχος της δράσης ήταν η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων με απώτερο σκοπό καθαρότερα νερά για τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών.

 Ο έλεγχος της ποιότητας του νερού είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας, η οποία θα το φέρει σε τελική μορφή μέσα στο σπίτι μας. Εμείς σαν καταναλωτές ανοίγουμε απλά τη βρύση μας και απολαμβάνουμε το νερό στο ποτήρι, όμως από πίσω υπάρχει ένα ολόκληρο επιτελείο, που φροντίζει να φτάσει στην καλύτερη ποιοτική κατάσταση. Πριν μερικές ημέρες βρεθήκαμε στην τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα και είδαμε από κοντά τη διαδικασία μέσω μίας δράσης, ενώ την ίδια ώρα οι άνθρωποι της ΕΥΔΑΠ μας μίλησαν για το νέο τους πρότζεκτ. Η Προϊστάμενη Υπηρεσίας Μενιδίου – Μαραθώνα Σοφία Ναλπαντίδου αναφέρθηκε ιστορικά στον ταμιευτήρα και το φράγμα Μαραθώνα δίνοντας μάλιστα πληροφορίες, που πολλοί αγνοούσαν. «Ο ταμιευτήρας ξεκίνησε πριν από 90 και πλέον χρόνια ως μία τεχνητή λίμνη λόγω της κατασκευής του φράγματος Μαραθώνα. Σήμερα αποτελεί ένα μοναδικό οικοσύστημα και ένα αξιοσημείωτο έργο τόσο αισθητικά όσο και περιβαλλοντικά. Το φράγμα και ο ταμιευτήρας του Μαραθώνα μαζί με τη σήραγγα Μπογιατίου, που ξεκινάει ακριβώς στη βάση του Πύργου Υδροληψίας και το διυλιστήριο Γαλατσίου, που αποτελεί και το πρώτο που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ, συνθέτουν όλα μαζί το πρώτο ολοκληρωμένο υδροδοτικό σύστημα. Αυτό σχηματίστηκε για την ύδρευση της Αττικής και των προαστίων της» είπε η η Σοφία Ναλπαντίδου.

Φωτογραφία από το ρομποτικό σκάφος της λίμνης Μαραθώνα.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που βρίσκεστε σήμερα εδώ και είμαστε σε θέση να δείξουμε αυτόν τον καινοτόμο τρόπο ελέγχου του νερού στη λίμνη και το φράγμα Μαραθώνα. Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι και η εξωστρέφεια της νέας τεχνολογίας, η οποία θα φέρει με τη σειρά της νέες ιδέες και προσλαμβάνουσες από τον ερευνητικό τομέα, κάτι που από μόνο του προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση» ανέφερε λίγο πριν την έναρξη της δράσης ο Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας της ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Σαχίνης.

Διενεργήθηκαν έλεγχοι κατά μήκος του φράγματος και σε επιλεγμένες περιοχές της λίμνης από τους ερευνητές της ΕΥΔΑΠ R&D Γιώργο Κατσούρα και Νίκο Τσάλα, καθώς και από τους ειδικους χειριστές drone της εταιρείας Aerata Aerial Assessment Solutions και πιλότους της Πολιτικής Αεροπορίας Σπύρο Κωνσταντινόπουλο και Παναγιώτη Χατζηκωνσταντίνου.Το τηλεχειριζόμενο ρομποτικό σκάφος συνέλεξε συνολικά περισσότερα από 10.000 δεδομένα φυσικοχημικών παραμέτρων (χλωροφύλλη, αγωγιμότητα, pH, διαλυμένο οξυγόνο)από την επιφάνεια της λίμνης ενώ την ίδια στιγμή το ιπτάμενο drone κατέγραψε περισσότερες από 10.000 εικόνες φάσματος για την μέτρηση χλωροφύλλης και θολότητας του νερού, με τις ειδικές κάμερες με τις οποίες είναι εξοπλισμένο. Η σύνθεση των εικόνων με ειδικό λογισμικό και τα αποτελέσματα του ρομποτικού σκάφους αξιολογήθηκαν σε πραγματικό χρόνο και απέδειξαν την πολύ καλή ποιοτική κατάσταση του υδάτινου σώματος του Μαραθώνα.

289094955_770103087329560_3337847984274449904_n.jpg

288715075_5249010731856978_4267283077968850722_n.jpg

«Η ΕΥΔΑΠ στοχεύει πάντα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και την  ενσωμάτωση της κουλτούρας καινοτομίας με αποτέλεσμα τη διαρκή βελτίωση στις επιχειρησιακές πολιτικές, πρακτικές και διαδικασίες. Επιπλέον, επιζητά τη δημιουργία νέων συμμαχιών με άλλες εταιρείες ύδρευσης και πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα» μας είπε κατά τη διάρκεια της επίδειξης ο Αναπληρωτής Διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας, Ευθύμιος Λύτρας και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «Παρά την παγκόσμια κρίση στην ενέργεια η ΕΥΔΑΠ εξελίσσεται και συμμετέχει πλέον σε έργα ενέργειας κατασκευάζοντας φωτοβολταϊκά πάρκα, βελτιώνοντας την απόδοση των αντλιοστασίων της, σχεδιάζοντας τη λειτουργία της βάσει ΑΙ συστημάτων και μελετώντας την συμμετοχή της στην παραγωγή e-fuels και υδρογόνου».
Φωτογραφία από το ρομποτικό σκάφος της λίμνης Μαραθώνα.

Ο  Προϊστάμενος Υπηρεσίας Έρευνας & Ανάπτυξης Στέλιος Σάμιος μου αποκάλυψε λίγο αργότερα στο πως αλλάζει προς το καλύτερο η νέα μέθοδος ελέγχου του νερού λέγοντας μου χαρακτηριστικά «Η διαδικασία μας γλιτώνει πολύ χρόνο ουσιαστικά και αυτό την κάνει σημαντική. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαζόμασταν περισσότερο καιρό να κάνουμε επεξεργασία δεδομένων, όμως τώρα μπορούμε να ξέρουμε μέσα σε λίγες ώρες. Χρειάζεται να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε χαρακτηριστικά του νερού όπως η αγωγιμότητα ή το pH, ώστε αυτό να φτάσει στα νοικοκυριά έτοιμο για χρήση. Μπορεί η διαδικασία διανομής νερού να φαίνεται κάτι απλό αλλά δεν είναι και χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την τροφοδοσία του αστικού ιστού».

Παρακολούθηση της ποιότητας της Λίμνης Υλίκης με ρομποτικά σκάφη

Εκτός από την ευκαιρία παρακολούθησης του προγράμματος, προέκυψαν μία σειρά από πολλές συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, που είχαν σαν αποτέλεσμα την επεξήγηση των πλεονεκτημάτων της νέας μεθόδου ελέγχου των υδάτων. Οι υπεύθυνοι συνόψισαν τις θετικές προοπτικές γύρω από τρεις κύριους άξονες. Αρχικά ενισχύεται το πρόγραμμα παρακολούθησης υδάτινων συστημάτων, έπειτα προσφέρεται μία γρήγορη και ευέλικτη συλλογή δεδομένων με ταυτόχρονη εύκολη, ασφαλή οργάνωση και αποθήκευση τους στο διαδίκτυο, ενώ τέλος δεν πρέπει να παραλείπεται πως τόσο το ρομποτικό σκάφος όσο και το drone είναι σε θέση να καλύψουν το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής σε μικρότερο χρόνο σε σχέση με τις συνηθισμένους τρόπους συλλογής δεδομένων πεδίου.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς η ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο του νέου καινοτόμου ελέγχου νερού με τη χρήση ρομποτικών σκαφών και drone  μέσω των προγραμμάτων INTCATCH και MONOCLE μπαίνει σε μία νέα εποχή. Το 2022 η τεχνολογία γίνεται σύμμαχος του ανθρώπου και του διευκολύνει την καθημερινότητα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, κάτι που τα στελέχη της εταιρείας προσπαθούν να το πετύχουν μέσα από τις δράσεις τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ